nou ja, misschien dat het iets overdreven is, maar we weten allemaal dat de regiogrens voor noordoost heilig is, vorig jaar met de heidebrand bij assel had garderen als 3e of 4e Terplaatse kunnen zijn, ze werden als 15e of 16e geallarmeerd.
maar laten we maar weer on-topic gaan!
Voor we weer on-topic gaan toch nog even een reactie. Ik heb de discussie over de inzet in Putten even gevolgd en ik wil daar toch nog even op reageren.
Ik blijf me er namelijk over verbazen hoe mensen op dit forum soms een mening kunnen vormen op basis van één of meerdere P2000-meldingen. Zo ook in dit geval. Zo wordt er hier zonder alle feiten te kennen beweert dat de regiogrenzen voor de regio Noord- en Oost-Gelderland (let ook even op de juiste schrijfwijze...) heilig zijn.
Even voor de duidelijkheid: dat zijn ze zeker niet. Ik moet helaas toegegeven dat het nog niet in alle gevallen optimaal is. Er zit echter wel een flinke nuance in het verhaal. Momenteel maakt de regio Noord- en Oost-Gelderland in de grensgebieden van de regio al gebruik van de kazernes van de buurregio die direct aan Noord- en Oost-Gelderland grenzen of kazernes die specialismen zoals duikers bevatten. Voorbeelden hiervan zijn: brandweer Doesburg (Gelderland-Midden) rijdt eerstelijns op delen van de gemeente Bronckhorst. Brandweer Deventer (IJsselland) wordt ook gealarmeerd voor incidenten in de gemeente Lochem. En zelfs internationaal werken we samen om de snelste hulp te plaatse te krijgen. Zo verzorgt Feuerwehr Oeding (Kreis Borken) de eerst inzet in het oostelijk deel van de gemeente Winterswijk.
Voor de bijstand van eenheden die van verder uit de buurregio moeten komen is op dit moment helaas nog niets geregeld. Daar zijn we op dit moment echter wel mee bezig. We hebben inmiddels gesprekken gehad met Twente, IJsselland, Flevoland, en Gelderland Midden voor het verbeteren van de wederzijdse bijstand. Want wij zijn het, wat dat betreft, wel volkomen met jullie eens. Er wordt in veel gevallen nog maar weinig gebruik gemaakt van elkaars eenheden, en dat terwijl dit in veel gevallen veel sneller op de plaats van het incident kunnen zijn dan de eenheden uit de eigen regio. Zo laten we gerust een dompelpomp 30 tot 45 minuten rijden terwijl er binnen 15 à 20 minuten er één met dezelfde prestaties uit de buurregio kan komen.
De gesprekken met IJsselland en Gelderland Midden hebben er toe geleid dat we hebben afgesproken dat we de dekkingsplannen op elkaar laten aansluiten. Dit gaat alleen niet van de één op de andere dag, zeker niet als je met twee verschillende merken dekkingsplansoftware hebt te maken (CARE en SAVE). Daarnaast hebben we in Noord- en Oost-Gelderland momenteel nog een andere klus liggen, namelijk de samenvoeging van onze meldkamer met die van IJsselland. Dat vraagt enorm veel capaciteit van de mensen van meldkamer beheer.
Ik vind het wel bewonderenswaardig dat jullie al berekeningen en inschattingen hebben gemaakt voor wie er het snelst in Putten had kunnen zijn. Ik weet zo uit mijn hoofd even niet of jullie inschattingen kloppen. Je moet je alleen wel realiseren dat de opkomst tijd meer is dan alleen de rijtijd. Het kan per kazerne soms behoorlijk verschillen hoe snel de eerste TS uit de kazerne kan vertrekken. Daar moet je wel rekening mee houden. Daarnaast tellen we voor bijstand uit een andere regio altijd een extra “meldkamerminuut” voor het overzetten van de melding van de lichtkrant naar GMS. Door dit soort parameters kan het dekkingsplanplaatje er soms totaal anders uitzien dan je in eerste instantie zou denken.
Maar goed, het moge inmiddels wel duidelijk zijn: de regiogrenzen zijn allerminst heilig voor ons.