Richtlijnen en normen zijn goed maar de richtlijnen voor hoogteredding gelijk stellen met reddingen op het water klinkt niet helemaal zoals het bedoeld is. Wel aan normen toetsen die van toepassing zijn. Zeker omdat er beperkingen zijn wat er aan uitrusting mee kan bij een reddingsbrigade, we kunnen van alles meenemen om aan alle normen te voldoen maar of het daar veiliger mee wordt??
9910001
Sorry hoor, met alle respect, heb je de moeite genomen om de iets van de norm te lezem.. Heb je de moeite genomen om iets van een arbowet voor weken bij en op het water op dit vlak te lezen.. Ik zal me wel niet populair maken..
De genoemde normen zijn veel meer dan hoogtereddings norm, maar juist ook waterreddingsnormen. Dat de testinstituten zaken testen, om dat juist voor de arbo-wetten van europa en amerika, canada, etc van belang zijn doen ze dat voor alle vormen van redding, en niet alleen voor werken op hoogte of hoogte redding, maar voor alles wat met touwen en levende lasten (dus ook redders te water) doen..
De ILSF, de internationale koepel van reddingsbrigades onderschrijft dat dus...
Hoeveel mensen moeten in de wereld verongelukken door het gebruik van verkeerde knopen, van verkeerde uitrusting voor dat bij nederlandse waterredders tussen de oren komt ?.. Zelfs in de nederlandse arbo-wet staan hier zaken over..
In alle standards houden ze hier rekening mee.. de Nederlandse brandweer past zelfs haar oppervlakte waterreddingsnormen aan, aan NFPA-normen op dit gebied.. En vraagt iemand zich hier af.. of het wel veilger op wordt... Blijf lekker op je nederlandse eilandje zitten, lees absoluut geen ongevalsrapportages, test rapporten," onzin.. we doen het al jaren zo, en bij ons is nog nooit iemand verzopen.. dus waarom veranderen.. ?"
Vroeger zat er in geen enkele auto gordels en een airbags.. tegenwoordig kan je bijna geen nieuwe auto kopen zonder gordels en airbags.. En dat is niet alleen omdat fabrikanten dat niet willen, of denken dat ze meer aan iemand kunnen verdienen.. Daar zijn normen voor..
Ik neem toch aan, dat ondanks velen dit hier voor hun hobby doen.., ik niet de enige ben, die deze normen, bekijkt, taak risico analyses moet maken voor dit soort werk.. dat de veiligheid van de redders, die aangelijnd zwemmen of op het ijs gaan, of welke andere manier dan ook.. mogen rekenen dat de technieken die ze geleerd zijn veilig zijn.. En als in de "westerse" wereld, daar normen, die onderbouwd zijn door ongevalsituaties, test rapporten en dat zelfs in Nederland de arbeidsinspectie daar wat van vind..
Wat weerhoudt iemand dan om daar misschien zich even in te verdiepen..
gebrek aan tijd, gebrek aan zin, gebrek aan kennis dat je toch met risicovolle zaken bezig ben ?