Bericht van burgemeesterAan alle inwoners van Culemborg, over Terweijde en de stad...Datum nieuwsfeit: 24-02-2010
Bron: Gemeente Culemborg
http://www.culemborg.nl/tDocumenten/detail.aspx?pKey1=201166811Aan alle inwoners van Culemborg,
Culemborg is de afgelopen maanden door de gebeurtenissen rondom de jaarwisseling in de Staatsliedenbuurt veel negatief in het nieuws geweest. Ik vind dat heel erg. Nog erger vind ik het dat een aantal raddraaiers er in is geslaagd de leefbaarheid en het imago van onze mooie stad zo onder druk te zetten. De gemeente heeft vanaf het moment van escalatie in de Staatsliedenbuurt alles in het werk gesteld om maatregelen te treffen en daarmee de rust en veiligheid in de wijk terug te laten keren. Op dit moment is er nog een samenscholingsverbod voor Terweijde van kracht. Bovendien blijft de politie scherp toezicht houden.
Het is inmiddels redelijk rustig, ook al is de situatie voor de inwoners in de Staatsliedenbuurt nog niet helemaal zoals we die graag zien. Nu er concrete afspraken gemaakt zijn met veel bewoners wil ik alle inwoners van Culemborg informeren over wat er gedaan is en nog gaat gebeuren.
De betrokkenheid van de wijkbewoners bij het realiseren van een weer veilige en leefbare wijk is essentieel. Direct na de ongeregeldheden zijn gesprekken op gang gebracht tussen Marokkaanse en Molukse Nederlanders. Vanuit deze gesprekken zijn drie ideeën voortgekomen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk: het bewonersoverleg, de belteams en de buurtveiligheidsteams.
Het bewonersoverleg is inmiddels voor de eerste keer bijeen geweest. Vijftien personen hebben zich definitief aangemeld. Het gaat om een groep bewoners die de wijk vertegenwoordigt en samen met de gemeente een actieve bijdrage gaat leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid. Verder zijn er zes wijkbewoners van Molukse en van Marokkaanse huize bereid een telefonisch piket op zich te nemen om door bewoners gebeld te kunnen worden bij een dreigende geweldsescalatie. De belteams worden binnenkort getraind in gespreksvoering en conflictbeheersing. Tot slot heeft zich een aantal belangstellenden gemeld voor deelname aan het buurtveiligheidsteam. Ook deze teams bestaan zoveel mogelijk uit mensen uit de wijk zelf. Vorige week heeft de groep een bezoek gebracht aan Bos en Lommer waar ze uitleg kreeg over de Amsterdamse werkwijze.
Helaas heeft de Marokkaanse delegatie vorige week de samenwerking met de gemeente tijdelijk opgeschort. Wij betreuren dat ten zeerste. Vooral omdat wij samen juist de afgelopen weken hele goede stappen hebben gezet op het gebied van de buurtveiligheidsteams en de belteams. Bewoners zijn enthousiast en positief en willen aan de slag.
Wij blijven er van onze kant alles aan doen om het gesprek met de Marokkaanse en Molukse vertegenwoordigers op gang te houden en vertrouwen erop dat we samen kunnen blijven werken aan oplossingen voor de toekomst.
Voor leefbaarheid en veiligheid in de wijk werken we samen met alle bewoners, woningcorporatie KleurrijkWonen, stichting welzijnswerk ELK, scholen, sportverenigingen en de politie. We werken daarbij volgens drie sporen: het aanpakken van normoverschrijdend gedrag (kleine en grote raddraaiers), het voorzien in zorg- en hulpbehoefte achter de voordeur, het investeren in de algemene leefbaarheid van de wijk. Deze integrale aanpak moet leiden tot een normale situatie in de wijk Terweijde.
De problemen zullen niet van de ene op de andere dag zijn opgelost. Hoewel de politie er alles aan doet om de openbare orde te waarborgen, hoeft er maar één raddraaier het op z’n heupen te krijgen en een nieuw incident is geboren. Garanties om dit te voorkomen zijn nooit te geven. Daarom is het ook zo belangrijk om het gesprek met alle bewoners voort te zetten. Gezamenlijk moeten we deze actie-reactie-spiraal aan het begin stoppen. Het gaat hier om een investering van meerdere jaren. Met de eerder genoemde plannen werken we aan het normaliseren van verhoudingen en aan structurele oplossingen. Hierbij vergeten wij zeker niet de andere wijken in de stad. Maatregelen die nu voor Terweijde zijn geschreven, zijn en worden ook ingezet op andere plekken.
We hebben vertrouwen in deze aanpak voor de toekomst van onze stad.
Roland van Schelven
Burgemeester