Tevens zijn de aspiranten die jij bedoelt in Almere bijna klaar met hun opleiding voor Agent of Hoofdagent en zijn vuurwapendragend.
Het zijn niet alleen agenten of hoofdagenten in opleiding hoor, ook de PK2 en PK5
Aspiranten, ofwel studenten, lopen vaak met elkaar buiten omdat je simpelweg niet voor elke student een ervaren agent kan vrijmaken als ze naar buiten willen. Wel zie je dat studenten met andere studenten naar buiten gaan die verder in de opleiding zitten. Zo kunnen ze toch van elkaar leren. En mocht men in een situatie komen waarin men geen raad weet, dan wordt portofonisch of telefonisch contact gelegd met de vaste praktijkcoaches van de studentenpoule (of in urgentere situaties natuurlijk de meldkamer).
Studenten hebben dezelfde bevoegdheden als iedere agent na het afleggen van de eed of belofte. Vaak is dit net voor of net in het eerste 'korpskwartiel', ofwel de eerste praktijkperiode waarin de studenten de straat op gaan. Op de vraag of ze direct hun bevoegdheden kunnen toepassen, is het antwoord nee. Men krijgt een flinke theoretische bagage mee vanuit school maar men moet dit in de praktijk leren toepassen. Zo zal een student die net in de opleiding zit nog terughoudend zijn met het schrijven van milieuverbalen, omdat de kennis hierover ze nog ontbreekt en dit later in de opleiding aan de orde komt.
Surveillanten in opleiding krijgen geen rijopleiding. De overigen wel. Zij mogen formeel (per regio verschillend..) pas na het vijfde kwartiel, dus na ruim een jaar, in een opvallende politieauto rijden. Na het zevende kwartiel, als men het tweede deel van de rijopleiding heeft gehad, mag met toeters en bellen rijden. Ook dit is weer per regio verschillend (sommige regio's hebben een aanvullende noodhulpmodule)
Maar laat wel duidelijk zijn dat je aan die ene streep niet kan zien voor welk niveau iemand wordt opgeleid en hoever hij/zij in de opleiding zit. Ik weet dat AA inderdaad anders werkt, maar dat heeft ook zo zijn voors en tegens