Valwildverlofhouders op de Veluwe

Auteur Topic: Valwildverlofhouders op de Veluwe  (gelezen 4077 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

R

  • Groene BOA
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 53
Reactie #10 Gepost op: 20 november 2013, 20:28:53
Citaat van: Hunter link=msg=716636 date=1261759331
Dit plaatste ik eerder vandaag toevalligerwijs in Bijzondere P2000-meldingen :

Dood wild
1. Bij een melding van een verkeersongeval met wild wordt door de Regionale Meldkamer een politieauto ter plaatse gestuurd.
2. Indien het doodgereden wild ter plaatse wordt aangetroffen, zal via de Regionale meldkamer een plaatselijke BOA c.q. poelier worden gewaarschuwd.
3. De BOA c.q. poelier draagt er zorg voor dat het doodgereden wild wordt afgevoerd.

Gewond wild (nog ter plaatse aanwezig)
4. Indien het gewonde wild nog ter plaatse aanwezig is draagt de Regionale Meldkamer er zorg voor, dat deze melding direct aan het betreffende Centrale Meldpunt (Veluwe) wordt gefaxt.
5. Het Centrale Meldpunt benadert direct de WBE / FBE c.q. jachthouder of BOA, die met een kogelgeweer ter plaatse komt.
6. Het dier wordt dan zo snel mogelijk uit zijn lijden verlost.
7. Het gedode stuk wild wordt door de BOA c.q. polier afgevoerd.
8. Indien de komst van de jachthouder / BOA niet kan worden afgewacht, zal het wild door de politie ambtenaar ter plaatse, met behulp van zijn dienstpistool, doodgeschoten
moeten worden. Dit geschiedt conform de gegeven instructie en (melding) richtlijnen.

Gewond wild (niet meer ter plaatse aanwezig)
9. Indien het wild niet ter plaatse wordt aangetroffen, maar (gewond) is weggekropen / weggelopen draagt de Regionale Meldkamer er zorg voor, dat deze melding wordt gefaxt aan het betreffende Centrale Meldpunt (Veluwe).
10. Het Centrale Meldpunt benadert WBE / FBE c.q. jachthouder die zorgdraagt dat er nazoek zal worden gedaan.
11. Het Centrale Meldpunt koppelt resultaat nazoek terug aan de Regionale Meldkamer.
12. Indien het aangereden stuk wild is gevonden vindt de verdere afhandeling plaats conform punt 3.

http://www.wbe-voorsterbeek.nl/nb/VB21.pdf

Bovenstaande lijst is zeker niet overal op de Veluwe van toepassing, ook staan er naar mijn idee, onwaarheden in vermeld. Zo kan nooit een poelier aangestuurd worden om een dode beschermde inheemse diersoort op te halen en te vervoeren. Hiervoor heb je een aanwijzing van bevoegd gezag flora- en faunawet (Provincie of gemandateerde korpschef van politie) nodig die je aanwijst als vervoerder op basis van artikel 13 lid 3 besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten flora- en faunawet. Ook moet je gecertificeerd zijn voor wildhygiëne, om het vlees dat in de voedselkring gebracht wordt te keuren. Ook moet je als valwildverlofhouder een verlof wet wapens en munitie hebben, als je buiten het gebied waar je jachtakte geldig is opereert.

Ik ben valwildverlofhouder in regio gelderland-midden, zuid-oost veluwe, hier worden wij rechtstreeks ingeschakeld door meldkamer poltie, afhankelijk van de locatie waar de aanrijding plaats heeft gevonden. Ook is bij ons de valwildverlofhouder verantwoordelijk voor de nazoek van gewonde dieren, niet een jachthouder. Stichting groennetwerk werkt met een piketsysteem. De meldkamer belt dan een piketnummer. Groennetwerk draait alleen in noord- en oost gelderland, mogelijk gaan ze ook uitbreiden naar gelderland-midden.