http://www.telegraaf.nl/binnenland/5670718/__Nieuwe_politiechefs_missen_blauw_bloed__.htmldi 29 dec 2009, 05:30 | 13 reacties | lees voor
Nieuwe politiechefs missen blauw bloed
door Coen Springelkamp
DORDRECHT - Te veel nieuwe leidinggevenden bij de politie ontbreekt het aan praktijkervaring, 'blauw bloed' en passie voor het politievak. Dat zegt burgemeester Ronald Bandell van Dordrecht. Hij vindt dat alle leidinggevenden moeten weten hoe het er op straat aan toegaat om goed hun werk te kunnen doen. "De politie is vakwerk. Agent of rechercheur word je niet zomaar. Daar moet je echt wat voor doen", benadrukt Bandell.
Veel van de nieuwe leidinggevenden bij de politie zijn zogenoemde zij-instromers met een opleiding en carrière buiten de politie in bijvoorbeeld het bedrijfsleven, gezondheidszorg, bij de gemeente of het rijk. Via een (verkorte) opleiding aan de politieacademie komen ze bij de korpsen binnen als teamchef, districtschef, commissaris of zelfs korpschef. Straatervaring is daarbij ondergeschikt. In het verleden kwamen alle leidinggevenden uit de politieorganisatie zelf.
Bandell is voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, lid van de commissie Veiligheid van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en korpsbeheerder van de politie Zuid-Holland Zuid. Bandell: "Leidinggevende bij de politie is geen normale managementbaan. Je bent in de eerste plaats politieman of -vrouw. Wil je je werk goed kunnen doen, dan helpt het als je het zweet van arrestanten hebt geroken of als ME'er een steen naar je hoofd hebt gekregen." Ontbreekt die kennis, dan kan dat volgens Bandell leiden tot wrijving tussen agenten op straat en de politietop. Over de flitsende start van zij-instromers bij de politie zegt Bandell: "Soms denk ik, nou, nou dat gaat snel!"
Rauw
Daarnaast constateert Bandell dat veel nieuwe leidinggevenden zich achter hun bureau verstoppen. "Soms kom ik wel eens in gebouwen waarvan je denkt 'is dit een politiebureau?' Als leidinggevende moet je geconfronteerd worden met de praktijk. Maak de afstand tot de werkvloer kleiner. Draai een tijdje mee. Het politievak is rauw werk. Zet je bureau op de werkvloer neer, zorg dat je weet wat er speelt."
Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP is het met de kritiek eens. Zonder bevlogenheid of passie red je het volgens hem niet. "Politiewerk is geen baan van 9 tot 5. Het gaat dieper. Je hebt te maken met emotie, risico's, gevaar, de dood. Daar zit de spanning. Leidinggeven bij de politie is iets anders dan het aansturen van een fabriek, gemeente of departement. Collega's op straat willen dat leidinggevenden het werk begrijpen."
Bureaucratie
Van de Kamp benadrukt dat veel leidinggevenden wel willen, maar niet kunnen. "Ze hebben er gewoon geen tijd voor en worden bedolven onder papierwerk. De politie moet tegenwoordig alles verantwoorden." De bureaucratie werkt misverstanden tussen agenten en leidinggevenden in de hand. Van de Kamp: "Want hoe laat je als leidinggevende zien dat de betrokkenheid er wél is, maar je er gewoon niet aan toekomt?" Bij de werving van zij-instromers ligt volgens Van de Kamp de nadruk teveel op de vooropleiding en eerdere carrière, niet bij bevlogenheid voor het politievak. "Dat zie je terug op de werkvloer."