hallo, in het vroegere tijden heeft nederland gekozen voor de twee toon, niet omdat deze beter hoorbaar zou zijn of om welke andere reden dan ook, de oorsprong ligt in het verleden dat er alleen claxons en luchthoorns voor handen waren,daar is toen het RVV op gebaseerd, de luidsprekers zijn van latere tijd.
in vrijwel geheel europa hebben ze verschillende geluiden toegepast, er lijkt bijna niet een op elkaar, mogelijk dat in de toekomst daar nog eens verandering in komt.
de uit america afkomstige whale en yelp geluiden zijn gebasseerd op onderzoek en hebben aangetoond dat zij het best hoorbaar zijn, vaak is dit een afwisseling van de whale , die laag begint en hoog eindigd, met de yelp die in hoofdzaak hoog is.
een lage toon draagt verder, maar heeft weinig richtings gevoel, terwijl een hogere toon meer attentie waarde heeft, ook hebben de amerikanen nog rekening gehouden met de elektronica die het geluid moeten voort brengen.
een hoorn luidspreker(alle huidige sirene luidsprekers zij hoorn luidsprekers) geeft het hoogst rendement in het hoge tonen gebied, vanaf 800/1000 Hz ligt deze het beste.
de keuze in nederland voor 494Hz en 659Hz ligt dus al ongelukkiger, omdat hier een vermogen moet worden verkregen van tenminste 100dB gemeten op 7meter afstand en 1meter hoog, zoals dat in de nederlandse regelgeving staat, hiervoor is momenteel een speciale versterker van ongeveer 125 Watt nodig.
als men naar de zoals in het eindrapport van de werkgroep optisch en geluidssignalen aanbeveelt naar een 200Hz(die nog slechter uit die luidspreker komt) en een vermogen overdag van tenminste 110dB wil, komen er nog andere problemen om de hoek kijken, zoals zwaardere elektronica, en wat nog veel erger is mogelijk blijvende gehoorbeschadiging van mensen die het voertuig passeren op de fiets of lopend, dit kan toch niet de bedoelling zijn.
ik hoop dat dit duidelijkheid geeft over verschil twee-toon en whale-yelp.
overigens is in amsterdam al meerdere malen een politievoertuig gesignaleerd die een yelp gebruikte, wie het weet mag het zeggen.
groeten.