Is het Nederlands model Ambulancezorg nog wel van deze tijd?

Auteur Topic: Is het Nederlands model Ambulancezorg nog wel van deze tijd?  (gelezen 31426 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #100 Gepost op: 14 juni 2010, 11:50:17
Eigenlijk zou er een HBO-master moeten zijn, die je meteen na de HBO-V kunt volgen. Op die manier heb je de verpleegkundige basis en meteen een master in acute zorg of ambulancezorg.
Daar ben ik het absoluut niet mee eens
Ik zal ook uitleggen waarom, eigenlijk iets wat je nu in de recente topics hier ook tegen komt. Klinische ervaring!
Niet voor niets wordt er gesteld voor een PA of NP Master, 2 jaar werkervaring.
En dit zijn niet de stage jaren die je loopt tijdens je HBO-v opleiding, maar 2 jaar als gediplomeerde, als verantwoordelijk verpleegkundige.


SayCet

  • Militair Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 99
Reactie #101 Gepost op: 14 juni 2010, 17:25:20
Opvallend is wel dat veel professionals in de zorg deze opleiding in twijfel trekken (ambulanceverpleegkundigen, SEH verpleegkundigen) en dat vooral jongeren die een ambulancedroom hebben zich helemaal kunnen vinden in deze opleiding.




Een bekend probleem met de verpleegkundige beroepsgroep is hardnekkige weerstand tegen verandering.
Dat komt soms voort uit een (terecht) kritische houding, maar vaak ook uit een soort conservatisme.

Daarnaast zijn degenen die nu de specialisatie van avp hebben, erg trots op hun vak, met reden!
Maar dat de weg die zij hebben bewandeld nu per se de beste is mag zeker wel in twijfel worden getrokken en vind ik niet voldoende beargumentering om een andere opleiding op grond van de huidige situatie weg te cijferen...

Wat betreft klinische ervaring: Verpleegkundige handelingen zijn slechts een fractie van de vaardigheden die op een ambulance gebruikt worden, m.i. is dat nu net typerend voor de nederlandse verpleegkundige die evolueert van verpleegkundige (min of meer de verlengde arm) naar een zelfstandig hulpverlener die diagnostiek toepast en behandeling start... Dus: klinische ziekenhuiservaring is hardstikke leuk voor je algemene ontwikkeling maar zijn slechts een fractie van de vaardigheden/ervaring die je nodig zal hebben in de acute zorg.
HBO-v, Medium Care Recovery, AMV (Militair Verpleegkundige)


SayCet

  • Militair Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 99
@ saycat

Wellicht zou je een misschien een linkje kunnen publiceren ( of citeren) uit je literatuurstudie
in aanvulling op de bestaande discussies alhier?

Hallo, dat zou eventueel wel kunnen, maar ik ben bang dat de discussie zich dan verplaatst naar de inhoud van het verslag in plaats van dat het zich richt op mijn vraagstelling.
De belangrijkste conclusie uit het verslag was dat op basis van de overeenkomstige vaardigheden (verpleeg vaardigheden, maar ook vaardigheden als diagnostiek etc) tussen de nederlandse AVP en de buitenlandse EM-Paramedic het mogelijk is om deze vaardigheden gedurende een bachelor opleiding aan te leren.

Hierbij moet ik benadrukken dat ik niet heb gekeken naar wet-regelgeving (BIG), de overstap van studie naar praktijk en de standpunten van de professionals alhier (ambulance zorg nederland kwam te laat met diens reactie om op te nemen in het verslag).

De vraag die ik nu stel borduurt dus eigenlijk voort op de uitkomst van het verslag en heeft ook een persoonlijk doel voor mij, namelijk een beeld vormen van de voor- en tegenargumenten voor een dergelijk systeem.

De Welsh-medic heeft mij hier trouwens dmv zijn toevoeging een grote dienst in bewezen.
HBO-v, Medium Care Recovery, AMV (Militair Verpleegkundige)


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #103 Gepost op: 14 juni 2010, 17:46:24
Je zal mij zeker niet horen dat ik niet open sta voor vernieuwing,dus ook andere opleidingsmogelijkheden :D

Waarom komt de regering in 2009 met het rapport "haastige spoed, niet overal goed?"
omdat ze eindelijk inzien dat de acute zorg op alle 27 onderzochte SEH afdelingen niet aan de basis competenties voldoet.
Kort houdt dit in: de on-ervaren poort arts is de arts die net klaar is met zijn opleiding tot basis arts, ziet de acute patiënt.
Supervisie is niet goed geregeld, verpleegkundigen zijn niet volledig opgeleid voor de opvang van de trauma patiënt en het acuut zieke kind.
Binnen een jaar moet dit geregeld worden!

Vertaal slag naar dit onderwerp: klinische ervaring en theorie worden gemist!
is geen kwaliteit van zorg!

ik ben alleen maar kritisch  ;)


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #104 Gepost op: 14 juni 2010, 17:54:54
Met een rijbewijs kun je nog geen autorijden....je kent de basis en je kunt sturen. Zo zie ik het medische gebeuren ook. Met wat papiertjes van school ben je er nog lang niet..ervaring!


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #105 Gepost op: 14 juni 2010, 18:58:43
Kijk, hier ben ik het nu helemaal mee eens. De HBO-v is leuk bedacht, maar uiteindelijk doet 80% hetzelfde werk als de mbo-v.
Ik heb godzijdank de dule variant gedaan en dus de laatste 2 jaar van de hbo-v voor 80% in het ziekenhuis gewerkt.
Afgestudeerd kon ik meteen aan de slag in hetzelfde ziekenhuis, met 2 jaar werkervaring a 80% achter de kiezen.
De huidige HBO-v betekent differentie (2x 20 wkn stage, minor, evt buitenlandstage) en that's it. Maar die stages zijn ook 80%.
Dus uiteindelijk een week of 32 werkervaring waarvan de eerste 10 weken inwerken ook eigenlijk een beetje weggestreept kunnen worden.

Of de MBO-v variant met die 20 weken meer stage nu meteen een meer praktijkgerichtere opleiding is? vast wel...
Ze slaan de hele meuk aan rollen (coach, beroepsbeoefenaar en ontwerper) over.

Wel moet ik zeggen dat als je het leuk vind om verder te kijken dan alleen de zorg, de hbo-v zeker een breder veld biedt.
Hele stukken wetgeving, richtlijnen, evidence based nursing, NEN-normen, enz zijn bij mij langsgekomen en ik heb er nu profijt van.
Het geeft wel een extra dimmensie aan het vak. Bijvoorbeeld voor deelname aan de VAR is deze kennis meegenomen.

Maar even ontopic:
Een master om de ambulance op tegaan zou hetzelfde principe zijn als een BMH na de verpleegkunde opleiding.


Dit heeft met 3 dingen te maken:

1. De opleiding, er moet gewoon veel meer gedaan worden aan kennis en kunde
2. De student, veel studenten profileren zich te weinig en vinden een afdeling wel genoeg
3. De praktijk, naar mijns inziens de grootste boosdoener. De standaard binnen ziekenhuizen wordt tegenwoordig HBO-v. Zonder er maar ook een cent meer voor te betalen. Dit is ook de reden dat MANP en PA zo in trek is, vooral in de chronische zorg krijgen zij namelijk wel de bevoegdheden die eigenlijk voor de HBOer waren bedoeld (coordinatie, innovatie, vraagbakfunctie en schakel tussen verpleegkundig en medisch) Dit is erg jammer.

Los hiervan staat dat ik vind dat er qua kennis en denkniveau wel degelijk een groot verschil is tussen de HBOer en de MBOer. Zelfs binnen de specialistische setting

Citaat
Een bekend probleem met de verpleegkundige beroepsgroep is hardnekkige weerstand tegen verandering.
Dat komt soms voort uit een (terecht) kritische houding, maar vaak ook uit een soort conservatisme.

Ik ben de laatste die dit zal ontkennen. Mensen die ambities hebben, worden zeker op een afdeling raar aangekeken. Wat ik gewoon heel raar vind is, dat elke keer hetzelfde terugkomt: ERVARING. Als ambulanceverpleegkundigen daarover beginnen tegen de beginnende beroepsbeoefenaren, wordt dit telkens ontweken en gereageerd met Master dit, opleiding dat. Zij doen dit niet om te plagen, maar omdat zij ervaringsdeskundige zijn en weten dat dit de rode draad is binnen de zorg. Een mens is nou eenmaal geen machine. Zodra dit wordt ingezien, kun je beginnen met een gezonde discussie over hoe je een voortraject kunt optimaliseren. En dit kan zeker!
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Say,

Ook ik ben benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek. Is het misschien een idee om e.e.a. via een PM te sturen naar mij en de zuster toe?

Bedankt voor de compliment. Ik wilde een weloverwogen stuk neerzetten, dat is wel gelukt, geloof ik.

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


SayCet

  • Militair Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 99
Reactie #107 Gepost op: 14 juni 2010, 23:14:02
Ik sluit mij zeker bij het sterke punt van de meer ervaren collega's aan, namelijk dat ervaring dé rode draad is in aanloop tot hulpverlener in de acute zorg.
Maar waar ik vooral tegenaanloop is het grote verschil in taken die je als algemeen verpleegkundige hebt en als hulpverlener in de acute zorg.

Met name (ik herhaal mezelf merk ik) mis ik dan ook de ontwikkeling van een sterke klinische blik (tijdens de opleiding die ik heb genoten, HBO-v, in ieder geval) maar ook een groot gedeelte diagnostiek. Ik geloof dat maar weinig collega's hier kunnen zeggen dat zij in hun opleiding aandacht besteed hebben aan diagnostiek.
En dát (diagnostiek) is nu juist een belangrijk onderdeel dat ontbreekt in de opleiding tot verpleegkunde en óók in de dagelijkse werkzaamheden van de algemeen verpleegkundige.
Je doet dus geen ervaring op in de diagnostiek (wel klinische blik uiteraard), zodra je dit aspect ook meeneemt bij de beginnend beroepsbeoefenaren of misschien zelfs al de studenten denk ik zeker dat een hulpverlener sneller de vaardigheden beschikt die zo belangrijk zijn in de acute zorg.

Wat ik dus bedoel te zeggen is:
Ervaring is erg belangrijk, maar kijk ook naar de inhoud en de aard van deze ervaring, met name in de vaardigheden van de (HBO) verpleegkundige.
HBO-v, Medium Care Recovery, AMV (Militair Verpleegkundige)


Luer-lock

  • AVP
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 285
Reactie #108 Gepost op: 14 juni 2010, 23:21:49
Tijdens de HBO-V leer je verpleegkundige diagnoses te stellen, geen medische diagnoses: een groot verschil.
Never underestimate the power of stupid people


SayCet

  • Militair Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 99
Reactie #109 Gepost op: 15 juni 2010, 00:02:21
Tijdens de HBO-V leer je verpleegkundige diagnoses te stellen, geen medische diagnoses: een groot verschil.
Inderdaad! En in het beroep van ambulance vpk stel je toch zeker wel een (tijdelijke) medische diagnose...
HBO-v, Medium Care Recovery, AMV (Militair Verpleegkundige)