Spoedeisende hulp ondeugdelijk

Auteur Topic: Spoedeisende hulp ondeugdelijk  (gelezen 2353 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Ehv-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 676
Gepost op: 24 december 2009, 00:20:15
'Spoedeisende hulp ondeugdelijk'

AMSTERDAM -  De spoedeisende hulp in Nederlandse ziekenhuizen is onder de maat, schrijft minister Klink (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit een representatief onderzoek onder 27 ziekenhuizen is volgens Klink „onverwacht” gebleken dat geen enkele Spoedeisende Hulp (SEH) voldoet aan de basiseisen, schrijft NRC. Geen enkel ziekenhuis geeft arts-assistenten op de SEH voor aanvang van het werk de benodigde training. In een ziekenhuis bleek zelfs dat helemaal geen arts aanwezig was tijdens de openingsuren van de SEH buiten kantoortijd.

bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/5642544/___Spoedeisende_hulp_ondeugdelijk___.html




vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #1 Gepost op: 24 december 2009, 09:01:48
Klink: spoedeisende hulp ondermaats
Gepubliceerd: 23 december 2009 19:47 | Gewijzigd: 23 december 2009 20:28
Door een onzer redacteuren
Den Haag, 23 dec. De spoedeisende hulp in Nederlandse ziekenhuizen is onder de maat, schrijft minister Klink (Volksgezondheid, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een representatief onderzoek onder 27 ziekenhuizen, stelt Klink, is „onverwacht” gebleken dat geen enkele Spoedeisende Hulp (SEH) voldoet aan de basiseisen.
Geen enkel ziekenhuis geeft arts-assistenten op de SEH voor aanvang van het werk de benodigde training. Het gaat met name om de ABCDE-training, waarmee patiënten gestructureerd kunnen worden onderzocht op bijvoorbeeld ademwegproblemen of hersenschade. Die competenties leren ze gaandeweg.

In één ziekenhuis is zelfs geconstateerd dat er helemaal geen arts aanwezig was tijdens de openingsuren van de SEH buiten kantoortijd. De naam van dat ziekenhuis wordt niet bekendgemaakt.

Professionals en bestuurders uit de sector hebben onlangs met elkaar de eisen vastgesteld waaraan alle ziekenhuizen met een SEH zouden moeten voldoen. Een van de aanbevelingen van deze werkgroep was dat alle arts-assistenten op de benodigde competenties getoetst moeten worden voordat ze diensten op de SEH gaan draaien.

Werkgroepvoorzitter Ferry Breedveld, bestuursvoorzitter van het Leids Universitair Medisch Centrum, vindt dat Klink Nederland onterecht op „tilt” zet met zijn brief aan de Kamer. „Nederland doet het allesbehalve slecht. Wij hebben alleen aangegeven wat zou moeten gebeuren om een ideale situatie te krijgen. Geen land ter wereld heeft die.”

Klink eist niet dat ziekenhuizen direct aan alle eisen voldoen. „Dat zou betekenen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg na handhaving per direct zou moeten overgaan tot sluiting van (zeer) vele SEH’s. Dit vind ik niet wenselijk.” De Inspectie onderzoekt pas vanaf september 2010 of de zaken op orde zijn. Als dat dan niet zo is, moet de SEH dicht.

De koepel van Nederlandse ziekenhuizen NVZ zegt het van het grootste belang te vinden om de geformuleerde kwaliteitsnormen na te leven.

http://www.nrc.nl/binnenland/article2444787.ece/Klink_spoedeisende_hulp_ondermaats

Is al wat genuanceerder ;)


ED95

  • Arts
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 301
Reactie #2 Gepost op: 24 december 2009, 09:08:06
Het blijft eenmaal de Telegraaf. Het gaat dus om de volgende punten. Is iets genuanceerder dit, 'niet alle' is namelijke niet ' geen enkel'

Citaat
De SEH’s voldoen nog niet op onderstaande punten:
- Niet in alle ziekenhuizen is het inwerkprogramma voor de arts-assistenten afgerond voor de start van de werkzaamheden.
- Niet in alle ziekenhuizen is de hernieuwde reanimatietraining voor arts-assistenten voor de start van de werkzaamheden afgerond. Er zijn ziekenhuizen waar helemaal geen reanimatietraining wordt aangeboden.
- De ABCDE training2 voor arts-assistenten wordt in geen enkel ziekenhuis voor de start van de werkzaamheden aangeboden.
- Niet in alle ziekenhuizen is de traumatraining voor SEH-verpleekundigen voor de start van de werkzaamheden afgerond.
- Niet in alle ziekenhuizen is er minimaal één SEH-verpleegkundige per dienst met afgeronde training in opvang van ernstig zieke kinderen aanwezig.
- Er is bij één ziekenhuis geconstateerd dat er geen arts aanwezig was tijdens de openingsuren van de SEH gedurende de avond, nacht en weekend.

Het volledige rapport is te lezen op: http://www.minvws.nl/kamerstukken/cz/2009/kwaliteitsindeling-spoedeisende-hulp.asp


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #3 Gepost op: 24 december 2009, 09:25:48
dit is werkelijk oud nieuws ;D
google even : “Haastige spoed niet overal goed” (IGZ 2004)
en 1994 had de inspectie ook een onderzoeksverslag geschreven over de acute zorg keten met de titel: “De keten rammelt”  8)

Ik doe hier voor mijn opleiding nu onderzoek naar

Persoonlijk vind ik dat de overheid veel strakker op mag treden tegen de diverse ziekenhuizen.
Het e.a. heeft ook te maken met de gebruikelijke centen kwestie ;)
de opleiding en de specialisatie van SEH arts wordt in den Landen ook nog sterk onderschat door de overige specialisten
In een aantal opzichten lopen we in Nederland achter, in 1979 was het beroep SEH arts al erkend in USA
hij is hoofdbehandelaar van de SEH en verwijst zijn patiënten door bij opname (of ontslag) naar de specialist
Zie het als het zelfde als de intensivist, die is hoofdbehandelaar van de ic, dat heeft ook de nodige jaren geduurd eer dat er door heen was
Het politieke spel heeft erg te maken lijkt mij met de heilige huisjes waar tegen aangeschopt wordt. 8)


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #4 Gepost op: 24 december 2009, 15:11:13
Citaat
Klink vindt dat spoedeisende hulp snel beter moet
Uitgegeven:    24 december 2009 14:14
Laatst gewijzigd:    24 december 2009 14:21

DEN HAAG - De afdelingen spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuizen laten te wensen over. Arts-assistenten zijn vaak niet ingewerkt en hebben niet goed genoeg geleerd hoe ze moeten reanimeren.


Soms is er 's nachts en in het weekeinde geen arts.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 27 afdelingen spoedeisende hulp dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het onderzoek was bedoeld om een aantal kwaliteitsnormen te testen, maar toonde volgens de minister 'onverwacht' aan dat geen enkele spoedhulp aan de eisen voldeed.

IGZ

Klink wil dat elke SEH permanent over een arts beschikt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat dat vanaf nu in de gaten houden. Mocht er geen arts zijn, dan beschikt een ziekenhuis niet langer over een afdeling spoedeisende hulp.

Artsen die vanaf 1 januari op deze afdeling aan de slag gaan, moeten eerst goed ingewerkt worden. Uiterlijk 1 april moet elke arts goed kunnen reanimeren.

Om aan een aantal andere eisen te voldoen, krijgen ziekenhuizen nog iets langer de tijd. Die hebben ze nodig voor het op poten zetten van nieuwe opleidingen.

Klink wil ook niet per direct alle eisen gaan opleggen, want dat zou betekenen dat veel afdelingen spoedeisende hulp meteen dicht moeten.
© ANP
bron: NU.nl