Meer politie-inzet tijdens jaarwisselinghttp://www.heraut-online.nl/heraut-online/index.php?itemid=12019&catid=12Lansingerland – De politie zet meer mensen in tijdens de jaarwisseling 2009- 2010. Zij krijgt daarbij ondersteuning van externe, speciaal voor Oud en Nieuw ingehuurde, beveiligingsmensen. Veroordeelde raddraaiers van de vorige jaarwisseling krijgen een gebiedsverbod opgelegd. Ook dit jaar zal weer snelrecht worden toegepast.
Gemeente, politie en brandweer en de Stichting Jongerenwerk hebben het conceptdraaiboek voor de komende jaarwisseling al klaar. Doel van de maatregelen die in het draaiboek zijn opgenomen: het ordelijk laten verlopen van de feestelijkheden tijdens de viering van Oud en Nieuw. Het voorkomen van vernielingen en schade en het verhogen van het veiligheidsgevoel van de inwoners van Lansingerland horen daar ook. De gemeenteraadscommissie Algemeen Bestuur en Veiligheid (ABV) heeft haar waardering voor het conceptdraaiboek uitgesproken.
Extra aandacht krijgen de locaties waar zich eerder ongeregeldheden voordeden. De Emmastraat en Kruisweg in Bleiswijk, waar grote vuren werden aangestoken. Maar ook de Vlashoeck, de Van Couwenhovelaan en de Laan der Vrijheid in Bergschenhoek en de Oudelandselaan in Berkel en Rodenrijs kunnen erop rekenen dat er scherp zal worden gecontroleerd. Voor de Cederhof en het trapveldje aan de Orionstraat in Bleiswijk wordt een zero- tolerance beleid gehanteerd. In het centrum van Bergschenhoek zet de politie een hoogwerker met licht en camera in.
Geen ontheffing voor vuren
Voor het stoken van openbare vuren wordt geen ontheffing verleend. Het is verboden volgens de Algemene Plaatselijke Verordening en dat blijft ook in de Oudejaarsnacht zo. Mits aan strikte eisen wordt voldaan, worden vier à vijf vuren wel gedoogd, vertelde burgemeester Ewald van Vliet aan de raadscommissie ABV. Die eisen zijn onder meer dat een vuur niet groter dan 1 kubieke meter mag zijn en goed moet worden afgeschermd. Het vuur mag de openbare weg niet belemmeren en daaraan geen schade veroorzaken.
Overtreders van de regels kunnen rekenen op een stevig opgetreden van de politie.
In de komende periode inventariseren gemeente, politie en brandweer de risicosituaties en –locaties. Dat zijn bijvoorbeeld plaatsen waar brandbaar materiaal ligt opgeslagen, of waar containers staan. Eigenaren van zulke locaties wordt gemaand het materiaal op te ruimen. In bedrijven en horeca- inrichtingen worden extra brandpreventiecontroles uitgevoerd.
Veroordeelde raddraaiers van vorig jaar krijgen dit jaar gedurende een bepaalde tijd een gebiedsverbod opgelegd. Niet veroordeelde lastpakken kunnen thuis een brief verwachten: de politie kent ze en houdt ze extra in de gaten tijdens de Oudejaarsnacht, zal de boodschap zijn.
Samen met Bureau Halt geeft de politie voorlichting over vuurwerk op basisscholen. Bij het voortgezet onderwijs zullen slachtoffers van vuurwerk in samenwerking met het jongerenwerk en Halt informatie geven. Wie vuurwerk koopt kan een afvalzak mee krijgen om de rommel na afloop op te ruimen.
De gemeente informeert de bevolking de komende weken via De Heraut en de gemeentelijke website. Ook Hyves, Twitter en You Tube worden ingezet en huis aan huis worden folders verspreid.
De jongerencentra in de gemeente zullen tijdens de kerstvakantie open zijn.
In alle drie de kernen worden besloten activiteiten georganiseerd.
Jongerenwerk organiseert een feest in Jeugdcentrum de Point.
De gemeente organiseert geen vervoer naar het feest bij de Erasmusbrug in
Rotterdam. Wel komt er een feest in Sporthal De Ackers, liet de burgemeester weten. Over een groot feest op een andere locatie in de gemeente wordt nog onderhandeld, zei hij.
Snelrecht
Vanaf ongeveer twee uur ’s nachts rijden gemeente, brandweer en politie ‘afblus- en opruimrondjes’. Restanten van de feestelijkheden worden opgeruimd en afgevoerd, al blijven burgers vanzelfsprekend ook zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de rommel die ze hebben veroorzaakt.
Tijdens Oud en Nieuw zal snelrecht worden toegepast. Dat betekent dat raddraaiers en daders van vernielingen binnen drie dagen voor de rechter moeten verschijnen. De toegebrachte schade komt in het strafdossier van de betrokkene te staan. Kosten van vernielingen worden in hun geheel, dus inclusief de personeelslasten die ermee gepaard gaan, verhaald op de daders.