http://www.telegraaf.nl/binnenland/6222418/__Politie_onder_de_loep__.htmlza 06 mrt 2010, 09:51 | 134 reacties
Arbeidsvoorwaarden politiebazen onder vergrootglas
door Harrie Nijen Twilhaar
AMSTERDAM - De politietop gaat naar verwachting financieel flink inleveren. Bij nieuwe benoemingen gaat niet alleen het salaris omlaag, ook wordt er gesnoeid in de extra regelingen. Korpsbeheerders komen nog dit voorjaar bijeen om het zogeheten harmonisatieproces van de arbeidsvoorwaarden verder aan te scherpen. Uiteindelijk moet het proces leiden tot eenduidige salariëring.
De korpsbeheerders willen zodoende zorgen dat de arbeidsvoorwaarden voor korpschefs transparant worden. Rondom de salariëring van politiebazen is opnieuw een discussie losgebarsten naar aanleiding van de benoeming van de nieuwe politiechef van Kennemerland, Jannine van den Berg (46).
De politiebaas weigert niet alleen vanuit Den Haag te verhuizen naar haar werkgebied regio Haarlem, maar krijgt bovendien een chauffeur met auto ter beschikking. Op dit moment is Van den Berg directeur Opsporing en Informatie bij de politieregio Haaglanden. Haar man is huisarts in Den Haag en heeft ook de verplichting om binnen een bepaalde tijdslimiet in het ziekenhuis te kunnen zijn. Van den Berg heeft dit vanaf het begin van de sollicitatieprocedure duidelijk gesteld.
,,Het harmonisatieproces een zaak is tussen de korpsbeheerders en de minister”, zegt woordvoerder Jelle Egas van de Raad van Korpschefs.
Korpsbeheerder en burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem heeft al een voorschot genomen op de maatregelen. Van den Berg krijgt een lager inkomen dan het grootste deel van haar collega’s.
„De minister heeft geconstateerd dat er grote verschillen bestaan in de arbeidsvoorwaarden van de korpschefs, vandaar die noodzakelijke harmonisatie”, zegt hij. „Bij de vaststelling van de arbeidsvoorwaarden ben ik als korpsbeheerder zeer terughoudend geweest. Of die chauffeur dagelijks gaat halen en brengen, moeten we nog afspreken.”
Voorzitter Uri Rosenthal van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) vindt dat korpschefs in hun werkgebied moeten wonen. „Zij of hij moet oren en ogen openhouden wat er in zijn of haar gebied gebeurt. En dat kun je niet op afstand.”
De politievakorganisatie ACP benadrukt dat een korpschef voor het uitoefenen van de functie gemiddeld 70.000 kilometer per jaar rijdt. „Er zijn echter wel andere politiefunctionarissen die naar onze mening onterecht een dienstauto hebben”, stelt ACP-voorzitter Van der Kamp. „En die auto’s zou je moeten afnemen.”
De discussie rond de emolumenten komt nog geen half jaar na de affaire rond Ad van Baal. De directeur van de Politieacademie in Apeldoorn liet zich vanuit zijn woonplaats Alphen aan den Rijn dagelijks naar zijn werk in Apeldoorn rijden. Zijn chauffeur die in Drachten woonde, moest daardoor dagelijks ruim 780 kilometer rijden. De academie draaide op voor die kosten. Van Baal gaat nu verhuizen.