De nieuwe richtlijnen 2010 en de richtlijnen 2005 wijken niet veel af...
Toch zijn er wel opvallende details die wijzigen, waar instructeurs toch op detailniveau toch rekening mee moeten houden..
De kwaliteit van borstcompressies moet omhoog, en met zo min mogelijk onderbrekingen, en hierbij wordt het gebruik van hulpmiddelen gepromoot.. (voorbeeld CPR-Ezy).
Qua training komt er mee doelgroepen beleid, ook voor voor de passant, de getrainde ehbo-er, de lifequard, de redde, kan door de instructeurs beter gezorgd worden om de training aan te passen aan die specifieke doelgroep.
In de 2005 richtlijnen was daar al in voorzien, in de 2010 richtlijnen word daar nu de nadruk opgelegd..; (Ben wel benieuwd hoe de NRR daar mee omgaat..).
Naast videotrainingen en ff kort oefen op een pop, zijn ook scenario-based trainingen zijn nog meer dan in de vorige richtlijnen een optie.. en mogelijk als herhalingstraining.
Mijn persoonlijke inschatting is dat feitelijk betekend het dat sommige AED toch aangepast moeten worden, omdat sommige voiceprompts toch vertraging in de borstcompressie leiden.., Ook zal diverse lesmateriaal op diverse fronten aangepast moeten worden.. (beetje afhankelijk hoe gedetailleerd de lesmaterialen zijn beschreven..)
Ondanks dat de richtlijnen sinds vandaag bekend zijn, zal er toch nog wel flink gestudeerd moeten worden.. En metname de details op het gebied van specifiekere doelgroepen uitgewerkt moeten worden..
In diverse stukken staat houd het zo eenvoudig mogelijk, anderzijds staat in vele stukken, dat BLS/AED training voor specifieke doelgroepen aangepast kan worden, om betere outcome te proberen te halen.. Drenkelingen, anafalacitsche shock, geven van asperine door leken, etc..
Wat ik mis, is de vroegtijdige herkenning van pijn op de borst klachten, agina pectoris en het onderscheid tussen mannen en vrouwen in deze...,(toch andere symptomen..)