Per brandweerauto naar Cebuhttp://www.echo.nl/ww-hd/buurt/foto/939296/Rina Brants -
24 november 2009 HOOFDDORP - Een brandweerauto gaat volgend jaar naar Cebu City, zusterstad van Haarlemmermeer.
De tankautospuit, ooit ingezet in Lisserbroek, rijdt een rondje over het terrein van de brandweerkazerne in Hoofddorp. Binnen in het gebouw vertellen ploegchef Jan Hulsebosch en Rob Durieux, controller bij de gemeente, dat de rode wagen in 2010 duizenden kilometers gaat afleggen. Hij rijdt dan namelijk met een team brandweerlieden naar Cebu City, waar de spuit ingezet gaat worden bij de plaatselijke brandweer.
Duikschool
Hulsebosch en Durieux (de laatste is coördinator van de projecten voor Cebu) benadrukken dat deze ontwikkelingshulp geen liefdadigheid is. 'Het is over en weer. We maken de mensen daar selfsupporting door ze op te leiden zodat ze zelf les kunnen gaan geven. In het verleden is er bijvoorbeeld duikmateriaal heengegaan. Cebu heeft nu een eigen duikschool. Daar zijn ze volwassen in geworden.'
De brandweerwagen die in oktober in Cebu aan moet komen, is een DAF 1300 automaat uit 1992. Hij heeft nog slechts 32.000 kilometer gereden en is prima onderhouden. Er gaat nog een tweede auto mee. Het team bestaat uit minimaal vier personen per wagen, samengesteld uit mensen van de gemeente, brandweerlieden en ambulancepersoneel van de VZK. De tocht gaat via Hongarije, Oekraïne, Moskou, Mongolië, Sjanghai, Hong Kong en Manilla. Vandaar wordt het konvooi verscheept naar Cebu.
Gepensioneerden
Wat kost dat allemaal wel niet? Durieux: 'We hebben al diverse sponsors, waaronder tuincentrum Remco Zuidgeest, Honcoop fietsen, Meervaart Notarissen en Global GSA, maar dat is nog niet genoeg. Een grote sponsor is Netherlands Senior Experts (PUM), een organisatie van gepensioneerden uit het bedrijfsleven, die een flink bedrag heeft geschonken.
Eerder zijn er al ook brandweerwagens naar de andere zusterstad, Hódmezëvasarhely in Hongarije, gegaan. Sinds Hongarije lid is van de EU, is financiële hulp geen prioriteit meer. Cebu ligt echter in een derde wereldland. Aan de armoede in dit land wordt veel gedaan door projecten en uitwisselingsprogramma's. Vanuit de Filippijnen komen regelmatig delegaties van bijvoorbeeld studenten naar Haarlemmermeer. 'Het is zeker geen eenrichtingsverkeer', aldus Durieux.
De avontuurlijke tocht van de brandspuit zal in Nederland zichtbaar zijn op
http://www.haarlemmermeer.nl. 'Ook leuk voor de scholen', menen Hulsebosch en Durieux. 'Goed voor hun aardrijkskunde.'