Getuige loodst politie via mobieltje naar inbrekers ALMERE - Attent optreden van een Almeerder heeft geleid tot de snelle aanhouding van twee verdachten die een woning in Almere waren binnengedrongen. De getuige gaf, nadat hij 112 had gebeld, via een live verslag instructies aan de meldkamer zodat de gealarmeerde agenten precies wisten waar ze moesten zijn.
De man geeft achteraf toe dat hij stond te trillen op zijn benen. "Ik sta helemaal strak", zegt hij op een bepaald moment. Dat blijkt uit geluidsopnamen tussen de meldkamer en de beller, die de politie aan De Telegraaf beschikbaar heeft gesteld.
Anoniem
"Je bent bang dat die twee ook jouw huis komen bezoeken", zegt de man - die verkiest anoniem te blijven - nu. "Dat wekt die angst op. En bovendien: waar ze mee bezig zijn hoort niet, je wilt gewoon dat ze gepakt worden." Het blijkt dat de eerste politieauto binnen vijf minuten na de melding op het plaats delict arriveerde. De politie kon de getuige in zijn contact met de meldkamer informeren waar de politiewagen zich bevond. Later werd de eerste surveillanceauto gevolgd door twee andere en ook door politiemotoren. "Dat stelde me gerust", aldus de Almeerder. "Ik wist toen dat de politie er snel zou zijn. Het ging om vijf minuten, maar wel minuten die eeuwen leken te duren."
Tijdens zijn telefoontje gaf de man de politie, via de meldkamer, aanwijzingen: 'Ja, stoppen hier'. Ook roept hij 'Pak ze' en 'Super!' als het duo op de vlucht gegrepen wordt. De twee inbrekers proberen weg te komen als ze merken dat de politie hen in de gaten heeft.
De Almeerder vindt het heel normaal wat hij gedaan heeft. "Ik heb er geen seconde over nagedacht maar meteen de politie gebeld. Ik zou het een volgende keer weer doen."
Blij
De politie is blij met dit soort burgers en hoopt dat anderen in soortelijke gevallen hetzelfde doen. "We merken steeds meer dat mensen de criminaliteit beu zijn en bereid zijn de politie via 112 te benaderen, zodat inbrekers, overvallers, vandalen, gepakt kunnen worden. Ook wordt er goed gereageerd op SMS Alert, waarbij de politie met tekstberichtjes om hulp vraagt. We hebben daardoor al heel wat 'heterdaadjes' gehad."
www.telegraaf.nl