Incidenten en nieuws rondom overvallen en berovingen

Auteur Topic: Incidenten en nieuws rondom overvallen en berovingen  (gelezen 64756 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #30 Gepost op: 25 februari 2010, 13:18:54
Sterke toename aantal overvallen

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/511801/Sterke-toename-aantal-overvallen.htm
woensdag 24 februari 2010 | 14:03 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 24 februari 2010 | 18:51

NIJMEGEN - Het aantal overvallen in de politieregio Gelderland-Zuid is tot nu toe meer dan verdubbeld.

Er zijn dit jaar 26 overvallen gepleegd, tegenover 12 in dezelfde periode vorig jaar. Vorig jaar verdubbelde het aantal overvallen al ten opzichte van 2008: 94 om 45.

Volgens divisiechef Van Kleef van Gelderland-Zuid is er een fors team gezet op "boeven vangen", maar worden er ook preventieve maatregelen genomen om overvallen te voorkomen. Voorbeeld is de lengtesticker, zodat makkelijk kan worden gezien hoe lang een overvaller is.
Samen sterk in de hulpverlening!


MNL-5200

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,679
Reactie #31 Gepost op: 26 februari 2010, 13:11:05
gewoon terug naar de het oude analoge mobi en porto verbindingen... Dan heb je meteen weer de hulp van alle oude scannerluisteraars... reken maar dat dat effectiever is dan een sms alert of weet ik wat... sms alert duren even voor ze verzonden zijn...

Het oude analoge systeem had gerust wel voordelen... ja het was afluisterbaar.... so what...

Hoeveel scannerluisteraars waren er? En hoeveel mensen hebben zich aangemeld voor burgernet/sms-alert?  Ik weet zeker dat de eerste groep vele malen kleiner is dan de tweede groep. Daarentegen worden alleen berichten verzonden waarbij echt hulp geboden is.

Vaak is oud beter, maar in dit geval ben ik het daar niet mee eens.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #32 Gepost op: 2 december 2010, 21:42:24
Je kan met onderstaand document een sommetje maken wat een overval kost aan gevangenisstraf...


https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2010-18851.html

Citaat
Richtlijn voor strafvordering overvallen op woningen en bedrijven

Categorie: Strafvordering

Rechtskarakter: Aanwijzing i.d.z.v. artikel 130 lid 4 Wet RO

Afzender: College van procureurs-generaal

Adressaat: Hoofden van de parketten

Registratienummer: 2010R011

Datum vaststelling: 01-11-2010

Datum inwerkingtreding: 01-12-2010

Geldigheidsduur: 30-11-2014

Publicatie in Stcrt.: PM

Vervallen: –

Relevante beleidsregels OM: –

Wetsbepalingen: Art. 312 en 317 Wv Sr)

Jurisprudentie: –

Bijlage(n): –
Achtergrond
Stijging van overvallen en Taskforce

Het aantal overvallen heeft de afgelopen jaren een forse toename laten zien. Ten opzichte van 2008, is er in 2009 bij het Openbaar Ministerie zelfs een toename van de overvalleninstroom van 26%. Teneinde een forse daling van de overvallen te bewerkstelligen is er door de Minister van Justitie een Taskforce Overvallen in het leven geroepen. In de Taskforce zijn de gemeenten, het Openbaar Ministerie, de politie, het Ministerie van Justitie en het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Ieder van deze vertegenwoordigers kijkt vanuit zijn verantwoordelijkheid en bevoegdheid, maar in samenhang met elkaar, wat zijn bijdrage kan zijn aan het behalen van de doelstelling.
Rol van het Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie heeft met name op het gebied van sturing op de opsporing, ontneming, aandacht voor het slachtoffer en communicatie maatregelen getroffen.

Daarnaast is het Openbaar Ministerie van mening dat de strafrichtlijnen voor overvallen landelijk meer geüniformeerd moeten worden en tevens verhoogd. Op deze wijze komt het Openbaar Ministerie eenduidiger en krachtdadiger naar buiten. Van de verhoging van de strafeis wordt ook een algemene en speciale preventieve werking verwacht. Tevens zijn de verhoogde richtlijnen een duidelijk signaal aan de samenleving dat daders van overvallen fors gestraft worden. Met deze nieuwe richtlijn wordt ook recht gedaan aan de enorme impact die overvallen hebben op slachtoffers.
Wettelijke achtergrond

Uitgegaan wordt van de wetsartikelen 312 en 317 Wetboek van strafrecht (Sr).

Toepassingsbereik

Deze richtlijn is van toepassing op overvallen in besloten plaatsen, woningen en bedrijven.

De richtlijn ziet vooralsnog niet op winkeldiefstal gevolgd door geweld of bedreiging met geweld en op beroving op straat. Het moet gaan om feiten, die van te voren (zorgvuldig) zijn voorbereid.
Strafvordering

Opzet van de richtlijn

Voor meerderjarigen is gekozen voor een basisuitgangspunt voor overvallen op bedrijven (2 jaar) en overvallen op woningen (3 jaar). Hierin is verdisconteerd een basis van geweld (slaan/ schoppen, maar ook gebruik van een steek- of slagwapen) en/of bedreiging. Daarna worden factoren opgesomd die tot een strafverhoging (of verlaging) kunnen leiden.

Onderstaande richtlijn, geeft een goede ondersteuning bij het bepalen van de hoogte van de strafeis. Uiteraard is er ruimte voor maatwerk, maar van belang is, dat er landelijk één lijn wordt getrokken voor wat betreft de uitgangspunten.

In een aantal gevallen zal ruimte zijn voor het eisen van voorwaardelijke straffen met daaraan gekoppeld een streng toezicht en strakke begeleiding. Dit ligt veelal in de persoonlijke omstandigheden van de dader. Dit is ook een omstandigheid die in de maatwerkeis moet worden meegenomen.

Voor minderjarigen is een aparte paragraaf opgenomen.

(...)

Gehele document: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2010-18851.pdf


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #33 Gepost op: 9 december 2010, 11:27:17
Regiopolitie Groningen lanceert website met overvallen


Groningen, 09-12-2010 • Regiopolitie Groningen heeft op 7 december 2010 de website www.samentegenovervallen.nl gelanceerd. Door zoveel mogelijk informatie over de overvallen te delen hoopt de politie de kans op aanhouding van de verdachten te vergroten en daarnaast de kans op nieuwe overvallen te verkleinen.

Iedereen kan op de overvallensite in één oogopslag zien welke overvallen er dit jaar zijn gepleegd en waar. Ook alle beschikbare informatie, zoals getuigenoproepen en foto- en filmmateriaal wordt zo snel mogelijk met het publiek gedeeld. Dit met het motto: ‘Hoe meer mensen meekijken en denken hoe groter de kans dat we een zaak oplossen.’

Uniek: Foto- en filmmateriaal opsturen naar politie
De website www.samentegenovervallen.nl biedt mensen de unieke mogelijkheid om foto-en videomateriaal naar de politie te sturen. Mensen die getuige zijn van een overal en/of straatroof kunnen zo snel en eenvoudig informatie delen met de politie. Op de website zijn ook de berichten van het Twitteraccount www.twitter.com/politie_overval te lezen. Hierop houdt Regiopolitie Groningen bezoekers continue op de hoogte van overvallen en de ontwikkelingen in de overvalzaken.

‘Uitgelekt’ filmpje zorgt voor aandacht
De introductie van de website ging gepaard met een “uitgelekt” filmpje op YouTube waarin twee bejaarde mensen een overval proberen te plegen. Het uitgelekte filmpje werd eerst op Twitter gezet, waarna het zich als een olievlek verspreidde.

Kansloze overval van bejaarden

Wat te doen bij een straatroof/overval?
Op de site www.samentegenovervallen.nl staan naast de overvallen ook adviezen van de politie en preventietips. Hoe moet je handelen als je wordt overvallen of beroofd en/of getuige bent? En wat kan je doen ter preventie? Naast burgers is er hier ook specifieke informatie te vinden voor onder andere ondernemers en maaltijdbezorgers.

Nieuwe aanpak overvallen werpt vruchten af
Vijfendertig rechercheurs werken momenteel dag en nacht aan het oplossen van de overvallen. En met resultaat; in twee weken tijd zijn zeven overvallers aangehouden. Afgelopen weekend werden meerdere overvallers opgepakt. De politie kreeg daarbij onder meer hulp van oplettende burgers. Een taxichauffeur overmeesterde een 15-jarige overvaller en een automobilist wist één van de overvallers van een pizzakoerier in de stad te pakken te nemen. Ook werden de twee verdachten van de overval op het tankstation aan de Zonnelaan aangehouden.

Samen sterk in de hulpverlening!


C337

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,363
Reactie #34 Gepost op: 10 december 2010, 19:33:37
Roof BijstandsTeam (RBT) politie Amsterdam 1991

Roof BijstandsTeam (RBT) politie Amsterdam 1991

User: PL1300AM


sylvester1986

  • Gast
Reactie #35 Gepost op: 3 januari 2011, 11:56:34
Amsterdam dringt overvallen terug

AMSTERDAM -  In Amsterdam vonden vorig jaar bijna 19 procent minder overvallen plaats dan een jaar eerder. In 2010 waren het er 456, terwijl de hoofdstedelijke politie in 2009 nog 561 overvallen registreerde. Dat maakte hoofdcommissaris Bernard Welten maandag bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het politiekorps Amsterdam-Amstelland.

Een jaar geleden kondigde de korpschef nog aan dat er een „trendbreuk“ geforceerd moest worden in het aantal overvallen. Het aantal woninginbraken in de regio Amsterdam is daarentegen met bijna 9 procent gestegen, naar 6820. „Dit is een groot punt van zorg”, aldus Welten.

Bron: Telegraaf


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #36 Gepost op: 11 februari 2011, 13:13:46
Minister prijst overvallenteam

woensdag 09 februari 2011 | 18:22 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 10 februari 2011 | 06:18
http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/865361/Minister-prijst-overvallenteam.htm

ARNHEM - Minister Opstelten vindt het overvallenteam van de politie Gelderland-Midden een voorbeeld voor andere politiekorpsen in Nederland. Dat zei hij woensdag na een bezoek aan het korps in Arnhem.

De minister heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin hij pleit dat alle politiekorpsen in Nederland zo'n overvallenteam krijgen.

Door dit team heeft de politie Gelderland-Midden in een maand tijd tien verdachten aangehouden.

Media bij dit artikel op Omroep Gelderland: Minister prijst overvallenteam (video)Minister prijst overvallenteam (audio)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #37 Gepost op: 16 februari 2011, 14:37:44
Boeven vangen met Twitter doe je zo
 
Bron: http://webwereld.nl/achtergrond/105661/boeven-vangen-met-twitter-doe-je-zo.html
Auteur: Reinier Vermeer
Gepubliceerd: Dinsdag 15 februari 2011

De politie zet Twitter in als opsporingsmethode. En met succes. Na een overval ontstond een Twitterklopjacht en binnen een uur werd één van de verdachten aangehouden, met buit en vuurwapen.

Het is koud wanneer twee mannen op een maandagochtend eind januari de juwelier in het Gelderse Dieren overvallen. Ze bedreigen de juwelier met een vuurwapen en halen een aantal vitrines leeg. Met twee tassen gevuld met juwelen rennen ze de winkel uit en proberen hun vluchtscooter te starten. Na dertig seconden geven ze het op en vluchten te voet de wijk in. Tot dan is er sprake van een min of meer 'gewone' overval, maar dat verandert zodra het eerste bericht op Twitter verschijnt.

#OvervalDieren
Op het hoofdkantoor in Arnhem hoort politiewoordvoerder Paul Koetsier de melding over de politieradio binnenkomen. Hij heeft een idee en belt direct met het speciale overvalteam. Het team geeft hem toestemming om informatie op Twitter te plaatsen en vijf minuten na de overval worden de eerste tweets verstuurd. In de tien minuten daarop volgen nog eens drie tot vier berichten met de hashtag 'OvervalDieren'. Eén daarvan is een signalement, de andere tweets zijn updates waar de verdachten het laatst gezien zijn. Op Twitter ontstaat een heuse klopjacht op de verdachten. De aanpak blijkt succesvol, nog geen uur na de overval wordt een 18-jarige Amsterdammer gearresteerd met een deel van de buit en het vuurwapen op zak.

Politievoorlichter Paul Koetsier verstuurde de tweets, maar wil de aanhouding niet geheel toeschrijven aan het gebruik van Twitter. Toch zegt hij dat het wel heeft bijgedragen. Hij lijkt aangenaam verrast door het resultaat. "Toen we hoorden van de eerste aanhouding gaven we elkaar op kantoor wel een high five", aldus Koetsier.

Belangrijker dan televisie
Het is niet de eerste keer dat Twitter is gebruikt bij opsporing. Vorig jaar werd er in Eindhoven een meisje aangerand. Van de aanrander waren camerabeelden. Toen die werden uitgezonden op het opsporingsprogramma van Omroep Brabant, leverde dat tien tips op. Toen dezelfde beelden werden verspreid via Twitter, kwamen er drie keer zoveel tips binnen.

In Eindhoven werd gekozen voor een traditioneler model. Er werd eerst onderzoek gedaan, de beelden werden bekeken, vrijgegeven en gekoppeld aan een opsporingsbericht. Dezelfde manier waarop Opsporing Verzocht werkt, met Twitter als extra verspreidingskanaal.

Maar de Eindhovense politiechef Gerard Goossens was in ieder geval enthousiast. "Binnen twee à drie jaar zullen media als Twitter en Facebook als opsporingsmiddel belangrijker zijn dan televisie en/of kranten", schreeft hij op het Eindhovense politieblog.

Daderkennis
Bij de overval in Dieren werden Twitterberichten dus direct ingezet. Maar hier was dan ook sprake van zeer gunstige omstandigheden. De politie was er snel bij, de juwelier kon een goed signalement van de twee overvallers geven en de daders vluchtten te voet, daardoor konden ze niet ver zijn gekomen.

In deze omstandigheden waren de berichten succesvol. Maar het inzetten van Twitter op zo'n korte termijn kan ook nadelen hebben. De berichten volgden elkaar erg snel op, waardoor er geen tijd was om de informatie te corrigeren. Een advocaat zou de politie tunnelvisie kunnen verwijten, waardoor zijn cliënt vrijgesproken kan worden. Wouter Stol, onderzoeker en bijzonder hoogleraar Cybersafety aan de Politieacademie van Apeldoorn, erkent het risico. Maar volgens Stol is dat geen reden om Twitter niet voor opsporing te gebruiken. "Het opsporen van overvallers net na een overval is een typisch voorbeeld van hoe moderne technologie goed ingezet wordt. Je moet nieuwe communicatiemiddelen niet schuwen. Je moet experimenteren, kijken of het werkt."

Volgens Stol is Twitter goed om lokaal in te zetten. Door de snelheid van het medium is er volgens hem wel kans op fouten, maar die kans is er bij een normaal onderzoek evengoed. "In het ergste geval volgt dan vrijspraak door bijvoorbeeld een vormfout, maar daar kan de politie dan weer van leren," aldus Stol.

Net als SMS-alert
Volgens Paul Koetsier is er in Dieren een goede afweging gemaakt: "Bij het verspreiden van de informatie gaan we ervan uit dat de informatie die de meldkamer verspreidt aan agenten evengoed belangrijk kan zijn voor getuigen. Daarbij moet je wel goed nadenken over wat je meldt, want sommige informatie kan alleen de dader hebben. Er is wel een risico aan verbonden door de snelheid, maar als voorlichters hebben we veel ervaring met welke informatie wel en niet naar buiten kan worden gebracht."

Ellen Prummel, woordvoerder van het Openbaar Ministerie, valt hem daarin bij. "Of het nou een tweet of een sms-alert is, de politie denkt van tevoren na over de informatie die ze naar buiten brengen", zegt ze. "Daarbij wordt een afweging gemaakt over het belang voor het onderzoek en de privacy van de verdachte". Het Openbaar Ministerie denkt nog na wat het het officiële standpunt is rond het gebruik van Twitter als opsporingsmiddel. "Voorlopig behandelen we Twitter op dezelfde manier als een sms-alert. Daarbij moet ook op zeer korte termijn een afweging worden gemaakt wat er wel en wat er niet naar buiten komt."

Politie 2.0
Paul Koetsier lijkt Twitter definitief te hebben omarmd. Toen er begin februari veel ongelukken gebeurden in en rond Arnhem door gladheid, stuurde Koetsier om de paar minuten tweets met de laatste stand van zaken. Vroeger had hij aan het einde van de avond één persbericht gestuurd waar alle ongevallen in vermeld worden. "Het scheelt me ook veel tijd," zegt Koetsier. "Nu heb ik niet constant journalisten aan de lijn die een update willen. Ze kunnen het gewoon direct volgen via Twitter."
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #38 Gepost op: 16 februari 2011, 14:56:19
Zijn er meer voorbeelden bekend waarbij twitter succesvol was als (snelle) opsporingsmethode?
(uiteraard los van SMS-Alert / Burgernet)?
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #39 Gepost op: 16 februari 2011, 15:04:11
Zijn er meer voorbeelden bekend waarbij twitter succesvol was als (snelle) opsporingsmethode?
(uiteraard los van SMS-Alert / Burgernet)?

Ja wel Live zie mijn reactie in onderwerp: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=47532.msg838122#msg838122
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen