Jonger dan 41? Woon je binnen 10 km afstand van kerncentrale Borssele? Lees verder op bit.ly/L2dKmC. Haal #jodiumtabletten in huis!
@VRZ
JodiumtablettenZeelandVeilig informeert u over het project ‘Verspreiding van jodiumtabletten’.
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrij komen. Een voorbeeld van zo'n radioactieve stof is radioactief jodium. Radioactief jodium kan via de luchtwegen of het eten van besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn (na vijf jaar of later) schildklierkanker veroorzaken.
De schildklier heeft een beperkte opnamecapaciteit voor jodium. De opname van radioactief jodium kan dan ook worden voorkomen door voor of tijdens de blootstelling een extra hoeveelheid niet-radioactief jodium in te nemen in de vorm van jodiumtabletten (kaliumjodide), zodat de schildklier wordt verzadigd. Vergelijk het met een volgezogen spons met schoon water, die geen vervuild water meer op kan nemen.
Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen straling en ook niet tegen andere radioactieve stoffen, die door het lichaam worden opgenomen. Daarom zal de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen, zoals schuilen en maatregelen ter bescherming van voedsel.
Jodiumtabletten worden aanbevolen voor mensen tot en met 40 jaar. Boven 40 jaar is het advies - op basis van onderzoeken - om de tabletten niet te slikken, omdat vanaf deze leeftijd er geen verhoogd risico op schildklierkanker is aangetoond. Het innemen van de jodiumtabletten heeft boven 40 jaar wel beperkte risico's op allergie en schildklierfunctiestoornissen.
In de lijst met veelgestelde vragen vindt u antwoord op vragen als: “Waarom worden jodiumtabletten beschikbaar gesteld aan inwoners in bepaalde delen van Zeeland en West-Brabant, waarom in het ene gebied wel en in andere gebieden niet en wat is de werking van een jodiumtablet?”.
Voor meer informatie neem contact op met jodium@vrzeeland.nl
http://www.zeelandveilig.nl/welkom/nucleaire-veiligheid/jodiumtabletten.htm