http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3171673.ece/Bluetooth_stuurt_mensenmassa_Sail_2010_.htmlBluetooth stuurt mensenmassa Sail
Niet de terreurdreiging, bomaanslagen of amokmakers zijn de belangrijkste gevaren voor de Sail 2010 in Amsterdam die vandaag begint. „Nee, het grootste gevaar schuilt in de dynamiek van de massa. Als een mensenmassa onrustig wordt, kan het misgaan. Daarom is alles gericht op preventie, zodat de sfeer niet in negatieve zin omslaat”, houdt veiligheidscoördinator Patrick Vandermeiren van de Stichting Sail Amsterdam de medewerkers van beveiligingsbedrijf G4S voor dat beveiligers voor Sail levert.
De organisatie van het grote vijfjaarlijkse waterevenement verwacht dit jaar rond de anderhalf miljoen bezoekers en die moeten allemaal hun weg zien te vinden op het water, langs de kades en in de stad. De twee toverwoorden bij zulke grote evenementen zijn: crowd control en communicatie.
De mensen moeten weten wat er gebeurt, waar ze naartoe kunnen en wat ze kunnen doen. Als het goed gaat, maar ook als er iets mis gaat. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar met zo’n mensenmenigte kan er al gauw paniek ontstaan en zie dan maar als organisatie honderdduizenden mensen zonder ongelukken van A naar B te krijgen. Een recent voorbeeld is de ongelukkig verlopen Love Parade in het Duitse Duisburg waarbij eenentwintig doden en vele gewonden vielen. Een positief voorbeeld is de WK-huldiging van Oranje in Amsterdam die vlekkeloos verliep. Op het water wordt het Korps Landelijke Politie Diensten ingezet met zijn waterpolitie. Ook zijn de brandweer, gemeente en stadsdelen, geneeskundige hulpverlening en het openbaar ministerie betrokken bij de veiligheid tijdens Sail.
Om de grote publieksstromen te kunnen sturen benut de politie Amsterdam-Amstelland nieuwe communicatiemogelijkheden, zoals nieuws via Twitter. Met nieuwe mediatoepassingen kan het publiek actief op de hoogte en in de gaten worden gehouden. Commissaris Nicole Bogers, als algemeen commandant verantwoordelijk voor de Amsterdamse politie-inzet tijdens Sail, licht toe: „Al onze aandacht is gericht op een veilig en feestelijk verloop van het evenement. Met het verwachte bezoekersaantal vergt dat een enorme inspanning.”
Daarom gebruikt de politie wat ze kan om controle te kunnen houden op de massa. Naast de eigen visuele waarnemingen, op straat, via camera’s en vanuit de lucht, zet de politie ook bluetooth in: een radioverbinding voor spraak en data op korte afstand. De meeste mobiele telefoons hebben die techniek in huis.
Het uitgangspunt is het meten van het aantal telefoontoestellen waarvan die functie is ingeschakeld. Annemarie Langeveld, commandant crowdmanagement van politie Amsterdam-Amstelland: „Door op vaste plaatsen te meten, is goed te volgen waar de de publieksdruk toe- of afneemt. Verder leent het systeem zich uitstekend voor het versturen van korte berichten met actuele politie-informatie. Bezoekers worden actief benaderd om hun bluetooth aan te zetten, zodat zij op het Sail-terrein actuele berichten op hun telefoon kunnen ontvangen.”