Duidelijkheid in wet- en regelgeving nodig omtrent gebruik van AEDAED’s mogen volgens het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) gewoon gebruikt worden zonder training. De toenmalige minister, Els Borst, besloot in 2002 om het advies van de Gezondheidsraad tot het wijzigen van de wet over te nemen. Volgens het advies is het gebruik van een AED zó veilig, dat het bedienen ervan niet langer uitsluitend aan artsen is voorbehouden. Toch is de wet tot op heden nog niet aangepast op dit punt. Er is slechts de procedure tot wetswijziging in gang gezet.
Elke week worden 300 Nederlanders getroffen door een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat zijn zo’n 15.000 à 16.000 slachtoffers per jaar. Minder dan 10 % overleeft het.
De overlevingskans van slachtoffers is het grootst wanneer omstanders binnen 6 minuten:
112 bellen
reanimeren
defibrilleren met de automatische externe defibrillator (AED)
In en rond het huis. Daar vallen de meeste slachtoffers van een hartstilstand, zo blijkt uit cijfers van de Hartstichting.
Reanimeren en defibrilleren met de AED is niet moeilijk. Het is eenvoudig te leren. Tijdens een cursus leert u op een oefenpop wat u bij een hartstilstand moet doen. U leert hoe u een hartstilstand herkent en hoe u het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer controleert. Daarna volgen de 3 stappen:
112 (laten) bellen. U laat iemand 112 bellen en laat aangeven dat het om een hartstilstand gaat
start met reanimeren. U leert hoe u reanimeert: 30 hartmassages afgewisseld met 2 mond-op-mondbeademingen
gebruik de AED. U leert hoe een AED eruit ziet, hoe die werkt en hoe u hem gebruikt.
Wanneer de wet precies aangepast wordt op dit punt, is nog niet duidelijk. Maar duidelijkheid is wel noodzakelijk. Onlangs is er een landelijk burgerinitiatief gestart voor wetgeving rondom Automatische Externe Defibrillatoren (AED). De wetsvoorstellen houden onder meer in dat er een verplichting komt voor overheidsinstellingen om een AED aan de buitenzijde van het pand in speciale kasten te installeren. Zijn de AED’s te allen tijde toegankelijk of gaan ze ‘s nachts achter slot en grendel?
AED’s die aanwezig zijn in ondermeer bibliotheken, dorpshuizen en bij sportscholen , sportverenigingen raadhuizen en in winkelcentra ze zijn beschikbaar via personeel en beveiliging. Maar na na sluitingstijd meestal niet bereikbaar. Het Landelijk Burgerinitiatief-AED maakt zich hier hard voor is een petitie gestart.
Dit burgerinitiatief beoogt de wet- en regelgeving op het gebied van AED’s te verbeteren en zo randvoorwaarden te creëren om de overlevingskansen bij een hartstilstand te vergroten. Daartoe willen we onderstaande voorstellen uitwerken en ter behandeling indienen bij de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer behandelt een burgerinitiatief alleen als dit wordt gesteund door ten minste 40.000 burgers. Uw steun aan het burgerinitiatief is dus nodig om tot resultaat te komen!
Wilt u uw steun aan het initiatief betuigen, vult u dan de steunbetuiging in.
www.medicalfacts.nl