Sorry hoor, maar wat komt die OVD dan doen? Koffie zetten en iedereen een knuffel geven? Hoe meer mensen er komen.... hoe voller het wordt in de meestal toch al krappe gang/toilet/slaapkamer/vul-zelf-maar-in.
Stukje op internet gevonden
Waarom wordt ook de OD gealarmeerd bij een inzet AED?
De OD wordt niet gealarmeerd, maar geďnformeerd. Hij zal of naar plaats incident gaan - prio 3 - of na afloop van de inzet contact opnemen met de bevelvoerder om te vragen of er nog bijzonderheden waren. Indien nodig zal hij daarna contact opnemen met de afdeling Operatiën. Eventueel kan de OD op verzoek van de bevelvoerder ter plaatse komen. De OD wordt gevraagd om in de evaluatieperiode de bevindingen mee te nemen naar de evaluatie in oktober 2007.
Inzet van het BOT-team
Een AED inzet maakt deel uit van de brandweertaak en brandweerwerk kan veel stress opleveren. Voor de opvang van schokkende gebeurtenissen is het Brandweer Opvang Team (BOT) opgericht. Het BOT is onderverdeeld in twee typen opvang:
* Het BOT 01 is er voor de directe opvang na een inzet en de groepsgesprekken voor een emotionele evaluatie;
* Het BOT 02 is er voor de signalering van mensen met een verwerkingsstoornis (die kan leiden tot een PTSS), voor de persoonlijke opvang in de vorm van één-op-één gesprek en het eventueel doorverwijzen naar de Bedrijfsmaatschappelijk werker of bedrijfsarts.
Wanneer tijdens een uitruk direct blijkt dat een AED inzet voldoet aan de criteria van een ‘schokkende gebeurtenis’, kan het BOT 01 via de GMK worden opgepiept. Als mensen achteraf nog verwerkingsproblemen hebben, kan het BOT 02 worden benaderd.