Burgemeester Luik verwacht nog meer slachtoffershttp://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1059551/2010/01/28/Burgemeester-Luik-verwacht-nog-meer-slachtoffers.dhtml HLN update 28/01/10 15u09
De dodentol van de zware gasontploffing in het centrum van Luik loopt zoals gevreesd verder op. Er zijn nu al negen doden vanonder het puin gehaald. Burgemeester Willy Demeyer vreest echter dat er nog eens negen slachtoffers zouden kunnen zijn. Volgens het gerecht zijn er geen aanwijzingen dat het om opzet ging, maar die mogelijkheid wordt ook niet volledig uitgesloten. Vanmorgen moest de zoektocht tijdelijk stopgezet worden wegens instortingsgevaar.
Premier Yves Leterme is iets na 10.00 uur aangekomen. Hij woonde eerst een briefing bij met de gouverneur van de provincie en bezocht daarna de rampplek.
Zes van de negen lichamen werden al onderzocht, maar voorlopig is nog niemand geïdentificeerd. Ook de doodsoorzaak werd nog niet vastgesteld. Zowel de explosie, de brand als de instorting kunnen aan de basis van het overlijden liggen. Of de ontploffing op de eerste verdieping van de woning heeft plaatsgevonden, is ook nog niet duidelijk.
Instortingsgevaar
Het eerste lijk werd gisteren rond 17.30 uur gevonden, het tweede rond 21.50 uur. De zeven anderen werden later op de avond en 's nachts gevonden. Sinds een meisje gisteren levend werd teruggevonden, werd er geen enkel teken van leven meer opgemerkt in de resten van het ingestorte appartementsgebouw.
Rampenplan
De zware gasontploffing deed zich voor rond kwart voor twee gisterennacht. Het rampenplan werd meteen afgekondigd. Er zijn minstens twintig gewonden naar het ziekenhuis gebracht, van wie er zeker drie in kritieke toestand verkeren.
De hulpdiensten hadden visueel en mondeling contact met vijf mensen onder het puin. Twee onder hen werden van onder het puin bovengehaald, van wie één levende. "We vrezen echter dat er nog meer liggen", zegt kolonel Jean-Marc Gilissen van de Luikse brandweer. Er stonden 14 mensen gedomicilieerd in het gebouw, maar het is vooralsnog niet bekend hoeveel van hen er ook effectief thuis waren tijdens de explosie.
Veiligheidsperimeter
Ondertussen is er een veiligheidsperimeter afgebakend rond het appartementsgebouw. Enkel de hulpdiensten mogen de Leopoldstraat nog betreden. Een veertigtal inwoners hebben intussen elders onderdak gekregen. "Het gas werd in de hele straat afgesloten", zegt burgemeester Willy Demeyer. "Veel woningen zijn dus onbewoonbaar omdat er geen verwarming is. Bovendien zijn er in de hele straat ramen gesneuveld."
"Alle bewoners hebben een slaapplaats gevonden", laat Benoît Drèze, de schepen van sociale zaken, weten. "De helft heeft onderdak gevonden bij familie of vrienden. De anderen werden ondergebracht in de hotels die zich spontaan kandidaat hebben gesteld om personen op te vangen. Eén gezin met twee baby's en zes huisdieren vond onderdak in een transitwoning van het OCMW." Wie kledingstukken aan de slachtoffers wenst te schenken, kan dat doen in de Oude Vleeshalle.
13-jarig meisje
De brandweer slaagde er gisterenmiddag rond 13.35 uur in om een 13-jarig meisje van tussen de brokstukken te halen. Het meisje, dat in shock verkeerde, werd door de medische diensten naar een ziekenhuis vervoerd. Ze zou wel met haar redders gepraat hebben. Haar moeder zou eerder al naar het ziekenhuis zijn gebracht.
Auto's en stadhuis beschadigd
De ravage is enorm. De explosie was tot honderden meters verder voelbaar. Heel wat ramen vlogen aan diggelen. Ook auto's in de buurt van het getroffen gebouw werden beschadigd. Een aanpalend gebouw is ook zwaar beschadigd en zelfs het stadhuis en gerechtsgebouw van Luik liepen schade op. In het gerechtsgebouw vlogen een zestigtal ruiten aan diggelen, onder meer in de gerechtszalen. Als gevolg daarvan moesten zittingen verplaatst worden. Het voorziene verloop van de af te handelen processen is dus helemaal in de knoop geraakt.
Gasalarm
Wellicht is de ramp het gevolg van een gasexplosie. Zondag werd in dezelfde wijk door een bewoner al een gasalarm gemeld. Volgens de Luikse burgemeester, Willy Demeyer, heeft de brandweer toen alles grondig geïnspecteerd, maar werd er geen gaslek gevonden. "Het gaat om een ongelukkige samenloop van omstandigheden", zei de burgemeester op de RTBF-radio. Er wordt nu gecontroleerd of het om dezelfde gebouwen gaat.
Koning Albert
Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom en koning Albert gingen gisteren zelf langs in Luik om de slachtoffers en hulpverleners een hart onder de riem te steken. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters betuigde in naam van de Vlaamse regering zijn volste medeleven met de slachtoffers. Zijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers zelf, hun families en naar de grote inspanningen van de hulpdiensten. Hij hoopt dat er gauw duidelijkheid mag komen over de situatie.
Crisiscentrum
Een 50-tal dakloze personen werden intussen ondergebracht in de voormalige Sint-Andrékerk. Er werd ook een crisiscentrum geopend in de Halle aux viandes. Slachtoffers zullen er geholpen worden met het invullen van documenten voor de verzekeringen enz. Er is ook een groen nummer (0800/94.000) voor de families van de slachtoffers. (belga/kh/vsv/vbd/sps/gb/svm)