@SEH zustertje en Welsh Medic: Dank voor je compliment. Ik hoop dat ik hier een daar wat vragen kan beantwoorden.
Wat betreft het PA defibrilleren van pacemakerpatienten: Dat is wel het meest veilige. Hangt ook een beetje af van met hoeveel J je shockt. Bij defibrilleren is PA in principe het veiligst. Bij cardioversie (in geval van AF/AT) shock je met minder J en is het in elk geval belangrijk dat de pacemaker niet tussen of onder de pads ligt. Mocht het om een atriumflutter gaan, dan hebben veel pacemakers de mogelijkheid om te overpacen om de atriale tachy te beeindigen. Bij AF is dit kansloos omdat je altijd in refractair weefsel zit te pacen. Bij een flutter ga je net iets onder de flutterfrequentie zitten en heb je dus een kans om er tussen te komen en hiermee de atriale flutter te beeindigen.
@Jacqueline: De kans dat je iemand met een pacemaker voor krijgt om te defibrilleren is zeker groter dan dat je iemand met een ICD voor krijgt. De ICD heeft VT/VF al snel gezien en geeft therapie af (antitachypacing of shock). Deze is dan altijd eerder dan iemand met een AED.
Zo komt ook wel eens de vraag of iemand met en pacemaker nog wel gewoon dood kan gaan. Ja, hoor, maak je geen zorgen: met een pacemaker kun je gewoon dood gaan, want als je hartweefsel niet meer prikkelbaar is, kan de pacemaker pacen wat ie wil! Dan komt er ook geen beweging meer in. En in zo'n geval heeft shocken ook geen zin, want asystolie is een non-shockable ritme (Het weefsel is namelijk niet refractair). Een AED zal dus bij een asystolie ook niet shocken, maar adviseren te gaan reanimeren. (ik heb het nu over EHBO... op de ambu heb nog allerlei medicatie maar je mee voort kunt.)
Of een pacemaker links of rechts wordt geplaatst maakt in principe niet uit. Vaak wordt deze links geplaatst, omdat veel mensen rechtshandig zijn en het inbrengen van de leads vanaf de linkerkant een handigere bocht geeft vanuit de vena cava het rechter atrium in. Er zijn mensen met een afwijkende vaataanleg (persisterende linker vena cava superior), waarbij dit niet lukt. Hier kom je meestal pas achter als de guidewire vastloopt en je een venegram maakt. In dat geval zal de pacemaker aan de rechter kant worden ingebracht. Bij linkshandigen wordt de pacemaker in overleg soms ook rechts ingebracht. Dit is echter geen regel, maar iemand die bijvoorbeeld enthousiast tennisser is en linkshandig, kan dit om praktische redenen rustig gedaan worden.
Als de arts de vena subclavia aangeprikt heeft, zal hij meestal niet op dezelfde dag het aan de rechterkant proberen omdat bij het aanprikken van de subclavia altijd een kans is, dat hij een pneu prikt (pneumothorax). Dat hoef je niet meteen te zien op de thoraxfoto, maar dat kan in de loop van de dag/nacht lucht aanzuigen. Stel dat hij, aan de andere kant ook een pneu prikt, dan heb je echt een probleem!
De pacemaker wordt over het algemeen subcutaan geplaatst. Bij mensen met bepaalde beroepen waarbij de kans op stoten tegen de pacemaker groot is, zal deze onder de borstspier worden geplaatst. Dat is niet alleen bij implanteren meer werk, maar ook bij een vervanging! Maar als daar reden voor is, gebeurt dat. In het algemeen voldoet subcutane plaatsing.
Bij een vervanging blijven de draden/leads vaak zitten en wordt alleen de pacemaker vervangen. Het systeem blijft dan aan dezelfde kant zitten. Mocht het nodig zijn nieuwe draden in te brengen, dan kan er bijvoorbeeld bij een pacemakerafhankelijke patient voor gekozen worden om eerst aan de andere zijde een compleet nieuw systeem te implanten en later de oude pacemaker te verwijderen en de leads daar af te doppen.
Ik hoop dat jullie vragen hiermee een beetje beantwoord zijn?
Hartelijke groet,
Sampie