Dank voor je info
Tv-makers binnen poorten paleis Noordeinde Uitgegeven: 15 november 2009 23:09
Laatst gewijzigd: 15 november 2009 23:58
AMSTERDAM - Medewerkers van het SBS-programma Undercover in Nederland van tv-maker Alberto Stegeman hebben zich vrijwel moeiteloos toegang kunnen verschaffen tot paleis Noordeinde, het werkpaleis van koningin Beatrix.
© ANPIn hun bestelauto vervoerden zij een nepbom. Dit bleek zondag in de uitzending van het programma.
Fractievoorzitters van VVD, GroenLinks, D66 en SP toonden zich geschokt door het gemak waarmee de programmamakers binnen de poorten van het paleis wisten te komen.
Belabberde kwaliteit
Dat geldt zeker ook voor de belabberde kwaliteit van het onderzoek dat de marechaussee instelde toen zij in de gaten kreeg dat er iets niet in de haak was.
De fractievoorzitters willen opheldering van de verantwoordelijke bewindslieden, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en minister Eimert van Middelkoop van Defensie.
Undercoveractie
Voor de undercoveractie verzonnen Stegeman c.s. het klusbedrijf 'Broekman & Janssen', dat zichzelf kinderlijk eenvoudig bij de beveiliging van paleis Noordeinde wist aan te melden met een al even verzonnen werkopdracht.
Aan de poort van het paleis bleek de controle minimaal. De twee medewerkers van het tv-programma kwamen op hun eigen paspoorten binnen. Daarvan werden geen kopiën gemaakt. Hun bestelauto, met daarin de nepbom, werd niet gecheckt.
Probleemloos
Eenmaal binnen de poorten parkeerden de undercoverjournalisten de auto, om vervolgens te voet over het terrein van het paleis te zwerven. Zij betraden probleemloos de Koninklijke Stallen, waar een van de twee de schimmel van de koningin, Benito, kon aaien.
Een opzichter die vroeg wat ze kwamen doen, vertelden zij dat zij de stallen op houtrot kwamen controleren. Dit wekte bevreemding bij de opzichter, maar na een uitwisseling van beleefdheden konden de tv-makers terugkeren naar hun auto. Ook het verlaten van het paleisterrein verliep zonder moeilijkheden.
Marechaussee
De undercoveractie vond plaats op 22 oktober. De marechaussee kreeg enkele uren na het vertrek van de medewerkers van 'Broekman & Janssen' kennelijk argwaan en begon een onderzoek, onder meer door het gefingeerde klusbedrijf enkele malen te bellen.
Vorige week dinsdag bracht de marechaussee naar buiten dat zij op zoek was naar twee mannen die op 22 oktober onbevoegd op het paleisterrein waren geweest.
De kwaliteit van het onderzoek nadien ''is eigenlijk nog schokkender'', zei Femke Halsema (GroenLinks) zondag in de uitzending van Undercover in Nederland. ''Er gaat een signaal vanuit dat men het niet zo hoog opneemt.''
© ANP