lekenmelding en leeftijd slachtoffers

Auteur Topic: lekenmelding en leeftijd slachtoffers  (gelezen 1571 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques Schenk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,528
  • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
    • Website Jacques Schenk
Gepost op: 9 maart 2004, 21:57:35
Tijdens onze EHBO lessen komt bij het punt "melding ongeval via 112" ook altijd de leeftijd van het slachtoffer naar voren als een belangrijk te noemen kenmerk.

Niemand kon hier echter een echt goede reden voor geven of een voorbeeld waarbij deze "leken informatie vooraf" zinvol gebruikt wordt.
(zoals bijvoorbeeld de bepaling van aard van het ingezette personeel en/of materieel of de voorbereiding in het ziekenhuis (SEH., kinderafdeling))

mijn vraag is dan ook, speelt vroegtijdige informatie van een leek een rol bij jullie voorbereiding op een (trauma)slachtoffer of weten jullie wellicht een andere goede reden om deze informatie vooraf te laten melden door een leek

groeten

Jacques Schenk
(Sigma Midden-Zeeland)


Treat the patient, not the number...  Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources


bert

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 9 maart 2004, 22:09:45
Leeftijd is inderdaad een belangrijke parameter. Natuurlijk moet het geen exacte leeftijd zijn, maar een indicatie of een schatting kan al heel grote verschillen maken in de aanpak. Pijn op de borst bij een man van 20, 50 of 80 vereist een verschillende aanpak en zienswijze. Ook bij een trauma kan het een verschil uitmaken. Bij iemand van 20 kijk je vooral naar het trauma, maar bij iemand van middelbare leeftijd moet je ook nagaan of er bvb geen hartklachten zijn die de oorzaak zijn van het trauma. Die zaken op voorhand weten vind ik persoonlijk heel handig. Wanneer je die dingen op voorhand weet ga je al eens in je hoofd na waar je juist op moet letten...

Wat er gebeurt met de informatie in Nederland weet ik niet juist. In België wordt die informatie gebruikt in de beslissingsschema's van de dispatching. Ze bepalen ermee welke diensten ze uitsturen.


Rolf

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 9 maart 2004, 22:29:23
Mischien een beetje rare vergelijking maar als ik voor een technische storing ergens heen moet heb ik ook het leifst zelf zoveel mogelijk indrukken van wat de melder kan zien en horen dan wel zelf denkt.
Op de heen weg begin je al wat oorzeken door het hoofd te laten gaan en zo bepaal je welke gereedschappen je uit de auto mee neemt bij de "eerste aanval op een storing" en je hebt dan voor jezelf als een "chek list" die je gaat afwerken.
Als er een melding komt van een verwarmings storing begin je
-ketels's niet op storing
-water druk aanwezig
-pompen lopen
-temperatuur op de verdeler en afgaande groepen
zo spaar je een hoop tijd, dat voor mij wil zeggen dat ik weer lekker naar mijn warme bed kan, maar de bemanning van een ambu kan hierdoor levens redden.
Op de EHBO les ga je een "toevallige passant" weg sturen en als je die teveel hooi op z'n vork geeft belt hij mischien helemaal niet.
Ben je met een andere EH verlener kun je meer relevante voorwaarden in je bericht mee pakken.


Ridder Pim

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 9 maart 2004, 22:39:41
Beste Jaques,

Misschien kun je deze vraag ook eens plaatsen bij 'vragen aan centralisten'.
De meldkamer is immers de plaats waar men de informatie als eerste binnenkrijgt en daarmee vaak ook al een inschatting maakt over de hulpverlening die nodig zal zijn.
Denk hierbij aan het MMT wat vanuit de meldkamer al dan niet aangestuurd kan worden wanneer het gaat om een kind of volwassene...

Zelf heb ik wel het idee dat bij een trauma met kinderen de traumaheli vanuit de meldkamer eerder wordt ingezet dan bij volwassenen.

De bezetting/ voorbereiding in het ziekenhuis wordt aangevraagd door de verpleegkundige, en loopt ook via de meldkamer. (bijvoorbeeld bij een Hoog energetisch trauma moet er een team klaarstaan in het ontvangende ziekenhuis om de patiënt op te vangen)