Ik hecht niet veel waarde aan dat stuk. De auteur beweert dat je een reanimatiediploma moet hebben, haalt de NRR richtlijnen er bij etc. Terwijl die diploma's geen enkele juridische betekenis hebben, evenals NRR richtlijnen geen enkele juridische betekenis hebben.
Iedereen heeft de vrijheid om af te wijken van de NRR richtlijnen. Waarschijnlijk wordt de reanimatie dan minder effectief.Het het is dus ook wel aan te bevelen om die richtlijnen te volgen, maar het volgen van de richtlijnen is maar 1x per 2 jaar verplicht, namelijk op het moment dat je je diploma wilt verlengen
.
De auteur slaat de plank mis op een paar fundamentele punten. Hij vergeet ook het simpele feit dat heel veel medische handelingen in feite als zware mishandeling gezien kunnen worden als ze in een andere context uitgevoerd worden. Ik ben pas bloed gaan doneren. Er is toen geprikt door een leek, helemaal niks mis mee natuurlijk, ze prikte prima. Als echter iemand op straat zomaar een halve liter bloed uit mijn lijf haalt dan is dat 100% zeker een (poging tot) zware mishandeling. Kost mijn lichaam bijvoorbeeld weken om volledig van te herstellen. Een gekneusde rib herstelt misschien wel sneller ;-)
Het discussiepunt dat het blog aanhaalt is ook al best veel hier besproken in diverse reanimatie en niet-reanimatie topics. Het enige verschil is dat hij wetsartikels noemt.