FF 1 voor 1 hoor!
Hallo Sampie,
bedankt voor je uitleg, maar ik begrijp het filmpje niet helemaal
krijgt de speler een hartritmestoornis waar zijn ICD op reageert? Ik dacht.. dat een ICD eerder reageerde, en dat je er "als slachtoffer" , weinig van merkte..
wil je dat even toelichten?
Hallo Peter,
De voetballer krijgt inderdaad een hartritmestoornis: VT/VF. Daarvan ben je heel snel van de wereld doordat het bloed niet meer rondgepompt wordt. De ICD detecteert dat en shockt, waarna weer een 'normaal' ritme voorbij komt. Of dit een keurig sinusritme is, weet je natuurlijk nooit, maar in elk geval een ritme dat met het leven verenigbaar is. (De voetballer had volgens mij Brugada syndroom). In dit geval een terechte shock van de ICD en de drager heeft er niet al teveel van meegekregen omdat deze al buitenbewustzijn was toen de ICD af ging. Tot zover het filmpje.
Het komt helaas ook wel eens voor dat er onterechte shocks worden gegeven. Dat is natuurlijk heel vervelend en moet altijd uitgezocht worden. De ICD slaat van elke shock gegevens op en er is na te kijken wat voor ritme er liep en op basis van welke criteria deze gereageerd heeft.
en ja... als de ICD / pacemaker werkt, heb je geen AED nodig. maar het blijft techniek... ik krijg regelmatig de vraag van de cursisten wat te doen..als iemand een pacemaker of ICD heeft. Dan is mijn antwoord: als het inderdaad zover is, werkt-ie dus niet (meer)..
Dit klopt niet helemaal.
Iemand met een pacemaker kan ook gewoon VT/VF krijgen en daar kan de pacemaker niets aan doen. De patient zal gedefibrilleerd moeten worden! Je hebt dan dus wel degelijk een AED nodig.
Een pacemaker stopt niet zomaar met werken. De kans dat er een technische storing optreedt waardoor hij ineens niet meer werkt, is ontzettend klein. Bovendien: als iemand zijn pacemaker keurig laat controleren, is deze allang vervangen voordat de batterij leeg is. Een pacemaker zal vlak voordat hij leeg is, in een energiebesparende modus gaan lopen. Iemand zal zich dan niet meer kunnen inspannen, klachten krijgen en naar een arts gaan, pacemaker wordt gecontroleerd en vervolgens vervangen door een vers exemplaar. In elk geval zal een pacemaker er niet zomaar van het ene op andere moment mee stoppen.
Daarbij komt, dat lang niet iedere patient volledig pacemakerafhankelijk is en dat er zelfs dan in de meeste gevallen nog wel 1 of ander exotisch ritme zal komen bovendrijven, wat weliswaar niet prettig voelt (25 of 30 slagen per minuut is niet fijn), maar waar je niet van komt te overlijden.
In elk geval betekent het hebben van een pacemaker niet dat een AED niet nodig is!
In het geval van een ICD ligt dat anders. Als de ICD gewoon werkt, dan grijpt deze in en zie je dat (zie filmpje). Doet ie het niet, dan is of de ICD kapot, of er is geen VT/VF maar iets anders aan de hand. Er zijn meer redenen waarom iemand om kan vallen! In het geval van asystolie (hartstilstand) zal de pacemakerfunctie die de meeste ICD's (maar niet alle) hebben, ingrijpen.
Maar feit blijft dat je met je AED nooit eerder kunt zijn dan een (normaal werkende) ICD.
Dat was weer een heel verhaal, maar ik hoop dat het duidelijk is en anders gewoon vragen, hoor!!
Groet
Sampie