Brandweer Helmond komt vaak onnodig later

Auteur Topic: Brandweer Helmond komt vaak onnodig later  (gelezen 7197 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Gepost op: 6 februari 2010, 23:13:00
Interessante discussie.................

'Brandweer Helmond komt vaak onnodig later'

door Anja van den Akker. dinsdag 02 februari 2010 | 10:30 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 06 februari 2010 | 21:53

Tekstgrootte  
 
ANP Photo

HELMOND - De Helmondse brandweer arriveert regelmatig onnodig één of meer minuten later bij noodsituaties, waarin elke seconde telt. Het huidige alarmeringssysteem pakt in werkelijkheid slechter uit dan op papier. Daardoor lopen slachtoffers soms onnodig letsel op.

Dit stelt de 28-koppige uitrukdienst van het enige professionele Helmondse brandweerkorps. Het tijdverlies heeft niets te maken met de inzet of kwaliteit van de vrijwillige of professionele brandweerlieden. Het gaat om de aanrijtijden. Bij elke alarmering berekent de computer welk brandweerkorps het snelst ter plekke kán zijn. Dat strookt doorgaans niet met de praktijk, stelt de voltallige ploeg van bevelvoerder Peter Verhallen. Om te beginnen is het merendeel van de Helmondse brandweer vrijwilliger. Als bijvoorbeeld overdag in Stiphout of Mierlo-Hout brand uitbreekt, wordt de kazerne in Brandevoort het eerst gealarmeerd. Tenzij de calamiteit wordt 'opgeschaald' in ernst, dan moeten ook de profs komen. In de Brandevoortse kazerne zitten op kantoortijden een paar bureaumensen van de Veiligheidsregio. Zij zijn tevens vrijwilliger bij de brandweer en kunnen meteen uitrukken. Als ze echter niet met zessen zijn, moeten extra vrijwilligers worden opgetrommeld. Die hebben minimaal vier minuten nodig om van huis te komen, mits ze binnen hun eigen postcodegebied verblijven. Daarnaast krijgen vrijwilligers nog een 'rationele minuut' extra. Het professionele brandweerkorps op de Deurneseweg zit altijd binnen één minuut op de weg. "Als we verkeerslichtenbeïnvloeding zouden hebben, met een zender op de wagen, scheelt dat nog meer tijd."

De profs kunnen vaak toch als eerste arriveren, zeker als ze meteen mogen uitrijden. " Maar dat mogen wij niet."

Uit lijsten vanaf 2006 blijken de verschillen soms op te lopen tot acht minuten. "Dit valt af te leiden uit de aankomsttijd van ons hulpverleningsvoertuig. Dat wordt altijd wel opgeroepen. Maar we mogen niet onze tankautospuit meesturen." Laatst moest de hulpverleningswagen een minuut wachten op de tankautospuit van de vrijwilligers. "Als we die zelf hadden meegenomen, hadden we meteen kunnen beginnen. Leg dat de burger maar uit", aldus Verhallen.

Hij en zijn collega's willen geen kwaad woord horen over de vrijwilligers. " Hun inzet is geweldig, ze hebben dezelfde opleiding." De profs willen alleen dat bij alle meldingen de dichtstbijzijnde vrijwilligers en zij gelijk kunnen aanrijden. "Dan bied je de snelste hulp. Niks duurder, wij worden toch al betaald!"

http://www.ed.nl/regio/helmondstad/6179734/Brandweer-Helmond-komt-vaak-onnodig-later.ece




Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1 Gepost op: 6 februari 2010, 23:13:36
Alarmering brandweer wordt verbeterd

door Anja van den Akker. woensdag 03 februari 2010 | 13:58 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 04 februari 2010 | 00:27

Tekstgrootte  
 
HELMOND - Uitrukvoertuigen van de Helmondse brandweer worden wellicht uitgerust met een 'zwarte doos'. Hiermee kan het verschil worden aangetoond tussen theorie en praktijk wat betreft de snelheid waarmee de brandweer na een oproep ter plekke is. Daarnaast wordt nagedacht over een zogeheten GPS-volgsysteem op brandweervoertuigen, zodat de centrale precies weet waar die auto's rijden en ze optimaal kan aansturen.

Bovendien komt er hoogstwaarschijnlijk een proef, waarbij de beroepsbrandweer en de vrijwilligers gelijktijdig uitrukken, zodat de snelste hulp is gegarandeerd.

Met deze maatregelen wil het Helmondse college van B en W het huidige alarmeringssysteem verbeteren.

Op 22 februari komt de kwestie aan bod in de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden. Daar geeft de directeur van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een presentatie.

Dat alles staat in een brief van het college, die dinsdagavond aan de gemeenteraad is overhandigd. Het pleidooi voor het gelijktijdig laten uitrukken van verschillende korpsen komt uit de koker van de Helmondse beroepsbrandweer. Die trok eind vorig jaar voor het eerst aan de bel bij de overkoepelende Veiligheidsregio.

Via een brandbrief van Helder Helmond en publicaties in de media stelde het korps dat de brandweer vaak onnodig laat ter plekke is. Dat komt onder meer door het huidige computerprogramma.

B en W beamen dat deze software een theoretische benadering is van de praktijk. "Pas achteraf kan worden geconcludeerd dat een bepaalde tankautospuit eerder ter plaatse had kunnen zijn."

Vorige week nog werd in een besloten vergadering met de fractievoorzitters en burgemeester Jacobs gesuggereerd dat alle kritiek voortkwam uit persoonlijke rancune van een paar individuen.

Inmiddels zijn vrijwillige brandweerlieden boos op de beroeps, omdat die zeggen dat zij vaak later aankomen. De beroepsbrandweer zegt hen juist zeer te waarderen.

http://www.ed.nl/regio/helmondstad/6186670/Alarmering-brandweer-wordt-verbeterd.ece


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #2 Gepost op: 6 februari 2010, 23:13:56
Voor de liefhebbers, lees ook even de zinvolle reacties onder de artikelen!


Meerdam

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 336
Reactie #3 Gepost op: 7 februari 2010, 14:48:21
Nog steeds vind ik het erg vreemd dat brandweermensen hier mee naar de pers stappen. Weet iemand wat hier de reden van is? Het lijkt mij dat ze als eerste naar de korpsleiding zijn gestapt? Hebben ze hier geen gehoor gekregen?

Jammer dat er over "profs" en vrijwilligers wordt gesproken. Ik ga er maar vanuit dat dit uit de pen van de reporter komt en niet van de brandweermensen zelf.

Ik vind wel dat brandweermensen of een team aan de bel mag trekken over uitruktijden. Wij hebben dit kort geleden ook gedaan omdat ongeveer 25% van ons verzorgingsgebied en daarmee ongeveer 25% van onze uitrukken naar een andere post zouden gaan. Wij hadden echter het gevoel dat wij daar sneller konden zijn. Nu blijkt men nog steeds met bepaalde rijtijden op een weggedeelte rekende die niet klopte. Zo zouden wij 45 km/uur over een provinciale weg rijden en de andere post 55 km/uur op een smalle dorpsweg. Nu dit bijgesteld is blijft dat gebied ons verzorgingsgebied. Blijkbaar wordt er nog niet met echte tijden gerekend.

Als het echt zo is dat de beroeps van Helmond sneller kunnen zijn als de vrijwilligers van Brandevoort dan moet dat aangepast worden.
Brandmeester Bevelvoerder Adjunct-Hoofdbrandmeester Preventie Vrijwilliger en Beroeps


BHN849

  • Gewezen IVK-student
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,005
  • Benthuizen
    • FotoBPR.nl
Reactie #4 Gepost op: 7 februari 2010, 16:08:24
Sommige reaguurders spreken zeer laagdunkend over vrijwillligers. zoals bijvoorbeeld meneer Teun, de oud-beroepsbrandweerman uit Eindhoven:

Citaat
Goedemiddag allen,

Als oud-beroeps van Eindhoven moeten er toch een paar zaken van het hart.
Vrijwilligers hebben gewoonweg niet dezelfde inzet als wij. Het is ons werk, niet onze hobby. Wij nemen ons werk altijd serieus en niet wanneer het ons uitkomt. Een vrijwilliger die ’s avonds op een verjaardag zit, of ’s nachts in bed ligt (en er vroeg uit moet,) kan makkelijk een keertje overslaan wanneer zijn pieper gaat. Als (beroeps-)brandweerman heb je die keuze niet. Daarnaast is onze ervaring niet te vergelijken met die van een vrijwilliger. Dat is een kwestie van grote getallen.
Dat wij met die inzet, ervaring en oprechte betrokkenheid op een alarmering afgaan mag toch niemand verbazen. Tenslotte, de beroeps zouden juist extra ‘rationele’ minuten moeten krijgen door voorgenoemde eigenschappen. Het Helmondse beroepskorps is mijn inziens uitstekend in staat om hun volledige gemeente te bedienen. De vrijwilligers zouden juist blij moeten zijn om daarbij te mogen ondersteunen. Dat vind ik pas realistisch. Dank u.

Met vriendelijke groet,
Teun

Belachelijke reactie van die meneer Teun.

Vreemd verhaal trouwens. De beroeps willen een groter verzorgingsgebied, omdat zij sneller ter plaatse zouden zijn terwijl dat volgens de KVT niet zo is?
Voor nieuws uit de regio Zoetermeer keek je vroeger op www.fotobpr.nl!


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #5 Gepost op: 7 februari 2010, 16:36:43
Wat ik uit het verhaal op maak is dat de beroeps aankaarten dat zij sneller op sommige plaatsen zijn dan de vrijwilligers van Helmond.

Het verhaal wordt volgens mij door bepaalde figuren behoorlijk uit zijn verband getrokken door de strijd te openen tussen beroeps en vrijwilligers. Iedereen heeft toch graag het snelst hulp en of dat nu van post A is of post B maakt dan niet uit.

Dat is wat ik er van kan maken. Een KVT is niet heilig en zal altijd een grijs gebied blijven bevatten. Structurele tijdsoverschrijdingen zouden dan door juiste monitoring van uitruktijden voorkomen moeten worden.


Meerdam

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 336
Reactie #6 Gepost op: 7 februari 2010, 19:25:17
Blijkbaar kunnen de beroeps van Helmond NIET heel Helmond bedienen en is er een 2e (vrijwillige) post geopend.
Brandmeester Bevelvoerder Adjunct-Hoofdbrandmeester Preventie Vrijwilliger en Beroeps


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #7 Gepost op: 7 februari 2010, 20:32:20
Los gelaten van het feit of zij in het gehele verzorgingsgebied eerder zijn, zullen er vast plaatsen zijn waar de beroeps eerder zijn als de vrijwilligers.

In elk overgangsgebied tussen twee posten heb je van die grijze gebieden waar de praktijk meestal al zal wijzen hoe het werkelijk is. Deze voorbeelden heeft men nu aangehaald en de gemeente heeft hierin zo te lezen de beroeps gelijk gegeven.

Ik begrijp de commotie dan ook niet helemaal die is ontstaan onder sommigen met de strijd tussen beroeps en vrijwillig. Het gaat om de snelste hulp aan de burger en niet om wie zijn gebied het eigenlijk is.


Arnold van Leeuwen

  • Manschap, chauffeur, bevelvoerder, medewerker OTO
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 271
Reactie #8 Gepost op: 7 februari 2010, 21:26:10
snelste hulp is de beste hulp. Kazerne- of voertuigvolgorde tabel van de meldkamersystemen houden rekening met opkomst en uitruktijden dus ook met het verschil tussen vrijwillig en beroeps.

Verder had ik al geen zin meer om te lezen na het woordje "profs" :'(


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #9 Gepost op: 7 februari 2010, 21:42:05
Dat vind ik wat kort door de bocht.

Het blijft een theoretische benadering die op hoofdlijnen zal kloppen maar op specifieke locaties/gebieden kan afwijken. Dit soort zaken dienen er uit gefilterd te worden zodat je daar alsnog de snelste hulp krijgt.

Als een stukje weg in de berekeningen wordt meegenomen waar geen doorgang voor blusvoertuigen aanwezig is krijg je in theorie een snelle tijd en een groter gebied. Als je dan in de praktijk toch anders moet rijden en er twee minuten langer over doet dan zit daar het verschil.

Overigens vraag ik me nog steeds af waarom velen vallen over het woordje prof. Als we het hebben over voetballers die er voor betaald worden (lees hun vak is) spreken we wel over profs?

Waarom accepteerd men niet zoals het is?  ;)