http://www.politieparcours.eu/munitie.htmDe kogel is door de kerk:
Nieuwe politiemunitie een feit
September 2009: terwijl de testen met het nieuwe dienstpistool in volle gang zijn wordt op dit moment ook al gebruik gemaakt van de nieuwe politiemunitie. Wederom is de keuze gevallen op een nieuwe telg van het bekende RUAG Metallwerk Elisenhutte GmbH Nassau (vh Dynamit Nobel GmbH). De nu in gebruik zijnde Action Effect van RUAG wordt vervangen door de Action 4 patroon welke is omgedoopt naar 9x19NP waarbij de NP uiteraard staat voor Nederlandse Politie.
http://www.politieparcours.eu/afbeeldingen/9x19_np.jpg De studies naar politiemunitie zijn altijd al omstreden geweest. Het is vooral de politiek die hierin een grote rol speelt. Alhowel het de politie niet te doen is om verdachten bij vuurwapengebruik direct te doden, moet er dus wel degelijk rekening worden gehouden met een aantal aspecten van munitie namelijk:
- Betrouwbaarheid van de munitie
- De schade die de munitie aanrichten moet tot een minimum beperkt
blijven
- het doorschot van het lichaam (het feit dat de kogel het lichaam
verlaat als het geen "hard" materiaal raaks zoals botten) en het
gevaar voor omstanders,
- het moet mogelijk zijn bij een eventueel doorschot dat forensisch
onderzoek kan aantonen dat politiemunitie is gebruikt.
En zo zijn er nog legio andere zaken van belang. Niet voor niets heeft het 10 jaar geduurd voor men na de invoering van de Walther P5 en de toemalige "normale" volmantel 9 mm munitie heeft vervangen voor de Action3 patronen van Dynamit Nobel. De oude 9 mm volmantelpatronen werden geleverd door MEN (Metallwerk Elisenhutte Nassau GmbH) em hadden een gewicht van 124 grains (tegen de 95 grains van de huidige munitie).
Deze aanmerkelijke verlaging van gewicht laat zich makkelijk verklaren: De lichtere munitie heeft een hogere snelheid dan de zwaardere munitie (ongeveer 360 mps voor de 124 grains kogelkop tegen de 420 mps van de Action serie). De lichtere munitie zal sneller zijn energie afgeven tegen een doel dan de zware munitie. Immers: hoe hoger de snelheid, hoe hoger de restenergie.
De zo kenmerkende dopjes op de politiemunitie hebben dan ook hun specifieke eigenschappen. De politiek wilde geen standaard hollow-point munitie hebben omdat deze bekend staat dat ze enorme verwondingen kunnen veroorzaken. In Amerika is deze holllow-point munitie in verschillende soorten al jaren in gebruik en hier sterven dan ook meer mensen aan schotwonden dan in Nederland. Bedenk hier echter bij dat in Nederland het dienstwapen ongeveer 20x per jaar daadwerkelijk wordt gebruik om een verdachte neer te schieten. In een enkel geval leidt dit tot een dode.
De kogelkop van de Action3 was zo geconstrueerd dat de kop volledig doorboord was en werd afgedicht door de groene dop die als plug werkte (zie de PDF Factsheet). Toch bleven er klachten over doorschot schoten en rake schoten zonder effect op de verdachte. Kenmmerkend was ook dat de schoten op kartonnen schijven eruitzagen als een ponsgaatje. Dit in tegenstelling tot de volmantelmunitie en de ActionEffect munitie.
http://
http://www.politieparcours.eu/afbeeldingen/AE1.jpg[/img]
http://www.politieparcours.eu/afbeeldingen/AE2.jpg Zoals reeds eerder aangehaald: de munitie moet behalve effectief zijn, ook nog een ander doel dienen: Te allen tijde dient de muntie traceerbaar te zijn voor forensische opsporing in verband met bewijsvoering bij schietincidenten. Indien een doorschot plaats vindt, zal het mogelijk moeten zijn te kunnen zien of het slachtoffer geraakt is met "normale" munitie of politiemunitie. Hiervoor wordt al enige tijd gebruik gemaakt van een speciale stof welke zichbaar is voor het Nederlands Forensisch Istituut (N.F.I.). Ook het plastic dopje is voorzien van een speciale rontgen detecteerbare stof. Immers, plastic is niet te zien op een rontgenapparaat.
Politiemunitie door de jaren heen:
1980 - 1990: MEN 9mm volmantelpatronen
1990 - 2005: RUAG Action3 Hollow-Point (PDF Factsheet) http://www.politieparcours.eu/PDF%20files/ACTION3.pdf
2005 - 2009: RUAG AE munitie (PDF Factsheet) http://www.politieparcours.eu/PDF%20files/AE.pdf
2009 - 2012: RUAG Action4 (PDF Factsheet) http://www.politieparcours.eu/PDF%20files/ACTION4.pdf
Voor de liefhebber is ook toegevoegd de uitgave van de Staatscourant (vergaderjaar 2007 / 2008), uitgave 93. Hierin wordt de aanschaf en eisen vermeld ten aanzien van de aanbesteding van de munitie. Deze uitgave is te lezen als PDF File.
http://www.politieparcours.eu/PDF%20files/KST119618.pdf Ook is er een TNO onderzoek gedaan naar de ervaringen met de Action3 en ActionEffect munitie. De ervaringen zijn weergegeven in een 30 pagina's tellend onderzoek. Ook dit onderzoek is als PDF file te lezen.
http://www.politieparcours.eu/PDF%20files/TNO.pdf