Douane inzetten voor politie taken?

Auteur Topic: Douane inzetten voor politie taken?  (gelezen 3097 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 6 november 2009, 12:16:53
Kan dit wettelijk en staatsrechtelijk?? ???

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5259115/___Douane_moet_Antillianen_fouilleren___.html

vr 06 nov 2009, 11:47  | 0 reacties | lees voor
'Douane moet Antillianen fouilleren'

ROTTERDAM -  Leefbaar Rotterdam wil dat douanebeamten Antillianen in de stad gaan fouilleren op verboden wapenbezit. De politie mag alleen controleren of iemand wapens bij zich heeft als daartoe een verdenking is, voor de douane geldt die beperking niet.

Burgemeester Aboutaleb wordt door de partij opgeroepen om bewust de grenzen van de wet op te zoeken, om de criminaliteit onder Antillianen te verlagen.

De partij vindt dat de burgemeester niet ver genoeg gaat met z'n oproep aan Antilliaanse jongeren om hun wapens in te leveren, meldt RTV Rijnmond.

Rotterdam moet er alles aan doen om Antilliaanse jongeren uit de gevangenis te houden, benadrukte Aboutaleb benadrukte in het raadsdebat. Zo wil hij ook meer hulp bieden bij het zoeken naar een baan.




Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 6 november 2009, 13:40:02
Het kan blijkbaar wel, op Schiphol bestaat een samenwerking tussen marechaussee en douane, waarbij douaniers taken van de marechaussee kunnen overnemen.

Maar of het wenselijk is om de douane voor deze taken op straat in te zetten, tsja..

Bijzondere samenwerking bij calamiteiten Schiphol

di 16 dec 2008, 13:51 | Telegraaf.nl

SCHIPHOL -  De marechaussee en douane op Schiphol gaan elkaar helpen bij calamiteiten op het gebied van grenstoezicht op passagiers. Om dit voor elkaar te krijgen heeft een eerste groep marechaussees een opleiding afgerond bij de douane en douaniers bij de marechaussee. Dinsdagmiddag zijn deze mensen beëdigd om grenscontroles voor elkaar te doen.

Als er nu bijvoorbeeld een grote calamiteit zoals de Schipholbrand plaatsvindt, dan neemt de douane de taak van de passagierscontrole over. Dan hebben de passagiers geen last van een gebrek aan personeel bij de marechaussee”, legt woordvoerder Rob Stenacker van de marechaussee uit.
(...)
Samen sterk in de hulpverlening!


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #2 Gepost op: 6 november 2009, 16:29:09
Roeien met de riemen die je hebt! Zo werkt dat blijkbaar tegenwoordig...in iedere blauwe tak van sport..

Lijkt me wel verstandig als ze in koppeltjes gaan werken. De douanier de bevoegdheden (en de middelen) en de agent / KMar-medew. de kennis van ''zijn pappenheimers''. (en ook de middelen)


voske83

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,368
Reactie #3 Gepost op: 6 november 2009, 18:24:05
Volgens mij doelt men bij Leefbaar Rotterdam op artikel 1:28 van de Algemene Douanewet:

Citaat
1.De inspecteur is bevoegd personen die aanwezig zijn in of op de in artikel 1:26 bedoelde locaties of vervoermiddelen of deze juist gaan betreden of hebben verlaten aan lijfsvisitatie te onderwerpen.
2.De in het eerste lid bedoelde personen zijn op vordering van de inspecteur gehouden stil te staan en deze te volgen naar een door hem aangewezen plaats.
3.Op vordering van de inspecteur zijn reizigers, die zich bevinden in een vervoermiddel dat juist het douanegebied van de Gemeenschap is binnengekomen of dat bestemd is om aanstonds te vertrekken om dat douanegebied te verlaten, gehouden hun plaats- of vervoerbewijs te vertonen. Deze verplichting geldt eveneens voor reizigers die een dergelijk vervoermiddel juist hebben verlaten dan wel die op het punt staan daarin aan boord te gaan.
4.Lijfsvisitatie geschiedt op een besloten plaats door personen die, indien zij geen arts of verpleegkundige zijn, van hetzelfde geslacht zijn als de persoon die aan lijfsvisitatie wordt onderworpen.
5.Onder lijfsvisitatie wordt verstaan:
a. het onderzoek aan de kleding; het onderzoek aan de kleding omvat het betasten van de kleding, het nauwkeurig onderzoek van de hoofdbedekking en het schoeisel;
b. het verwijderen van de bovenkleding, teneinde deze aan een nauwkeurig onderzoek te onderwerpen;
c. het uitwendig en inwendig schouwen van de holten van het bovenlichaam, zonodig met de daartoe benodigde ontkleding;
d. het geheel ontkleden en het uitwendig schouwen van het lichaam;
e. het onderzoek van het onderlichaam; onder onderzoek van het onderlichaam wordt verstaan het uitwendig schouwen van de openingen en holten van het onderlichaam; het uitwendig schouwen van de openingen en holten van het onderlichaam wordt verricht door een arts of, in diens opdracht, door een verpleegkundige.
6.Tot gehele ontkleding dan wel het onderzoek van het onderlichaam van degene die aan lijfsvisitatie wordt onderworpen, wordt pas overgegaan na toestemming van een ambtenaar die daartoe bij regeling van Onze Minister van Financiën, in overeenstemming met Onze Minister wie het mede aangaat, is aangewezen.
7.Onder lijfsvisitatie wordt mede verstaan het onderzoek met behulp van apparatuur waarmee door kleding van de betrokken persoon kan worden gekeken.
8.Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden vastgesteld met betrekking tot het onderzoek van het onderlichaam en met betrekking tot de apparatuur waarmee door kleding van personen kan worden gekeken en het gebruik daarvan. Hierbij kan worden bepaald dat het vierde lid niet van toepassing is bij het gebruik van deze apparatuur.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #4 Gepost op: 6 november 2009, 18:27:16
Volgens mij doelt men bij Leefbaar Rotterdam op artikel 1:28 van de Algemene Douanewet:


Maar mag dat ook zo op straat alleen omdat andere diensten dat niet mogen?


voske83

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,368
Reactie #5 Gepost op: 7 november 2009, 13:22:14
Er zijn eigenlijk twee beperkingen:

Allereerst de tekst van artikel 1:21 Algemene Douanewet:

Citaat
De inspecteur maakt van zijn bevoegdheden slechts gebruik voorzover dat redelijkerwijs voor de vervulling van zijn taak nodig is.

En daarnaast op grond van art. 1:28 de beperking tot locaties en vervoermiddelen genoemd in artikel 1:26 Algemene Douanewet. Dit is de tekst van art. 1:26:

Citaat
1.De inspecteur is bevoegd aan controle te onderwerpen:
a. gebouwen, niet zijnde woningen, en terreinen:
– ten aanzien waarvan ingevolge het bepaalde bij of krachtens de in artikel 1:1, eerste lid, bedoelde regelingen een beschikking is genomen;
– die erkend zijn als grensinspectiepost als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel g, van richtlijn 97/78/EG van de Raad van 18 december 1997 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor producten die uit derde landen in de Gemeenschap worden binnengebracht (PbEG L 24, 1998);
– die een goedgekeurde plaats van inspectie zijn als bedoeld in artikel 1, tweede lid, onderdeel b, van richtlijn 2004/103/EG van de Commissie van 7 oktober 2004 betreffende de controles van de identiteit en de fytosanitaire controles van in deel B van bijlage V bij Richtlijn 2000/29/EG van de Raad opgenomen planten, plantaardige producten en andere materialen, die kunnen worden uitgevoerd op een andere plaats dan de plaats van binnenkomst in de Gemeenschap of op een dichtbijgelegen plaats en tot vaststelling van de eisen met betrekking tot deze controles (PbEU L 313);
b. gebouwen, niet zijnde woningen, en terreinen alwaar zich goederen bevinden:
– ten aanzien waarvan ingevolge het bepaalde bij of krachtens de in artikel 1:1, eerste lid, bedoelde regelingen een beschikking is genomen;
– waarvoor een invoer- of uitvoervergunning is afgegeven, dan wel waarvoor een dergelijke vergunning is aangevraagd;
c. spoorwegemplacementen, plaatsen voor distributie en overslag voor goederen die over de weg worden vervoerd, havens, haventerreinen, luchthavens en luchtvaartterreinen;
d. vervoermiddelen en de op of in die vervoermiddelen aanwezige woningen.
2.Onder controle in de zin van het eerste lid wordt mede verstaan doorzoeking.


Groenemotormuis

  • Utrecht
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,743
  • Every day a new day to enjoy
Reactie #6 Gepost op: 4 september 2011, 15:36:26
Even een flinke topic kick, maar de douane en Kmar gaan beter samenwerken op
communicatie niveau. Of athans die uitspraak hebben beide gedaan tijdens een
bijeenkomst van de communicatie medewerkers. Zowel intern als extern naar buiten.
Voor intern zijn er plannen om elkaar via de C2000 te consulteren, en voor extern
word er meer gezamelijk opgetreden qua beeldmatriaal en persberichten.

En nog even over het vorige bericht, daar worden de bevoegdheden uit de ADW
gehaald. Dit geld voor rotterdam voor het gehele haven gebied, voor daarbuiten
kan er worden terug gegaan op de bevoegdheden uit de Accijnswet. Daarnaast
geeft de ADW ook de mogelijkheid om de bevoegdheden uit de ADW voor andere
wetten te geven als er maar een convernant is met een andere partner.
Disclaimer: Alle uitspraken hier worden gedaan op persoonlijke titel en zullen, mogen en kunnen niet worden gezien als officiele uitspraken door wat v