Gezamenlijke brandweer en Brandweer wet 1985

Auteur Topic: Gezamenlijke brandweer en Brandweer wet 1985  (gelezen 2137 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

SRich

  • Proces Operator
  • Verbannen gebruiker
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 733
Gepost op: 8 maart 2010, 21:20:29
De Gezamenlijke Brandweer is een samenwerkingsverband tussen meer dan vijftig bedrijven in het haven- en industriegebied van Rotterdam, de Gemeente Rotterdam en de Gemeente Rozenburg. De organisatie verzorgt in dit gebied de brandbestrijding en hulpverlening en heeft daarbij de verplichting tot het instand houden van een bedrijfsbrandweer (aanwijzing in artikel 13 van de Brandweerwet) overgenomen van de bedrijven, die aangesloten zijn.

De Gezamenlijke Brandweer is rechtspositioneel een openbaar lichaam (OLGB, Openbaar Lichaam Gezamenlijke Brandweer). Zij volgt de rechtspositie van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

(brandweer wet 1985:)
Er is in elke gemeente een gemeentelijke brandweer, behoudens indien ingevolge samenwerking met andere gemeenten een regeling ter zake tot stand gekomen is.

2.Burgemeester en wethouders regelen de organisatie, het beheer en de taak van de gemeentelijke brandweer.

Bij de regeling als bedoeld in artikel 3, eerste lid, wordt een openbaar lichaam met de aanduiding regionale brandweer ingesteld. Het openbaar lichaam is rechtspersoon.
Bij deze regeling worden door de deelnemende gemeenten aan het bestuur van de regionale brandweer in elk geval de volgende taken opgedragen.


Hoe kan het nou dat bedrijven in een openbaarlichaam zitten aangezien het dan meer een commerciele brandweer is...


Doe normaal dan doe je al gek genoeg :P


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 8 maart 2010, 22:25:57
Het stukje over 'openbaar lichaam' dat je in je vorige post hebt gezet gaat specifiek over de regionale brandweer. Het openbaar lichaam gezamenlijke brandweer is iets andere constructie.
Een openbaar lichaam is overheidsorganisatie met eigen taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. De vier primaire openbare lichamen zijn de staat, provincies, gemeenten (territoriaal) en waterschappen (functioneel), maar op basis van de Grondwet art. 134 kunnen in een bijzondere wet andere functionele openbare lichamen worden ingesteld. Waaronder dus ook de OLGB.

Hoe kan het nou dat bedrijven in een openbaarlichaam zitten aangezien het dan meer een commerciele brandweer is...

Commerciëel impliceert dat het gericht zou zijn op winst maken. Dat is sowieso niet het geval, maar ik denk dat jij het onderscheid bedoelt tussen publiek en privaat.

In dit geval is het dus publiek, ondanks dat er private partijen (de bedrijven) participeren.
Dit is een openbaar lichaam, omdat de organisatie overheidstaken uitvoert met eigen taken en bevoegdheden. Dat daaraan de private brandweertaak van de bedrijven is toegevoegd, maakt dit wel een bijzondere constructie.

Al die bedrijven die bedrijfsbrandweerplichtig zijn (art. 13 brandweerwet) in het havengebied en die 'meedoen' aan de GB leveren een bepaalde financiële bijdrage. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waar de verdeelsleutel van die bijdrage op gebaseerd is, maar dat zal te maken hebben met de aanwezige gevaren, hoeveelheden gevaarlijke stoffen, oppervlakte van het terrein, aantal werknemers, enz. Daarnaast leveren gemeente Rotterdam en Rozenburg natuurlijk ook een bijdrage.

Je zou het zo kunnen zien dat de bedrijven brandweerzorg inkopen bij de overheid, even cru gezegd.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Straalpijp Rick

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,863
  • Er is geen beter weer dan BRANDWEER
    • Brandweer Barendrecht
Reactie #2 Gepost op: 23 maart 2010, 19:16:05


Je zou het zo kunnen zien dat de bedrijven brandweerzorg inkopen bij de overheid, even cru gezegd.

Leg is uit? De Gezamenlijke Brandweer maakt toch geen deel uit van de overheid? Volgens mij koopt de overheid namelijk brandweerzorg bij een bedrijf O0

De Gezamenlijke Brandweer is een samenwerkingsverband tussen meer dan vijftig bedrijven in het haven- en industriegebied van Rotterdam, de Gemeente Rotterdam en de Gemeente Rozenburg. De organisatie verzorgt in dit gebied de brandbestrijding en hulpverlening en heeft daarbij de verplichting tot het instand houden van een bedrijfsbrandweer (aanwijzing in artikel 13 van de Brandweerwet) overgenomen van de bedrijven, die aangesloten zijn. Dit noemen we de zogenaamde 'ledenbedrijven'. Zowel de bedrijven als de Gemeenten financieren de totale preparatieve en repressieve brandweerzorg die de Gezamenlijke Brandweer levert. De bedrijven zijn verenigd in de CIBUA (Coöperatieve Industriële Brandweerzorg).

Ohja....

De Brandweerwet 1985 (artikel 13) is vervallen met de komst van de Wet Veiligheidsregio. In de nieuwe wet is artikel 13 uitgewerkt in artikel 31 en in hoofdstuk 7 van het Besluit Veiligheidsregio's.


skydevil

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 82
  • judge not before you judge yourself !!!
Reactie #3 Gepost op: 23 maart 2010, 22:43:15
Zoals gezegd is de gezamenlijke brandweer een publiek-privaat brandweerkorps, met als rechtsvorm een openbaar lichaam, met de rechtspositie van de gemeente rotterdam en een bestuur waar mensen van bedrijven en mensen van de gemeente rotterdam en de regionale brandweer rotterdam-rijnmond zitten, bijvoorbeeld de burgemeester aboutaleb is voorzitter van dit bestuur.
De gez. brw. is een soort verlengstuk van de gemeente, en een bedrijf in het verzorgingsgebied kan lid worden van de gez. brw. en koopt daarmee hun verplichting van het hebben van een bedrijfsbrandweer volgens artikel 13 af.
Tevens wordt door de Gez. Brw. de gemeentelijke brandweertaak van de gemeente rotterdam uitgevoerd buiten de bedrijfsterreinen in de deelgemeentes hoogvliet en rozenburg en op de snelweg A15 in het gehele district haven.
Men moet wel begrijpen dat de Gez. Brw. een unieke organisatie is die nergens ter wereld voorkomt, en de eerste jaren ook als pilot is opgestart zonder zekerheid dat het voorgoed was, tegenwoordig is het zo'n groot succes geworden dat de haven (de bedrijven) en de gemeente rotterdam eigenlijk niet meer zonder kan, het korps is op dit moment uitgegroeid tot het 5e korps van nederland.