UPDATE: Nog steeds mensen onder puin na gasontploffing in LuikIn het centrum van Luik heeft zich vannacht rond kwart voor twee een zware gasontploffing voorgedaan waarbij twee flatgebouwen van vijf verdiepingen zwaar zijn beschadigd. Het ene stortte in en het andere dreigt in te storten. Het rampenplan werd meteen afgekondigd. Er zijn minstens twintig gewonden naar het ziekenhuis gebracht, van wie er zeker twee in kritieke toestand verkeren.
Er liggen ook nog een aantal bewoners onder het puin. Hoeveel exact is niet duidelijk. De brandweer had eerder nog contact met twee mensen, maar zou dat contact kwijt geraakt zijn, nadat de gevel instortte. Er wordt gevreesd voor het leven van de mensen die bedolven werden onder de brokstukken.
De getroffen gebouwen liggen in de rue Léopold 19 en 21 en tellen ieder een tiental appartementen of studio's. Ze dreigen ook verder in te storten. Van het gebouw waarin de explosie gebeurde, stond vlak na de ontploffing enkel de voorgevel nog recht. De voorgevel - en meteen ook het hele gebouw - begaf het even na 7.00 uur. Een van de slachtoffers kon nog maar net daarvoor vanonder het puin worden gehaald. Daarnaast was er ook brand ontstaan, maar die kregen de spuitgasten snel onder controle.
Onder het puinHet lijkt erop dat minstens twee mensen zich momenteel nog onder het puin bevinden, sommige bronnen maken zelfs melding van zes personen. "Maar we kunnen niets bevestigen", verklaarde Christian Beaupère, korpschef van de politie. Volgens sommige bronnen ter plaatse zou onder andere een jonge onderwijzeres zich nog onder het puin bevinden.
De brandweer had vanmorgen nog contact met twee van de bedolven personen. Na het instorten van de voorgevel werd van deze twee mensen echter niets meer gehoord. "Sindsdien hebben we niets meer vernomen over enige vorm van contact", verklaarde Jean-Marc Gilissen, hoofd van de Luikse brandweer.
OverlevingskansenDe reddingsdiensten hopen nog dat ze alle mensen levend kunnen terugvinden. "Door de structuur van het gebouw denken we dat er voldoende plaatsen zijn die overlevingskansen bieden", merkte Nicolas Tuts van de Civiele Bescherming op. Er werd ook een reddingshond ter plaatse gestuurd.
Auto's en stadhuis beschadigdDe ravage is enorm. De explosie was tot honderden meters verder voelbaar. Heel wat ramen vlogen aan diggelen. Ook auto's in de buurt van het getroffen gebouw werden beschadigd. Een aanpalend gebouw is ook zwaar beschadigd en zelfs het stadhuis en gerechtsgebouw van Luik liepen schade op. In het gerechtsgebouw vlogen een zestigtal ruiten aan diggelen, onder meer in de gerechtszalen. Als gevolg daarvan moesten zittingen verplaatst worden. Het voorziene verloop van de af te handelen processen is dus helemaal in de knoop geraakt.
Gasalarm De oorzaak van de ramp is zo goed als zeker een gasexplosie. Zondag werd in dezelfde wijk door een bewoner al een gasalarm gemeld. Volgens de Luikse burgemeester, Willy Demeyer, heeft de brandweer toen alles grondig geïnspecteerd, maar werd er geen gaslek gevonden. "Het gaat om een ongelukkige samenloop van omstandigheden", zei de burgemeester op de RTBF-radio. Er wordt nu gecontroleerd of het dezelfde gebouwen betreft.
Aantal aanwezigen onduidelijkDe reddingswerken verlopen moeizaam. In de woning wonen officieel twaalf mensen. Maar hoeveel mensen zich op het moment van de ramp werkelijk in het gebouw bevonden, is nog altijd niet geweten, zo bevestigde onder meer de Luikse procureur-generaal Cédric Visart de Bocarmé. Het lijkt erop dat slechts twee van de afgevoerde gewonde personen effectief in het gebouw woonden.
In de rue Léopold worden meerdere gebouwen door het gerecht in het oog gehouden voor huisjesmelkerij. Daardoor is het moeilijk om uit te maken hoeveel mensen er effectief in die gebouwen wonen. Maar het is niet duidelijk of het getroffen pand eveneens het onderwerp vormde van een dergelijk onderzoek. "Er is ongerustheid omdat we dat niet weten", verduidelijkte de Luikse procureur-generaal vanochtend ter plaatse.
Ter plaatseDe hulpdiensten kwamen heel snel massaal ter plaatse. De Luikse gouverneur, de burgemeester, de procureur-generaal en onderzoekers van brandweer en politie zijn op de plaats van de ramp aangekomen. De burgemeester was op het moment van de explosie nog in het nabijgelegen stadhuis waar een gemeenteraadszitting werd gehouden over de begroting. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) is kort na 9 uur in Luik aangekomen. De minister begaf zich naar het provinciehuis om er provinciegouverneur Michel Foret te ontmoeten. Nadien begeeft ze zich naar het stadhuis en rond de middag naar de plaats van de ramp. Het verkeer in het centrum van Luik is helemaal afgesloten. Enkel bussen rijden er nog.
CrisiscentrumEen 50-tal dakloze personen werden intussen ondergebracht in de voormalige Sint-Andrékerk. Vanaf 9 uur werd ook een crisiscentrum geopend in de Halle aux viandes. Slachtoffers zullen er geholpen worden met het invullen van documenten voor de verzekeringen enz.
Er is ook een groen nummer (0800/94.000) voor de families van de slachtoffers. (belga/kh/vsv/vbd)
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1059551/2010/01/27/Luiks-flatgebouw-met-vijf-verdiepingen-stort-in-na-gasexplosie.dhtml (+ fotos en filmpje van instortend pand)