AI Rapport: Risico's Duiken door de brandweer

Auteur Topic: AI Rapport: Risico's Duiken door de brandweer  (gelezen 7777 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Gepost op: 15 maart 2010, 08:15:11
Brandweer in de fout met veiligheid duikers
DEN HAAG -  Bij vrijwel alle brandweerkorpsen met een duikteam heeft de Arbeidsinspectie na controles overtredingen geconstateerd. De inspecteurs stuitten vaak op een gebrek aan noodzakelijke kennis over duiken. Ook is er vaak weinig besef van de risico's die eraan kleven. Dat heeft de inspectiedienst maandag bekendgemaakt na onderzoek dat begon in het najaar van 2008 en halverwege 2009 eindigde.


 Sinds de controles zijn veel korpsen volgens de Arbeidsinspectie voortvarend aan de slag gegaan om de problemen aan te pakken, terwijl dat eerder nog niet gebeurde. De inspectiedienst waarschuwt al langer dat het werk van duikers bij de brandweer vaak te riskant is. Zo zijn er sinds 2000 acht ernstige ongevallen gebeurd, waarbij drie duikers om het leven kwamen. Dat is relatief een hoog aantal ongelukken op een groep van zo'n 1.200 brandweerduikers.

Bij de controles bleek dat bij driekwart van de brandweerkorpsen het ontbrak aan noodzakelijke duiktechnische kennis en vaardigheden. Duikers wisten bijvoorbeeld niet dat ze op grotere diepten meer lucht verbruiken en dat het schadelijk kan zijn om vaak of kort achter elkaar verschillende duiken te maken. Ook bleek bij oefenduiken onvoldoende aan bod te komen wat een duiker moet doen als hijzelf of een collega onder water in nood verkeert.

Bij vrijwel alle korpsen bleken eveneens goede werkinstructies te ontbreken. Zo gebruikten duikers elkaars gordels met lood. Deze moeten juist aangepast worden aan het gewicht van de persoon. Een aantal korpsen lieten ook hun werknemers regelmatig duiken in diep water, maar maakten niet duidelijk hoe een duiker dan in noodgevallen veilig boven moet komen. Dat is noodzakelijk, omdat het opstijgen vanuit de diepte andere handelingen vergt dan bij ondiepe duiken. Ook bleken waterkaarten met informatie over onder meer de diepte, stroming en het zicht onder water vaak onvolledig of niet actueel.

Inmiddels zijn volgens de Arbeidsinspectie serieuze initiatieven genomen om de veiligheid te verbeteren, zoals aanscherping van de brandweerduikexamens. Veel korpsen hebben hieraan al deelgenomen. De inspectiedienst controleert dit jaar nog of de veiligheid inderdaad is verbeterd.


bron . www.telegraaf.nl




Just'in

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 278
  • HBT / brandweerduiker
    • Brandweer Zaanstad Kring 7
Reactie #1 Gepost op: 15 maart 2010, 09:32:57
Brandweer in de fout met veiligheid duikers
Uitgegeven: 15 maart 2010 07:06
Laatst gewijzigd: 15 maart 2010 08:51

DEN HAAG - Bij vrijwel alle brandweerkorpsen met een duikteam heeft de Arbeidsinspectie na controles overtredingen geconstateerd. De inspecteurs stuitten vaak op een gebrek aan noodzakelijke kennis over duiken.

Ook is er vaak weinig besef van de risico's die eraan kleven. Dat heeft de inspectiedienst maandag bekendgemaakt na onderzoek dat begon in het najaar van 2008 en halverwege 2009 eindigde.

Sinds de controles zijn veel korpsen volgens de Arbeidsinspectie voortvarend aan de slag gegaan om de problemen aan te pakken, terwijl dat eerder nog niet gebeurde. De inspectiedienst waarschuwt al langer dat het werk van duikers bij de brandweer vaak te riskant is.

Zo zijn er sinds 2000 acht ernstige ongevallen gebeurd, waarbij drie duikers om het leven kwamen. Dat is relatief een hoog aantal ongelukken op een groep van zo'n 1.200 brandweerduikers.

Kennis
Bij de controles bleek dat bij driekwart van de brandweerkorpsen het ontbrak aan noodzakelijke duiktechnische kennis en vaardigheden. Duikers wisten bijvoorbeeld niet dat ze op grotere diepten meer lucht verbruiken en dat het schadelijk kan zijn om vaak of kort achter elkaar verschillende duiken te maken.

Ook bleek bij oefenduiken onvoldoende aan bod te komen wat een duiker moet doen als hijzelf of een collega onder water in nood verkeert.

Bij vrijwel alle korpsen bleken eveneens goede werkinstructies te ontbreken. Zo gebruikten duikers elkaars gordels met lood. Deze moeten juist aangepast worden aan het gewicht van de persoon. Een aantal korpsen lieten ook hun werknemers regelmatig duiken in diep water, maar maakten niet duidelijk hoe een duiker dan in noodgevallen veilig boven moet komen.

Kaarten
Dat is noodzakelijk, omdat het opstijgen vanuit de diepte andere handelingen vergt dan bij ondiepe duiken. Ook bleken waterkaarten met informatie over onder meer de diepte, stroming en het zicht onder water vaak onvolledig of niet actueel.

Inmiddels zijn volgens de Arbeidsinspectie serieuze initiatieven genomen om de veiligheid te verbeteren, zoals aanscherping van de brandweerduikexamens. Veel korpsen hebben hieraan al deelgenomen. De inspectiedienst controleert dit jaar nog of de veiligheid inderdaad is verbeterd.
© ANP
Bron: www.nu.nl
"There is no higher honor than human service. To work for the common good is the greatest deed."


Just'in

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 278
  • HBT / brandweerduiker
    • Brandweer Zaanstad Kring 7
Reactie #2 Gepost op: 15 maart 2010, 09:39:03
Bij duikteams van brandweerkorpsen veel overtredingen geconstateerd
Nieuwsbericht | 15-03-2010
 
Bij vrijwel alle brandweerkorpsen met een duikteam constateerde de Arbeidsinspectie tijdens controles veel overtredingen. De veiligheid van de duikers schoot op essentiële punten tekort.

Noodzakelijke duikkennis ontbrak en er was nauwelijks besef van de risico’s. Bij de nacontroles bleek dat veel korpsen al voortvarend zijn begonnen om de problemen aan te pakken.

Het beroep van duiker brengt specifieke risico’s met zich mee, zoals kou, slecht zicht, lastige communicatie en de afhankelijkheid van ademluchtapperatuur en andere duikuitrusting. Bij brandweerduikers komen daar nog tijdsdruk en stress bij als iemand dreigt te verdrinken. Sinds 2000 zijn er acht ernstige ongevallen gebeurd in deze sector, waarbij drie duikers om het leven kwamen. Dat is een hoog aantal ongelukken op de kleine groep van zo’n 1.200 brandweerduikers.

Van deze ongelukken had de branche weinig geleerd, bleek vorig jaar uit de inspecties. Om veilig te kunnen duiken, moeten de risico’s bekend zijn en maatregelen daartegen worden getroffen. Ook moeten de werkinstructies aan de situatie zijn aangepast. Daaraan ontbrak het bij vrijwel alle korpsen. Enkele korpsen duiken bijvoorbeeld regelmatig in diep water, maar hebben niet vastgesteld hoe een duiker in noodgevallen veilig boven moet komen. Dat is wel nodig, omdat opstijgen vanuit de diepte andere maatregelen vergt dan opstijgen na een ondiepe duik. Ook waren de waterkaarten vaak onvolledig of niet actueel. Hierop staat per duiklocatie informatie over de diepte, de stroomsnelheid, het zicht onder water en eventuele scheepvaartroutes.

Bij driekwart van de korpsen ontbraken noodzakelijke duiktechnische kennis en vaardigheden. Zo wisten duikers bijvoorbeeld niet dat ze op grotere diepten meer lucht verbruiken of dat het schadelijk is om te vaak of te kort achter elkaar verschillende duiken te maken. Ook komt in oefenduiken onvoldoende aan bod wat een duiker moet doen als hijzelf of een collega-duiker in nood verkeert.

De duikuitrusting (maskers, loodgordels, trimvesten) was meestal technisch wel in orde, maar over gebruik en onderhoud hiervan bleek vaak te weinig kennis van zaken aanwezig. Verschillende korpsen hadden bijvoorbeeld voor alle duikers een loodgordel met hetzelfde gewicht, terwijl dit moet worden aangepast aan het totaalgewicht van de duiker en zijn uitrusting. Bij de inzet van boten waren vaak de schroefbladen van de buitenboordmotor niet afgeschermd. Als een duiker hiermee in aanraking komt, veroorzaakt dat ernstig letsel.

De situatie was bijzonder zorgwekkend en vergt forse investeringen. Maar bij de korpsen is het besef doorgedrongen dat ze serieus met hun eigen veiligheid aan de slag moeten. Ook diverse andere betrokken partijen hebben inmiddels initiatieven ontplooid. Zo zijn bijvoorbeeld de brandweerduikexamens aangescherpt. Veel korpsen hebben hieraan inmiddels al deelgenomen. De Arbeidsinspectie controleert dit jaar of de veiligheid inderdaad is verbeterd.
Bron: www.arbeidsinspectie.nl

Het rapport valt onder deze link te bekijken/downloaden: http://www.arbeidsinspectie.nl/Images/Risico%27s_bij_duiken_webversie_tcm290-274746.pdf
"There is no higher honor than human service. To work for the common good is the greatest deed."


erdebee

  • EHV+AED / BHV / IT / Fotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 593
    • Erdebees website
Reactie #3 Gepost op: 15 maart 2010, 11:58:20
--- 8< --- KNIP
De veiligheid van de duikers schoot op essentiële punten tekort.
Noodzakelijke duikkennis ontbrak en er was nauwelijks besef van de risico’s.
--- 8< --- KNIP
Enkele korpsen duiken bijvoorbeeld regelmatig in diep water, maar hebben niet vastgesteld hoe een duiker in noodgevallen veilig boven moet komen. Dat is wel nodig, omdat opstijgen vanuit de diepte andere maatregelen vergt dan opstijgen na een ondiepe duik.
--- 8< --- KNIP
Bij driekwart van de korpsen ontbraken noodzakelijke duiktechnische kennis en vaardigheden. Zo wisten duikers bijvoorbeeld niet dat ze op grotere diepten meer lucht verbruiken of dat het schadelijk is om te vaak of te kort achter elkaar verschillende duiken te maken. Ook komt in oefenduiken onvoldoende aan bod wat een duiker moet doen als hijzelf of een collega-duiker in nood verkeert.

De duikuitrusting (maskers, loodgordels, trimvesten) was meestal technisch wel in orde, maar over gebruik en onderhoud hiervan bleek vaak te weinig kennis van zaken aanwezig. Verschillende korpsen hadden bijvoorbeeld voor alle duikers een loodgordel met hetzelfde gewicht, terwijl dit moet worden aangepast aan het totaalgewicht van de duiker en zijn uitrusting.
--- 8< --- KNIP

Ik moet eerlijk zeggen dat ik bijna van mijn stoel viel van verbazing, dit lezende.
Wat voor brevet hebben de brandweerduikers dan? In het meest elementaire brevet (Open Water Diver) wordt je al geleerd dat de hoeveelheid lood die je gebruikt afhankelijk is van je eigen gewicht, het water waar je in duikt (zoet, zout), je duikpak dat je aan hebt (dikte, hoe dikker, hoe meer drijfvermogen en dus hoe meer lood nodig). Een van de hele belangrijke onderwerpen in de duiktheorie is wat de risico's zijn, hoe je deze tot een minimum kunt beperken door je aan bepaalde duikregels te houden. Ook hoe je een noodopstijging moet maken komt hier aan bod.

Zijn brandweerduikers dan niet Open Water Diver gebrevetteerd? Ik snap dat brandweerduiken ook hele andere vaardigheden vereist, maar de duikkennis die voor het verkrijgen van het Open Water brevet vereist is, zou m.i. ook iedere brandweerduiker moeten hebben. Duiken is duiken en wat je ook verder onder water doet, de natuurkundige wetten en risico's zijn op iedere duiker van toepassing.


M.b.t. de diepte:
Zover ik weet mag de brandweer tot 15 meter diep duiken. Dit wordt hier blijkbaar een diepe duik genoemd, echter in de zin van Open Water Diver is dit nog geen diepe duik. Dan hebben we het meer over duiken op een diepte vanaf 20 meter. Ook is het zo dat het Open Water Diver brevet je adviseert niet dieper te duiken dan 18 meter (PADI) c.q. 20 meter (SSI, een andere overkoepelende duikorganisatie). Heb je al weer drie tot vijf meter gewonnen. (Ik heb wel eens gehoord van een situatie dat een slachtoffer op 16 meter diepte lag en dus niet naar boven gehaald mocht worden).

Even terugkomend op het brandweerduiken:
Dat gebeurt, wat ik zo gezien heb, doorgaans in een droogpak. Binnen de reguliere brevetterende organisaties (PADI, SSI, CMAS, etc.) is daar een aparte specialty course voor, met een apart brevet, dat je niet eens mag halen als je niet minimaal gebrevetteerd bent als Open Water Diver.

Dan nog een opmerking over de duikkaarten. Zicht kun je niet tot nauwelijks op een duikkaart aangeven, want dat varieert nogal, afhankelijk van watertemperatuur, algengroei, stroming e.d.


Groet,

Erdebee
SSI Open Water Diver
SSI Nitrox Diver


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #4 Gepost op: 15 maart 2010, 15:02:23
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/6403061/Inzet-brandweerduikers-veiliger.ece

Inzet brandweerduikers veiliger
maandag 15 maart 2010 | 12:03 | Laatst bijgewerkt op: maandag 15 maart 2010 | 13:28
 
MIDDELBURG ANP - De omstandigheden rond duikteams van de brandweer zijn de afgelopen maanden verbeterd.

De arbeidsinspectie baseert zich op verouderde gegevens, wanneer wordt geconcludeerd dat de veiligheid bij vrijwel alle korpsen op essentiële punten tekort schiet. Dat zegt brandweercommandant Jeroen Meijering van de brandweer Terneuzen in een reactie op de rapportage van de inspectie die vandaag bekend is gemaakt.

De vier Zeeuwse duikteams zijn mei vorig jaar nog verrast met een controle-inspectie. De resultaten waren volgens Meijering dermate positief dat de aanpak in Zeeland op dit moment als voorbeeld dient voor heel Nederland.

Sinds het dramatische ongeluk met een Terneuzense brandweerduiker twee jaar geleden, zijn de regels aangescherpt. Binnen Zeeland zijn onder meer de les- en trainingprogramma's op elkaar afgestemd (waarin ook meer bijspijkeren van de noodzakelijke theoretische kennis) en wordt ook gewerkt met de zelfde spullen.


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.


Wouter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,542
Reactie #6 Gepost op: 16 maart 2010, 12:01:22


Maker; brandweerzuidlimburg


water-spotter

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 159
Reactie #7 Gepost op: 31 maart 2010, 12:37:37
hoor geruchten dat lelystad en wellicht meerder korpsen in flevoland ook niet meer mogen duiken
hulpdiensten-spotter


Wouter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,542
Reactie #8 Gepost op: 6 april 2010, 23:33:18
hoor geruchten dat lelystad en wellicht meerder korpsen in flevoland ook niet meer mogen duiken

Die geruchten bereiken mij ook steeds. Almere en Lelystad iedergeval. Over Urk heb ik niks gehoord.
Alleen nog bergen ipv redden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #9 Gepost op: 30 april 2010, 00:35:12
http://nl.sitestat.com/minbzk/minbzk/s?adviesfinancielegevolgenwetveiligheidsregios&ns_type=pdf&ns_url=http://www.ioov.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/104848/adviesfinancielegevolgenwetveiligheidsregios.pdf

(...)

De Raad vindt dat de prioriteit die het Rijk legt hij de kwaliteitseisen die
worden gesteld aan het personeel in de functies voor de brandweer, de
bedrijfsbrandweer, de GHOR en de organisatie van de rampenbestrijding
dennate specifiek en groot is, dat ook financiële gevolgen om te voldoen
aan de eisen van de Arbeidsomstandighedenwet voor rekening dienen te
komen van het Rijk, en dat deze meerkosten moeten worden vergoed uit het
BDUR-budget. Dat geldt ook voor de kosten van duikopleidingen.

(...)