De nwe namen van de nwe regio's. Alleen kan ik mij zo voorstellen dat men daar mee wacht tot die NL-politie definitief is.
En dat kon wel eens wat langer gaan duren, aangezien in 1 van de grootste beoogde regio's, alle burgemeesters en commissarissen van de koningin tegen het huidige plan zijn.
Zij vinden een regio met meer als 80 gemeente een onwerkbaar organisatie.
Uitstel nationale politieDe nationale politie wordt mogelijk later ingevoerd dan 1 januari a.s.. Reden van uitstel is de behandeling van de reorganisatie van de politie niet op tijd door het parlement komt.
Kwaliteit
Of de nationale politie per 1 januari 2012 kan worden ingevoerd, hangt af van de snelheid waarmee Tweede en Eerste Kamer de nieuwe wet behandelen. De Tweede Kamer heeft zojuist de eerste schriftelijke ronde afgehandeld. ‘Veel hangt af van de kwaliteit van mijn antwoord’, zegt minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten (VVD).
Burgemeester
De bewindsman moet deze maand met een afdoende antwoord komen op de kritische vragen vanuit de Tweede Kamer. Er zijn in de Tweede Kamer vraagtekens over de gezagspositie van de burgemeester in het nieuwe politiebestel. VVD en PvdA vragen zich af waarom de nieuwe politieorganisatie niet samenvalt met de pas ingevoerde veiligheidsregio’s.
Oost-Nederland
Als de nationale politie er komt, telt Nederland tien politiedistricten en 25 veiligheidsregio’s. CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie zijn het eens met de kritiek uit Overijssel en Gelderland: zij zetten vraagtekens bij de vorming van een politie-eenheid van meer dan tachtig gemeenten in Overijssel en Gelderland. Ook de positie van de regioburgemeester is niet voor iedereen helder. De VVD wil daarover nadere verduidelijking van Opstelten.
Wietplantages
De SP vreest dat de macht van de regioburgemeester zo groot wordt dat die straks bepaald hoeveel agenten er in een gemeente beschikbaar zijn. De PVV juicht de invoering van de nationale politie toe maar vraagt zich tegelijkertijd af of de aanpak van wietplantages noodzakelijkerwijs gecentraliseerd moet gebeuren. Als Opstelten de Kamervragen niet afdoende weet te beantwoorden, kan de Tweede Kamer een tweede schriftelijke vragenronde inlassen. In dat geval is invoering van de nationale politie per 1 januari onhaalbaar. Opstelten wil daarop niet te veel vooruitlopen. ‘De Kamer is aan zet’, aldus de minister.
Uitstel
Als het parlement de invoering van de nationale politie niet voor het einde van het jaar heeft afgerond, hoeft dat volgens Opstelten geen uitstel van 12 maanden tot 1 januari 2013 te betekenen. ‘Halverwege het jaar de nationale politie invoeren kan’, aldus Opstelten tegenover Binnenlands Bestuur.
Politiebegroting
Onder de korpsbeheerders, die nu nog verantwoordelijk zijn voor het beheer van de politie, bestaan er twijfels of de nationale politie halverwege 2012 kan worden ingevoerd. ‘Dat is heel lastig, want dan moet je een begroting maken met een budget voor de politie en aantallen voor een periode van een half jaar. Dat wordt erg ingewikkeld’, aldus Geke Faber (PvdA), burgemeester van Zaanstad en korpsbeheerder van Zaanstreek-Waterland.
Respect
De D66-fractie heeft minister Opstelten gevraagd om uit respect voor een fatsoenlijke parlementaire behandeling bij de voorbereiding van de invoering van de nationale politie geen onomkeerbare stappen te zetten.
bron:
www.binnenlandsbestuur.nl auteur: henk-bouwmans