Uit het topic over
Rautek bij de Reddingsbrigade (link), hebben Uitkijk en Henk hebben een wel een aardige discussie aangezwengel, die wel een apart topic rechtvaardigd, namelijk gebruik je Heimlich, bij drenkelingen, nu wel of niet..??
Geen idee of je dit als geintje of min of meer serieus bedoelde Henk, maar wil in het kader van verdrinking en Heimlich voor de nietsvermoedende lezer toch even wijzen op het volgende, Heimlich medical frauds waar o.a. gewezen wordt op het blijkbaar nog wijdverbreid gebruik van de Heimlich manoeuvre bij verdrinkingsslachtoffers.
Kees
Excuses als ik verwarring sticht. Waar jij naar verwijst is wat uitgebreid, hier staat alles uitstekend in het Nederlands.
Henk
In de link die henk noemt staat..
Behandeling
Op de plaats waar de bijna-verdrinking zich voordoet dient onmiddellijk - onder water ! - mond-op-mondbeademing te worden toegepast aangezien dit de overlevingskans aanzienlijk vergroot . Onder water dienen geen pogingen te worden ondernomen om druk op de borst uit te oefenen aangezien dit ondoeltreffend is en kostbare tijd doet verliezen. Zodra het slachtoffer uit het water is gehaald, dient bij een patient zonder polsslag basisreanimatie met externe hartmassage te worden uitgevoerd.
Het manoeuvre van Heimlich dient niet te worden uitgevoerd, tenzij vermoed wordt dat er een obstructie van de luchtwegen is. Net zoals bij andere ongevallen dient rekening te worden gehouden met eventuele traumata.Vaak is er bij slachtoffers van verdrinking een verhoogd risico op letsels van de halswervelkolom.
Samenvatting van de discussie is namelijk het volgende ;
Dr. Heimlich Sr, adviseert om bij drenkelingen eerst Heimlich uit te voeren, alvorens te starten bij reanimeren, Dr Heilmich is van mening dat je altijd moet starten met de Heimlich manoeuvre, omdat daar waar water in de longen en luchtpijp zit, je geen lucht naar binnen krijgt...
Dr. Heimlich zijn zoon dr. Peter Heimlich is het niet met z'n vader eens.. De link die UITKIJK plaatste naar
Medfraud.INFO geeft dat wel weer..
De huidige basis (BLS) richtlijnen voor reanimatie adviseren om direct met borstcompressies te starten, bij patienten die niet ademen, Deze stelling word ondergeschreven door EFAM, Oranje Kruis, Rode Kruis, en de NRR.
Er zijn ook specifieke trainingen voor het redden van drenkeling, en de ERC/ILCOR richtlijn reanimatie bij drenkelingen, adviseren om direct te starten met beademen...??
De richtlijn van Prof. E. van der Voort en Dr. K.F.M. Joosten Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam waar uit Henk citeert, wordt de Heimlich manoeuvre, pas gebruikt als beademen niet werkt..
Op internet vind je diverse standpunten die voor Heimlich spreken en die er ook erg hardnekkig tegen zijn..
Misschien een interessante discussie. Wie heeft er gelijk
, wie waagt zich er aan.. ??,