Ik herken ze wel.. feitelijk zijn het geen grote essentiële verschillen in de richtlijnen, echter het beschrijven is meer de vertaling naar het lesmateriaal en onderscheid naar doelgroepen.. De grootste aanbieders van eerste hulp onderwijs, hebben in US een flinke vinger in de pap..
De verschillen zijn in de ERC een beetje doelgroep bepaald. De BLS richtlijn is meer geschreven op de absolute leek. de BLS richtlijn in de US, is meer geschreven op de getrainde leek.. toch als je bijvoorbeeld voor doelgroepen als redders opgeroepen worden om te gaan hulpverlenen, zoals Lifequards etc. bekijkt, verdwijnen de detail verschillen als heel snel.
Tap and shout is nu wat harder beschreven in de US protocollen.. en in de ERC richtlijnen is het niet specifiek beschreven, echter voor bepaalde doelgroepen en specifieke s.o. (wervelletsel), heeft het Tap and Shout de voorkeur..
De lesmateriaal voor drenkelingen is in de US, is veel uitgebreider dan het gemiddelde europees aangeboden leerstof.. en het benadrukt opschrijven in de AHA richtlijnen zou betekenen dat slimmere procedures die daar al gemeengoed zijn, weer herschreven moeten worden.. vandaar dat men verwijst naar de procedures aldaar..
In de USA word niet een CAB protocol gebruikt, maar word de in de primaire beoordeling, grote bloedingen benadrukt nagenoeg alle lesmateriaal, voor dat men aan het ABC(DE) protocol gebruikt.. Ongelukkig is dat dat door sommigen beschreven word als C.A.B. (wat in nederland van voor 2002 weer geheel andere betekenis had)
In het oranje kruis georiënteerde Nederland, wordt het vaak helaas niet handig beschreven, en in de lesstof geen onderscheid gemaakt tussen primaire en secondaire beoordelingen. Gelukkig zie je wel (binnen europa) steeds meer lesstof ontstaan, waarin dat PHTLS principe wordt meegenomen.
De veranderingen van de ILCOR, AHA en ERC, zijn ook meer op het Niet technische skills, en hoe daar les over gegeven moet gaan worden..
Ik zie goede ontwikkelingen rond eerste hulp onderwijs, vaak geremd worden, door dat ze heel strak aan de nederlandse vertaling van het NRR boekje kijken, in plaats meer naar de ERC manuals te kijken, die wel richtlijnen biedt voor doelgroepen beleid. Die trouwens gewoon door het NRR worden ondersteund..