Nieuwe procedure AED-Alert in gebruik op de meldkamerhttp://www.burgeraed.nl/view.php/2/5401-04-2011
Vanaf vrijdag 1 april maakt de Gemeenschappelijke Meldkamer gebruik van een nieuwe procedure voor het activeren van AED-Alert. Op de meldkamer in Alkmaar wordt al vanaf juli 2009 gebruik gemaakt van het alarmeringssysteem. Dit systeem maakt het mogelijk om, naast de ambulances, ook burgers te informeren over een reanimatie. De burgers worden geïnformeerd per sms als ze in de buurt wonen of werken van iemand die gereanimeerd moet worden. Deze burgerhulpverleners kunnen in potentie veel eerder bij het slachtoffer zijn dan het ambulanceteam. Hierdoor kunnen de eerste levensreddende handelingen in veel gevallen een stuk eerder starten.
De oude procedure was zo opgesteld dat AED-Alert pas werd geactiveerd als ook de tweede ambulance gealarmeerd was. Bij een reanimatie stuurt de meldkamer namelijk twee ambulances – mits voldoende ambulances beschikbaar.
Na onderzoek blijkt dat deze werkwijze te veel tijd kost. Tussen het alarmeren van de eerste ambulance en het activeren van AED-Alert kan tot wel twee minuten zitten. Dat zijn twee minuten die cruciaal zijn voor de burgerhulpverleners om in actie te komen. Hoe eerder zij in het proces worden gewaarschuwd, hoe eerder zij ook met een AED bij het slachtoffer kunnen komen. Met het project Burger AED hebben we al wel bereikt dat hulp vaak veel sneller ter plaatse is, maar de streeftijd van maximaal zes minuten wordt nog zelden gehaald. Dat willen we veranderen door een nieuwe werkwijze.
Deze nieuwe werkwijze houdt in dat AED-Alert eerder in het proces op de meldkamer wordt geactiveerd. We doen het in het vervolg als volgt: direct na het alarmeren van de eerste ambulance wordt AED-Alert geactiveerd. Burgerhulpverleners worden dus vrijwel tegelijk met de eerste ambulance gewaarschuwd en niet pas nadat de tweede ambulance is gealarmeerd.