Maar wat je zegt, de centjes hè...
En vergelijk dat dan met wat er bijvoorbeeld in Duitsland voor potentieel op een kazerne zit
Kennelijk vinden we dat in Nederland allemaal niet zo belangrijk.
Zo veel beter is de situatie in Duitsland niet hoor. De Duitsers hebben in aantallen inderdaad meer voertuigen en personeel. Dit zegt echter niets over de kwaliteit. In de meeste gevallen gaat het qua voertuigen meestal om “meer van hetzelfde”. De Duitsers hebben heel veel blusvoertuigen in allerhande variaties. Dat ziet er indrukwekkend uit maar of het effectief is durf ik te betwijfelen. Twee jaar geleden zijn we vanuit Noord- en Oost-Gelderland nog met een aantal dompelpompen naar Emmerich geweest om bijstand te verlenen bij een grote brand. De dichtstbijzijnde Duitse dompelpomp moest uit Duisburg komen. Dit ligt 70 km verderop…..
Daarbij komt dat de Duitse blusvoertuigen in sommige gevallen bijna antiek zijn. Voertuigen met bouwjaren uit de jaren 70 en 80 zijn niet ongebruikelijk. Sommige kleine korpsen beschikken zelfs nog over voertuigen uit de jaren 60! Bij de grotere (beroeps)korpsen is het beeld overigens vaak wel wat beter. Daar hebben ze vaak hypermodern materieel.
Wat ook gebruikelijk is bij de vrijwillige korpsen in Duitsland is dat ze bij ook bij kleine incidenten vaak met een overkill aan personeel en materieel ter plaatse komen. De vraag is hoe effectief dat allemaal is. Hier komt nog eens bij dat de Duitsers op een hele andere manier investeren in hun vrijwillige brandweerkorpsen. De vrijwilligers in Duitsland krijgen vaak maar weinig of soms zelfs niets vergoed. Ze doen alles compleet vrijwillig. Het enige geld dat wordt uitgekeerd gaat doorgaans naar de werkgever van de vrijwilliger. Die krijgt de uren gecompenseerd dat de vrijwilliger van zijn werk wordt weggeroepen. Als je dit met de situatie in Nederland vergelijkt dan begrijp je misschien hoe dat met die centjes zit….
Nog even over de Duitse duikteams. Voor wat betreft duikteams aan Duits zijde valt het bij ons in het grensgebied heel erg tegen. Er zijn bijna geen duikteams beschikbaar. Hierdoor heeft men de neiging om al snel een beroep te doen op onze eigen duikers.
Op het gebied van rampenbestrijding en grootschalig hulpverlening hebben de Duitsers het wel wat beter voor elkaar. Het Technisches Hilfswerk is daar een goed voorbeeld van.