De dierenambulances die ik heb zien rijden, hebben ook een Star of Life op hun voertuig geplakt. Beetje raar als je het mij vraagt..
Die staat in het spiegelbeeld.
was die niet al overleden? volgens mij komen de rechten dan vrij tenzij het echt beschermd is, dus vastgelegd....
Nee, dit gaat dan automatisch over naar de erfgenamen. Die bepalen wat ermee gebeurd.
De Star of Life is algemeen aanvaard als herkenningsteken voor spoedeisende hulpverlening, nog los van wettelije bescherming.
Het heeft niet zoveel met kritiek te maken, maar meer met bronnen die zijn terug te vinden (www.ambulancestriping.nl), cq die ik kan terugvinden. Ik ben benieuwd naar de bron die jij kunt aangeven. Ook dit heeft niets te maken met kritiek, maar zegt iets over mijn nieuwsgierigheid. Nb te secundaire striping waar ik over praat is de striping met alleen de blauwe strepen.
Wet BIG
In 1998 is de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) in werking getreden voor medisch specialisten.
Doel Wet BIG
Deze wet heeft als doel het bevorderen en het bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg, onder meer door titelbescherming en registratie in het BIG-register. De registratie in het kader van de Wet BIG kent drie pijlers: basisregistratie, specialismeregistratie en periodieke (her)registratie.
Basisregistratie
De basisregistratie vormt het ijkpunt van de Wet BIG. In dit register wordt aangetekend wie met recht een door de wet beschermde titel voert.
Het voeren van de titel of het gebruik van een esculaap zonder in het BIG-register te zijn ingeschreven is strafbaar.Specialismeregistratie
De basisregistratie krijgt een vervolg in de vorm van specialismeregistratie. Wanneer een arts door de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC) als medisch specialist is erkend, wordt dat in het BIG-register aangetekend en is hij/zij bevoegd de wettelijk beschermde specialistentitel van een van de erkende medische specialismen te voeren. Deze titels liggen vast in een Collegebesluit.
Periodieke herregistratie
Herregistratie vindt vanaf 2005 plaats op basis van de door het Centraal Collega Medische Specialismen (CCMS) vastgestelde minimumcriteria voor regelmatig patiëntgebonden zorgverlening, deelname aan het visitatieprogramma van de betreffende wetenschappelijke vereniging en een door het CCMS vastgesteld minimum aantal uren geaccrediteerde bij- en nascholing. Een medisch specialist dient zich iedere vijf jaar te herregistreren.
Dubbele registratie
Voor medisch specialisten geldt een dubbele registratie: eerst in het BIG-register en vervolgens in het register van de MSRC. Door de KNMG en de beroepsverenigingen is tegen de BIG geprotesteerd vanwege deze methode, het negeren van de bestaande registers en de kosten (€ 59,-). Omdat de Wet BIG een feit is en niet-registreren verlies van de artsentitel betekent, adviseren KNMG en beroepsverenigingen hun leden tot registratie over te gaan.
Alleen personen die een opleiding voor een erkend medisch specialisme hebben gevolgd en die tevens als arts in het BIG-register in Den Haag zijn ingeschreven, kunnen worden ingeschreven door de MSRC. Het BIG-register bevat achternaam, voornamen, geslacht, geboortedatum, nationaliteit, adres en datum van inschrijving. Ook eventueel opgelegde beperkingen in de beroepsuitoefening worden in het BIG-register opgenomen, zoals gedeeltelijke ontzegging van de bevoegdheid om het betreffende beroep uit te oefenen of de voorwaarden waaronder registratie heeft plaatsgevonden. Tuchtrechtelijke maatregelen, zoals een waarschuwing of berisping, worden niet in het BIG-register vastgelegd.
bron:
http://orde.artsennet.nl