Enkele berichten afgesplitst uit Opheffing brandweerduikteams
ShaveNu zullen de meeste duiksituaties zijn zoals in dit topic voorgesteld. Persoon te water, waarbij een brandweerduikteam eigenlijk geen verschil meer kan maken. In die context is het opheffen van brandweerduikteams denk ik best te 'verkopen'. Liever elke TS bemanning opgeleid voor oppervlakteredding dan een enkel duikteam waar je lang op moet wachten, zou je kunnen stellen.
Maar er zijn ook incidenten waarbij er nog wél sprake is van redding en een duiker ook zeker nodig is. Neem bijvoorbeeld dit incident in Naarden: http://search-and-rescue.nl/?p=episode&name=2010-10-04_3okt2010.mp3
Als ik het mij goed herinner, was er een duiker nodig om de bestuurder uit de auto te bevrijden middels HV gereedschap. Nou zullen dat soort incidenten niet vaak voorkomen, maar incidenten waar je duikers echt wel nodig hebt voor redding, houd je denk ik toch.
Ik ben dus wel heel benieuwd wat het alternatief gaat worden. De politie gaat het denk ik niet worden, gelet op de werkdruk en kerntakendiscussie.
Particuliere bergingsduikers zou wel eens behoorlijk duur kunnen worden met een lange aanrijtijd, omdat de bergingsduikactiviteiten daar in de regio niet zo groot zullen zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Rotterdamse havengebied.
Misschien een reddingsbrigade die dat op wil pakken? Er zijn wel reddingsbrigades met duikers, maar niet paraat inzetbaar dat ik weet.
Defensie is ook nog een optie (Duik- en Demonteergroep van de Marine of genieduikers van de landmacht), maar ook die zijn in dat deel van het land niet uitgebreid vertegenwoordigd.
Of moeten we naar een H-MDT? (Heli Mobiel Duik Team)
Goed voorbeeld Maarten, maar daarbij moet vermeld worden dat men "vergeten" was de reddingsbrigade te alarmeren.
Veel reddingsbrigades hebben al duikers (wij hebben er al drie, Wilko, André en Matthijs) en bovendien zijn die ook getraind in oppervlakte redding.
Als een reddingsbrigade een duiktaak zouden krijgen zou dit de inzetsnelheid in waterrijke gebieden ten goede komen. Bedragen (per jaar) waar de brandweer zijn neus voor ophaalt, daar draaien complete reddingsbrigades op. Als de auto in het voorbeeld van Maarten enkele tientallen centimeters dieper water terecht gekomen was, had ook het duikteam de man niet meer kunnen redden. Redingsboten van verschillende reddingsdiensten waren op enkele minuten varen aanwezig, maar wisten van niets.
Wel moet dus het RAC de reddingsbrigades als volwaardige partner gaan beschouwen en er even aan denken de reddingsbrigade in zulk soort gevallen te gaan waarschuwen:
Hier waren de duikers binnen 20 minuten ter plaatse, reddingsboten kunnen kunnen hier ruim binnen 10 minuten zijn.
http://www.search-and-rescue.nl/?p=episode&name=2010-11-09_6nov2010.mp3