Hoe dat in Belgie zit weet ik niet.
In Belgie wordt ook nog heel veel ziekenvervoer gedaan door het rode kruis.
Ze doen wel hoofzakelijk B-ritten, alle spoedmeldingen die via 112/100 binnenkomen worden door 'n 100 dienst gedaan.
Doch mogen ze ook met toeters en bellen rijden als de oproeper (vaak een huisarts) dat nodig acht.
Als wij met onze 100 ambulance een patient ophalen zijn wij verplicht die naar het dichtbijzijnde "100-spoedgevallen" ziekenhuis te brengen (tenzij de huisarts een briefje tekent cq meegaat en de meldkamer akkoord gaat).
Dus stel je woont op 3 km van een officieel 100-spoedgevallen ziekenhuis en op 4,5 km van een wat kleiner ziekenhuis, waar je toevallig onder behandeling bent. Je man/vrouw krijgt pijn de op de borst en de huisarts wordt gebeld, en die constateerd dat je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet.
Als die arts dan de 100 belt komen wij en brengen wij 'n naar dat ziekenhuis op 3 km afstand, maar als hij een privedienst belt (waar het rode kruis dus ook onder valt) en zegt dat hij met spoed een ambulance wil, dan komt die prive-ambulance dus ook met toeters en bellen en mogen die de patient naar dat andere ziekenhuis brengen.
Dat de opleiding van de ambulanciers bij de meeste privediensten 'n stuk lager liggen als bij de 100 diensten weten de meeste mensen helaas niet.
Overigens zijn er ook 'n plaats of 3-4 in Belgie waar het Rode Kruis actief is als 100 dienst, dan staat een ambulance van het rode kruis bij een ziekenhuis en zodra er een 100 oproep komt wordt die ambulance (bemand door een ambulancier DGH en 'n verpleegkundige van spoed) naar de melding gestuurd.
Verder is het rode kruis van de meeste privediensten een grote concurrent omdat ze allemaal dus dat besteld vervoer (vaak doorgebeld door ziekenhuis, rusthuizen en huisartsen) willen doen.