Brandweer heeft geen tijd voor sloten 19-02-2013 14:30 | Neline Boogert-Floor
EDE – Hulpverleners bestelen blijkt niet zo moeilijk te zijn. De deuren van brandweerwagens kunnen niet op slot. Maar wie tegen de lamp loopt, komt er niet gemakkelijk van af. „Er wordt in de strafmaat bijvoorbeeld meegewogen of de hulpverlener in zijn werk is gehinderd”, aldus het OM.Vrijdagavond, 21.35 uur. Brandweermannen uit Ede vechten tijdens een reanimatie in een flat in de wijk Veldhuizen voor een mensenleven. Ondertussen rooft een groepje tieners dure zaklampen uit de brandweerwagen.
Burgemeester Van der Knaap stelt in een reactie dat de daders een onverantwoord risico hebben veroorzaakt omdat de lampen soms nodig zijn bij het redden van mensen, bijvoorbeeld uit een brandend huis. Een woordvoerder van Brandweer Nederland noemde het maandag „te zot voor woorden.”
De diefstal roept ook bij buurtbewoners verontwaardigde reacties op, zo blijkt uit een uitzending van Omroep Gelderland van vrijdag. „Ik vind het schandalig dat zoiets gebeurt”, zegt een vrouw. Een andere buurtbewoner merkt echter op: „De brandweer roept het zelf over zich af als hij de deur van de auto open laat.”
Brandweerwagens kunnen niet eens op slot, aldus Rinse Westerduin van het Edese brandweerkorps. Dat is volgens hem ook meer dan logisch. „Snelheid is heel belangrijk. Het werkt natuurlijk niet als je eerst een luik of een deur met een sleuteltje open moet maken.”
Het komt volgens de woordvoerder van Brandweer Nederland wel vaker voor dat er gestolen wordt uit brandweerwagens. Zo stalen onbekenden vorig jaar een kettingzaag en een grote slijpmachine uit een ladderwagen die geparkeerd stond bij een sporthal in Maastricht. De brandweerlieden waren op dat moment aan het sporten, maar ook toen ging het om gereedschappen die hulpverleners nodig kunnen hebben om levens te redden.
Brandweer Nederland ziet niet direct een toename in het aantal incidenten. „Het is net als met geweld tegen overheidspersoneel. Het komt inderdaad voor dat mensen stenen gooien naar hulpverleners, vooral rond oud en nieuw, maar je moet niet overdrijven. Brandweerlieden komen altijd om te helpen. Gelukkig halen de meeste burgers het niet in hun hoofd om geweld tegen hen te gebruiken of materiaal te stelen.”
Er is volgens de woordvoerder van Brandweer Nederland dan ook geen sprake van dat de wagens aangepast zullen worden, bijvoorbeeld door er sloten op te zetten. „Dat heeft ook weinig zin. Als je iemand moet reanimeren, ren je naar boven. Zelfs als de deur van de brandweerwagen op slot zou kunnen, zou je daar de tijd niet voor nemen.”
Bij Tineke Zwart van het openbaar ministerie Oost-Nederland zijn geen speciale strafmaatregelen bekend die zouden kunnen gelden voor het bestelen van hulpverleners. „Bij mijn weten gelden zwaardere straffen vooral voor geweld tegen overheidspersoneel. Tegelijk is een straf altijd maatwerk. Er wordt dan bijvoorbeeld meegewogen of de brandweer door de diefstal in zijn werk is gehinderd.”
De politie is nog altijd op zoek naar de daders. Het gaat om vier of vijf jongens, aldus een woordvoerder van de politie. „Er zijn naar aanleiding van berichten in de media al verschillende tips binnengekomen. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen we dat direct melden. We nemen dit hoog op.”
BRON