http://www.telegraaf.nl/binnenland/5587661/__Ter_Horst__onderzoek_politietop__.html?p=16,1wo 16 dec 2009, 19:36 | 61 reacties | lees voor
Ter Horst: onafhankelijk onderzoek politietop
DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken belooft dat het onderzoek naar omstreden declaraties en toelages bij de politietop onafhankelijk wordt. Om een kritische Tweede Kamer gerust te stellen,
zal ze de enige opdrachtgever voor het onderzoek zijn. Eerder was het de bedoeling dat Ter Horst het onderzoek samen met de korpschefs en korpsbeheerders zou laten uitvoeren. Een belangrijk deel van het parlement betwijfelde woensdag echter of er dan sprake is van onafhankelijk onderzoek, omdat juist de korpschefs en -beheerders (burgemeesters) verantwoordelijk zijn voor het toekennen van de toelages waarover veel commotie is ontstaan.
De Rijksauditdienst, waarin accountants van het ministerie van Financiën zitten, zal onderzoeken in hoeverre er onterechte declaraties zijn geweest en of er toelages buiten de regels om zijn verstrekt. Korpschefs die ten onrechte een vergoeding hebben gekregen, moeten dat bedrag terugbetalen.
De minister heeft al aangekondigd dat ze gaat „kappen in het woud van toelages” voor de politietop. Ze wil alle bestaande toelages vervangen voor één algemene vergoeding, die maximaal 25.000 euro per jaar bedraagt. Momenteel kunnen korpschefs nog een toelage van 45.400 euro per jaar krijgen alleen al omdat ze geen andere baan accepteren. Daarnaast hebben ze recht op onder meer een representatietoelage, piketvergoeding en gratificatie.
Ter Horst vindt dat er bij de hele politie dezelfde afspraken over de werving, aanstelling, salariëring en het ontslag van politiebazen moeten gaan gelden. Ze spreekt daarover in januari met de burgemeesters die korpsbeheerder van een regionaal politiekorps zijn. Ze zei dat het moeilijk is bestaande contracten met korpschefs open te breken. Maar zover het kan, zal de minister ingrijpen.
De Tweede Kamer veroordeelde woensdagavond tijdens het overleg het declaratiegedrag van de politiebazen en hun vele toelages. PVV en SP spraken van gegraai. VVD en GroenLinks hadden het over moreel verwerpelijk gedrag. Ook de regeringspartijen CDA en PvdA zijn niet te spreken over de declaraties en vele financiële regelingen voor de politietop.