http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=120666Akkerbouwer veroordeeld na ongeval op met modder besmeurde weg
De rechtbank in Middelburg heeft een akkerbouwer in het Zeeuwse IJzendijke veroordeeld tot een boete van 7.000 euro, waarvan 4.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hem wordt nalatig handelen verweten. De akkerbouwer verzuimde in december 2008 om na werkzaamheden het vervuilde wegdek schoon te maken. Een auto raakte op de bemodderde weg in een slip en kwam tegen een boom tot stilstand. Daarbij is de bestuurder overleden. De officier van justitie had een geldboete 10.000 euro, 85 dagen hechtenis en daarnaast een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur geëist en 30 dagen hechtenis met een proeftijd van 2 jaar geëist.
De boer verweerde zich door te stellen dat hij er alles aan gedaan heeft, ook in het kader van het protocol van het Waterschap, om het wegdek schoon te maken. Het Waterschap is ook ter plaatse komen kijken en heeft niets aan te merken gehad op zijn werkzaamheden. Het ongeval is naar zijn mening een samenspel van factoren geweest: een besmeurd wegdek ondanks dat het is schoongemaakt, vorst, het ontbreken van wegmarkering dat de chauffeur had moeten opmerken en een onaangepaste snelheid waarmee is gereden.
De boer had voorafgaand aan de werkzaamheden waarschuwingsbordjes met de tekst 'slipgevaar' of 'modder' aan weerszijden van de weg geplaatst. Direct achter de tractor met laadbak werd met een tractor met rubberen schuif gereden om de modder, die van de tractor met laadbak afkwam, van de weg te schuiven. Het ongeval vond plaats in de avond, toen het al donker was geworden.
De politie heeft ter plaatse, onmiddellijk na het ongeval, vastgesteld dat het wegdek over een afstand van 300 meter zeer sterk besmeurd was met modder en zeer glad was als gevolg van deze verontreiniging. Na meting bleek de laag modder een dikte te hebben van ongeveer 3 millimeter. De modderlaag was erg vast gereden en daardoor was er een compacte laag gevormd . Ook de medewerkers van de brandweer, de medewerker van het Waterschap alsmede getuigen die ten tijde van dan wel vlak na het ongeval ter plaatse waren, hebben verklaard dat het wegdek erg glad was.
Het feit dat verdachte grotendeels volgens de aanwijzingen van het waterschap heeft gewerkt en dat de kantonnier van het Waterschap niets op de werkwijze van verdachte aan te merken had kan niet leiden tot de conclusie dat verdachte niets te verwijten valt, stelde de rechter. Wel neemt de rechter mee in het oordeel dat de boer al langer bij het waterschap Zeeuws-Vlaanderen had aangedrongen een andere afrit voor zijn perceel mogelijk te maken omdat dit de verkeersveiligheid ten goede zou komen. Het waterschap stemde daar een dag na het ongeval mee in.
bron: Rechtbank Middelburg, 03/11/10