http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/familiedrama/6371334/Alarmkastje-voor-bedreigde.ece'Alarmkastje voor bedreigde'
dinsdag 09 maart 2010 | 07:37 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 09 maart 2010 | 18:24
DEN HAAG - Mensen die stelselmatig worden bedreigd door hun ex-partner zouden een alarmkastje moeten dragen dat de politie waarschuwt bij gevaar.
Die aanbeveling doen hulpverleners, politici en deskundigen naar aanleiding van de gezinsmoord in Zierikzee. De vrouw die daar bedreigd werd en wier kinderen werden vermoord door haar ex-man beschikte niet over zo'n apparaatje.
Hoewel onduidelijk is of dat in dit geval verschil had uitgemaakt, wordt het mobiele alarmsysteem gezien als methode om gewelddadige excessen te voorkomen. Door het indrukken van een knop weet de politie waar de drager zich bevindt en wat er aan de hand is. Als het apparaat wordt geactiveerd, levert dat direct een aangifte op.
Het kastje is inmiddels in vijftien van de 25 politieregio's ingevoerd. Dat zou in alle regio's moeten, vindt onder meer PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Zij pleit deze week tijdens een spoeddebat voor landelijke invoering. Ook het CDA zegt geen belemmeringen te zien voor veelvuldiger gebruik.
Politiecommissaris Mariëtte Christophe, bij de politie verantwoordelijk voor de aanpak van huiselijk geweld, ondersteunt de pleidooien. Zij wil daarnaast dat justitie, politie en gemeentelijke instanties nog beter samenwerken. Betere uitwisseling van gegevens kan duidelijk maken
of er direct gevaar dreigt , meent zij.
De politie Zeeland werkt niet met een dergelijk alarmeringsysteem, omdat het korps niet kan garanderen dat binnen enkele minuten een patrouillewagen ter plaatse is. Daarvoor is het werkgebied te uitgebreid en zijn er te weinig agenten.Reclassering Nederland pleit voor een snellere uitbreiding van het gebruik van toezicht met elektronische hulpmiddelen zoals enkelbanden. Jaap Smit, directeur van Slachtofferhulp Nederland, is ook voorstander van de enkelband. Maar hij wil ook verder kijken. "Hoe komt het dat mensen hun handen niet kunnen thuis houden?"
Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil dat plegers van huiselijk geweld en andere agressievelingen sneller onder elektronisch toezicht kunnen worden geplaatst. Hij heeft hiertoe eind januari een voorstel tot uitbreiding van de wet naar de Tweede Kamer gestuurd.