Zorgwekkende conclusies na Inspectie SZW bij veiligheidsregio's

Auteur Topic: Zorgwekkende conclusies na Inspectie SZW bij veiligheidsregio's  (gelezen 3315 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Zorgwekkende conclusies Inspectie SZW
1 Juni 2015

Zorgwekkende conclusies Inspectie SZW
De VBV heeft met grote zorg kennisgenomen van de conclusies in de factsheet van de Inspectie SZW.
 Deze factsheet: http://www.brandweervrijwilligers.nl/data/user_files/files/landelijk/arbeidsinspectie/20150604_Factsheet_ISZW_Brandweer.pdf
 schetst een onthutsend beeld van het arbobeleid, of beter gezegd; het gebrek daaraan in de bezochte veiligheidsregio’s. Het bevestigt ons beeld van een zorgelijke vorm van passiviteit bij belangrijke risico’s zoals deze zich tot voor kort hebben gemanifesteerd bij de brandweer. Wij refereren hierbij o.a. ook aan de incidenten met de snelkoppelingen op ademluchtapparatuur, de uitvoering van het PPMO, de “spannende momenten” bij de megabrand op de Hoge Veluwe, de ‘zeer gevaarlijke situaties’ bij de toepassing van schuimsystemen, en de veiligheid bij de inzet van afwijkende voertuigbezettingen die door de VBV onder de aandacht zijn gebracht maar tot dusver weinig gehoor vonden bij de verantwoordelijke partijen. Het gevoel van urgentie ontbreekt.

Ga hier naar het bericht van de Inspectie SZW.
http://www.inspectieszw.nl/actueel/nieuwsberichten/opnieuw-veel-overtredingen-bij-de-brandweer.aspx
Historie
Begin 2005 constateerde de Inspectie OOV (nu Inspectie VenJ) na een uitvoerig onderzoek naar het veiligheidsbewustzijn van brandweerpersoneel, dat ondanks de vele aansporingen in onder meer de incidentrapporten van de Inspectie OOV, de brandweer nog steeds niet of nauwelijks leert van ongevallen. De minister gaf toen in zijn reactie aan dat het oplossen van de door de Inspectie OOV geconstateerde problematiek een langdurig traject zou zijn. Dat de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) 10 jaar later voor de derde keer op rij soortgelijke conclusies trekt is treffend maar bovenal zorgwekkend. Het feit dat overheidsorganen zich niet aan de wet- en regelgeving houden, vinden wij ontoelaatbaar. Vooral als het gaat om de veiligheid van onze hulpverleners. De rechten en plichten op het terrein van veilig werken zijn immers genoegzaam bekend.




Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #1 Gepost op: 4 juni 2015, 19:10:22
Brandweer werkt niet veilig genoeg


DEN HAAG - Er is veel mis bij de brandweer. Zo dragen brandweermensen te lang de kleren die bij het blussen vies zijn geworden. De uniformen worden niet altijd goed schoongemaakt. Zelfs bij het kankerverwekkende asbest worden de procedures ,,niet nageleefd’’.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #2 Gepost op: 4 juni 2015, 19:34:40
Veiligheid van personeel is ons grootste goed

4 juni 2015

De Inspectie SZW inspecteerde van november 2014 tot en met februari 2015 bij 19 van de 25 veiligheidsregio’s het onderdeel brandweer. Net als in de periode 2010-2011 keek de inspectie SZW of een aantal belangrijke risico’s, zoals bijvoorbeeld hittestuwing en het reinigen van kleding, geregeld zijn en opgenomen in de Risico inventarisatie en –evaluatie (RI&E). ‘Wij staan voor de veiligheid van onze brandweermensen en nemen de signalen uit het rapport serieus’, zegt IJle Stelstra namens Brandweer Nederland.  

Stelstra is portefeuillehouder op het gebied van Arbeidsveiligheid. Hij reageert op de factsheet die de Inspectie heeft uitgebracht. ‘Het is goed dat de Inspectie aandacht heeft voor arbeidsveiligheid. De constateringen zijn hier en daar wel wat kort door de bocht, met name als het gaat om besmetting door vuile kleding en hittestuwing. Daarom is een nadere toelichting en duiding van die constateringen noodzakelijk om onrust te vermijden. We besteden al veel aandacht aan risico’s op besmetting, arbeidshygiëne staat hoog op de agenda. De factsheet lijkt daarmee op sommige punten in te spelen op een actualiteit, terwijl op die punten al stevig wordt (samen)gewerkt.

Geef eens een voorbeeld?

‘Die samenwerking kwam mooi tot uiting in de themabijeenkomst die wij in april hebben geïnitieerd over veilig werken, waarbij honderd vertegenwoordigers van de brandweer, ondernemingsraden, vakbonden en vertegenwoordigers van de Inspectie SZW bijeen waren. De titel van de bijeenkomst was niet voor niets ‘Samen gezond oud worden.’ De focus lag op de mensen uit de dagelijkse praktijk van het brandweerwerk. We geven voorlichting, willen bewustwording van de gevaren van ons vak en nog belangrijker, wat we daar morgen al aan kunnen doen. Daarnaast verkennen we maatregelen op de werkvloer voor een veiligere en gezondere brandweer en diepgaander onderzoek. Dat doen we in alle openheid!'

Wat willen jullie bereiken?

‘Met de kennis van nu weten we al veel over de onveilige kanten van het brandweervak, maar er valt op dit gebied nog een wereld te winnen. Het gaat om concrete maatregelen die op de korte en lange termijn door de veiligheidsregio’s - want daar ligt de verantwoordelijkheid - kunnen worden genomen op het gebied van arbeidshygiëne, zowel voor, tijdens en na het uitrukken. Blootstelling aan schadelijke rook en dampen moeten we zoveel mogelijk minimaliseren. In een aantal regio’s zijn al goede resultaten behaald. Het mooie van dit proces is dat de medewerkers zelf met oplossingen komen. Limburg-Zuid en Amsterdam-Amstelland presenteerden concrete maatregelen die quick wins opleveren en die nu landelijk worden gedeeld.’  Lees meer op: http://www.brandweernederland.nl/algemene_onderdelen/bovenbalk/zoeken-0/zoeken/@41488/arbeidsveiligheid/)

Er wordt dus al veel gedaan.

‘Ja. In een versneld tempo. Veiligheid van personeel is ons grootste goed. Daarom geven we gas op dit dossier. Iedereen moet samen veilig kunnen uitrukken, maar ook veilig weer terugkomen, van Schiermonnikoog tot Maastricht. Op 5 juni is opnieuw met de bonden over het onderwerp gesproken. De factsheet van de Inspectie sluit goed aan bij de beweging die Brandweer Nederland momenteel maakt, waarbij wij samen optrekken met onze sociale partners. We nemen de signalen die erin staan serieus en zien het rapport als een katalysator in het proces. De beweging die we hebben ingezet gaat over het versterken van de veiligheidscultuur en de grote omslag die daarin noodzakelijk is. Maar ook over de ontwikkeling van bewustzijn van ieders verantwoordelijkheid voor arbeidsveiligheid en het realiseren van eenduidige instrumenten daarvoor, zoals een ARBO-catalogus met branchebrede RI&E's voor de belangrijkste risico's. Kern daarbij is dat het om de inhoud en het doel gaat, niet om gedetailleerde regels en protocollen.’



De Inspectie wijst duidelijk op veel overtredingen

‘Ja, maar de wijze van publiceren kan ertoe leiden dat er een vertekend beeld ontstaat van de feitelijke situatie in de regio’s. We moeten er voor waken dat als we kijken naar de overtredingen, niet alles over één kam wordt geschoren. Elke regio heeft een regiospecifiek rapport van de Inspectie gekregen over de constateringen in hun eigen regio. De regio’s gaan daar nu zelf mee aan de slag. Landelijk faciliteren wij dit en bundelen we de krachten. Dat proces loopt goed.’

http://www.brandweernederland.nl/algemene_onderdelen/nieuwsblokken/nieuws-homepage/?ActItmIdt=41846


Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #3 Gepost op: 5 juni 2015, 10:43:36
Er is in ieder geval iemand die al de uitvoerige (brandweernederland etc.) instructies,aanbevelingen,rapporten etc. goed leest en serieus neemt.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #4 Gepost op: 7 juni 2015, 09:31:19
Het probleem is dat bv de vervuilde bluspakken na een brandinzet tot voor kort een onder geschoven kindje is geweest. En men er nooit echt goed bij stil heeft gestaan. Terwijl het eigenlijk ook zeer logisch is dat bluspakken vervuild raken door roet en andere zooi.
Daar zal dus wel een oplossing voor gevonden moeten worden, en wanneer ga je besluiten om bluskleding te reinigen. Is dat na elke binnenbrand inzet of is dat na een X-aantal keren dat een bluspak in een brandend pand is geweest. Dat betekend namelijk dat je voor iedere brandweerman/vrouw een reservepak ter beschikking moet stellen. Wat gebruikt kan worden als het andere bluspak in de was moet.