Man overleden na explosie bij vuurkorf
EEFDE - Een 54-jarige man uit Eefde is zaterdag overleden als gevolg van een ongeluk bij het vieren van het nieuwe jaar op nieuwjaarsdag. De man gebruikte een met zuurstof gevulde butaangasfles om een vuur in een vuurkorf aan te wakkeren tijdens het carbidschieten. Daarbij explodeerde de fles. Hij werd vervolgens in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.
Zuurstof brandt zelf niet, maar het bevordert brand. Wanneer verse lucht (waarin ca. 21 % zuurstof zit) wordt toegevoegd aan een brand, zal het vuur heviger gaan branden. Dat had men honderden jaren geleden al door; dat is de reden dat smeden blaasbalgen gingen gebruiken. Alleen door veel extra lucht (en dus zuurstof) aan hun smidsvuur toe te voegen, konden zij de temperatuur van hun vuur hoog genoeg krijgen om sommige metalen te kunnen smelten en/of bewerken.
Zuivere zuurstof versnelt een brand veel meer dan gewone lucht. Zie bijvoorbeeld maar eens het volgende filmpje, waarbij een brandende sigaar in contact wordt gebracht met zuivere gasvormige zuurstof: de sigaar is in recordtijd opgebrand.
V77 - Smoking in pure Oxygen - Rauchen in reinem SauerstoffOm die reden moeten mensen die vanwege longproblemen zuivere zuurstof toegediend krijgen, nooit roken: dat heeft al heel wat mensen het leven gekost.
Maar het kan nog harder: door geen gasvormige zuurstof maar vloeibare zuurstof te gebruiken. Zo kun je op het volgende filmpje zien, wat een kleine hoeveelheid zuurstof doet met een barbeque.
How to light a grill in 30 secondsOp het brandweertrainingscentrum in Revinge (Zweden) wordt een stalen emmer met vloeibare zuurstof vanaf afstand in contact gebracht met een brand. Dit leidt tot een explosieve versnelling van de brand: een enorme vuurbal. Voor beide situaties geldt: "never try this at home"!
Het is dus al gevaarlijk om te spelen met “losse” zuivere zuurstof in de open lucht. Worden gascylinders gebruikt, dan bestaat er nog een extra risico: explosie van het drukvat, met het extra risico van scherpe brokstukken die met enorme kracht / druk worden gelanceerd.
Wanneer zuurstof via de afsluiter naar buiten komt, en er zit ook maar het kleinste beetje brandbaar materiaal in of aan de afsluiter (bijvoorbeeld vette vingerafdrukken), dan levert de wrijving van de langsblazende zuurstof al genoeg energie op, om dit vet in brand te laten vliegen, met een steekvlam als gevolg. Dit is enkele jaren geleden o.a. gebeurd met een zuurstofcylinder van GGD Amsterdam – met als gevolg een ambulancebroeder die naar het brandwondencentrum moest. Als je pech hebt, krijg je niet alleen een steekvlam maar kan de cylinder zelfs exploderen. Een video van de effecten van de explosie van een defecte zuurstofcilinder zie je op de volgende video:http://www.youtube.com/watch?v=9lw_fhNAIQc . Deze explosie kostte de onderhoudsman een arm. Ook de volgende veiligheidsvideo over zuurstof
Oxygen Safety Demonstration waarschuwt voor het gevaar van explosie van een zuurstofcylinder, wanneer uitstromende zuurstof uit de cylinder in contact komt met brandbaar materiaal.
En dan hebben we het hier nog over cylinders die bestemd waren voor de opslag van zuurstof. In het geval van de man in Eefde was een butaangasfles gevuld met zuurstof. Gascylinders moeten te allen tijde alleen worden gevuld met het gas waarvoor ze gemaakt zijn. Wordt er een ander gas in gedaan, dan kan het zijn dat het materiaal niet geschikt is voor dat gas, en wordt aangetast of de druk niet aankan.
De man in Eefde heeft geprobeerd, een vuur extra op te stoken met behulp van een butaangasfles gevuld met vloeibare zuurstof. Blijkbaar een verkeerde interpretatie van de barbecue-film (die op zich al link was). De combinatie van zuurstof in een gasfles – en dan ook nog in een verkeerde gasfles – en het vuur is de man fataal geworden, omdat de gasfles explodeerde. Hopelijk heeft de dood van deze man één positief effect gehad: dat anderen zich nog wel tweemaal zullen bedenken voordat ze ook zoiets doms doen!