'Onnodige sterfgevallen op kleinere IC's'

Auteur Topic: 'Onnodige sterfgevallen op kleinere IC's'  (gelezen 4348 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 18 november 2007, 16:57:46
Wat wordt nu precies bedoelt met een klein ziekenhuis? Is er wel altijd plaats in een 'groot' ziekenhuis?  ??? (hoeveel 'grote' ziekenhuizen zijn er?)

http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article847864.ece/Onnodige_sterfgevallen_op_kleinere_ICs

'Onnodige sterfgevallen op kleinere IC's'

(Novum) - Een paar honderd patiënten overlijden jaarlijks onnodig op intensive cares omdat de IC's de juiste zorg niet kunnen bieden. Dat stellen twee intensivisten, medische specialisten werkzaam op de IC, zaterdagavond in Nova. Een aantal van 250 onnodige doden zou 'reëel' zijn.

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) erkent dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat op een aantal kleinere IC's patiënten overlijden die op grotere niet zouden overlijden. Dit komt mede omdat de samenwerking tussen kleine en grote IC's niet altijd optimaal verloopt. In 2005 merkte de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook al op dat de samenwerking tussen IC's verbeterd dient te worden en dat het vervoer tussen IC's niet optimaal geregeld is.

De NVIC laat weten dat kleine IC's een belangrijke rol hebben om acute patiënten op te vangen en te stabiliseren. Bij een langer durende behandeling of meer complexe moeten patiënten echter worden overgeplaatst. Dat zou niet altijd op tijd gebeuren. De NVIC verwacht dat de samenwerking tussen IC's de komende tijd aanzienlijk zal verbeteren.

Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zegt in Nova dat sommige kleinere IC's overschatten welke zorg ze kunnen bieden. IC's kunnen worden onderverdeeld naar drie verschillende niveau's. Niveau drie betreft de meest complexe en acute hulp. Kleinere IC's zouden hun eigen mogelijkheden soms te hoog inschatten. Van der Wal zegt dat IC's desnoods gesloten worden als ze zich niet aan de eisen houden. Bepaalde kleinere IC's houden patiënten bij voorbeeld veel te lang vast, terwijl ze overgeplaatst dienen te worden naar beter geëquipeerde IC's.

De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) stelt dat kleinere IC's zich minimaal houden aan de eisen van niveau één. Waar dit nog niet het geval is zijn volgens de SAZ plannen gemaakt om dit voor eind volgend jaar te regelen. Omdat de IC's zich bewust zijn dat zorg van niveau één nog geen zorg van niveau drie is, worden gegevens uitgewisseld en zo nodig overplaatsingen geregeld, besluit de SAZ in een verklaring.




vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #1 Gepost op: 18 november 2007, 22:01:04
Wat wordt nu precies bedoelt met een klein ziekenhuis? Is er wel altijd plaats in een 'groot' ziekenhuis?  ??? (hoeveel 'grote' ziekenhuizen zijn er?)

Er is wordt enige onduidelijkheid gecreëerd doordat de term "klein ziekenhuis" gebruikt wordt maar verderop in het artikel wordt al de indeling van IC's in drie niveau's aangehaald. IC's van niveau 3 hebben o.a. 24/7 de beschikking over een specialist op IC-gebied, niveau 3 heeft dit minstens overdag, buiten deze uren moet deze telefonisch bereikbaar zijn voor "gewone" artsen die dienst hebben. Zo zijn er meer verschillen zie voor een samenvatting van deze richtlijn: http://www.cbo.nl/product/richtlijnen/folder20021023121843/ic_sv_2006.pdf

Meestal is het wel zo dat lagere niveau's te vinden zijn in de kleinere ziekenhuizen, etc. Hoeveel niveau 3 IC's er zijn weet ik niet precies, kan het ook zo snel niet vinden, via www.ziekenhuizentransparant.nl is wel voor ieder ziekenhuis afzonderlijk te vinden wat het niveau is van hun IC.

Wat betreft plaats op een grotere IC is nu juist het idee dat ieder ziekenhuis in staat moet zijn om een instabiele patiënt in ieder geval tijdelijk op hun eigen IC kunnen stabiliseren zodat er de tijd is een plek op een grotere IC te vinden en de patiënt over te plaatsen, juist deze samenwerking is de essentie van het beschreven probleem.


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #2 Gepost op: 23 november 2007, 15:59:28
Waar het mijn inziens ook  op gedoeld wordt, is dat er op veel "kleinere"ic's  nog geen intensivisten zijn.
Vaak in weekeinden en avond nachten, geeft dit problemen, omdat in de kleinere ziekenhuizen geen 24 uur per medisch specialisten in huis zijn, wel bereikbaar/ oproepbaar ::)

of te wel...er is wel gespecialiseerd verpleegend personeel op de werk vloer maar de arts staat niet bij het bed :-\


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #3 Gepost op: 20 december 2007, 13:21:28
Valt mij nog mee eigenlijk... Wel de kanttekening dat dit niet hoeft te betekenen dat er 24 uur/dag een intensivist beschikbaar is

Citaat
'Zes ziekenhuizen hebben geen arts intensive care'
Uitgegeven: 20 december 2007 12:53
Laatst gewijzigd: 20 december 2007 12:56

DEN HAAG - Zes ziekenhuizen met een afdeling voor intensieve zorg hebben geen gespecialiseerde intensive carearts, een zogenoemde intensivist, beschikbaar. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.
 
Volgens de regels zou de arts wel beschikbaar moeten zijn. De inspectie constateert ook dat veel ziekenhuizen opvallend veel spoedoperaties moeten uitvoeren na ingrepen aan de dikke darm. De inspectie wil dat ziekenhuizen uitzoeken hoe dat komt.  

Daarbij moeten de ziekenhuizen volgens de IGZ meer aandacht besteden aan pijnbeleving van patiënten. Er zijn methoden waarmee die pijnbeleving kan worden gemeten.

Bron:www.nu.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #4 Gepost op: 29 juni 2010, 13:24:59
Ombudsman laakt optreden inspectie tegen kleine IC's
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in 2007 onnodig onrust gezaaid over de kwaliteit van de zorg op afdelingen intensive care (ic) van kleine ziekenhuizen. Dat heeft de Nationale Ombudsman geconcludeerd in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd. Aanleiding voor het onderzoek was een klacht van de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).

Sluiting ic-afdelingen
De inspectie kondigde toen aan elf ic-afdelingen stil te leggen omdat de zorg voor patiënten er onder de maat zou zijn. Een dag later bleken de afdelingen wel aan de eisen te voldoen. Volgens de ombudsman heeft de inspectie patiënten en hun familieleden de stuipen op het lijf gejaagd door te suggereren dat de zieken gevaar liepen in het ziekenhuis.

Communicatie
De inspectie heeft volgens ombudsman Alex Brenninkmeijer onduidelijk gecommuniceerd met de ziekenhuizen en onzorgvuldig bericht over de situatie op de ic-afdelingen. Zo was het de kleine ziekenhuizen niet duidelijk wanneer ze welke informatie over de situatie op de ic-afdelingen moesten aanleveren, zegt Brenninkmeijer. “De ziekenhuizen kregen te laat duidelijkheid over de eisen waaraan zij moesten voldoen en de termijn waarbinnen dat moest. En in de media gaf de IGZ een te ongenuanceerd beeld van de kwaliteit van de zorg op de IC-afdelingen bij de ziekenhuizen.”

Klacht SAZ
Het onderzoek werd ingesteld na klachten van de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). De ziekenhuizen stellen dat de reputatie van de ziekenhuizen is geschaad.

Terechte eisen
Volgens het rapport was het op zich terecht dat de inspectie eisen aan de ic-afdelingen stelde. Zo moest er tijdens werkdagen, volgens de eisen van de IGZ, een medisch specialist aanwezig zijn. Ook buiten kantoortijd dienden de continuïteit van zorg duidelijk geregeld te zijn.

'Onbegrijpelijk en zorgwekkend'
De inspectie zegt in een reactie dat de ziekenhuizen pas na maanden met de gevraagde gegevens voor het kwaliteitsonderzoek over de brug wilden komen, nadat de IGZ had gedreigd met sluiting van de afdelingen. De inspectie noemt dat 'onbegrijpelijk en zorgwekkend'. Niet kunnen aanleveren bleek plotseling 'niet willen' te zijn, schrijft de dienst in de reactie.

Reputatieschade
Als ziekenhuizen door het rapport reputatieschade hebben opgelopen, hebben ze die zelf veroorzaakt, vindt de inspectie. De ziekenhuizen hadden meer prioriteit moeten geven aan het aanleveren van de gevraagde informatie, aldus de IGZ. (ANP)
www.skipr.nl