Is het Nederlands model Ambulancezorg nog wel van deze tijd?

Auteur Topic: Is het Nederlands model Ambulancezorg nog wel van deze tijd?  (gelezen 31994 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

AED

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 19
  • Kaderinstructeur EHBO i.o. / EHBO'er
Reactie #20 Gepost op: 25 maart 2010, 21:04:26
Ik heb naar de forumadviezen geluisterd en
gesolliciteerd voor MBO-V bbl inservice te UMC Utrecht.
Ambulancerichting moet dan toch even wachten.
Ooit kom ik er wel op.
Ik heb ook zo weinig geduld. :-\
Dit is mijn laatste post.
Bedankt leden voor de reacties!

AED


Ba(a)s

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,055
Reactie #21 Gepost op: 25 maart 2010, 21:08:35
Heel veel succes verder, hè! En we zien je vast nog wel eens in de krant, bij een ongeval ofzo :)
You flyin' with me? You better wear your seatbelt..


PeterEde

  • AVP / OvD-G
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,240
Reactie #22 Gepost op: 26 maart 2010, 13:10:55
...
Hoewel mijn hart bij de ambulance ligt denk ik dat ik ga solliciteren voor MBO-V inservice.
HAVO is vereist (HBO denkniveau).
...
AED


HAVO is vereist (HBO denkniveau) voor MBO-V? Waar heb je dat teruggevonden? Ik ben even aan het rondzoeken geweest op het web en zie alleen vmbo-varianten als vereiste staan. Met je HAVO kun je de HBO-V prima doen en het stukje managementdingen valt ook best mee.
Geloof niet alles wat je denkt.


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #23 Gepost op: 26 maart 2010, 18:13:44
Eerst wil ik beginnen met HBO-v vs. MBO-v. De grootste verschillen zijn terug te vinden op de regiefunctie, dus het plannen en delegeren van zorgtaken en het begeleiden/ ondersteunen van de werknemers aan wie je de zorgtaken hebt gedelegeerd. Hierbij speelt de vragenbakfunctie die je als HBO-ver hebt een gote rol. Daarnaast werkt de HBO-ver mee aan kwaliteitsverbetering en innovatie van de zorg.
Zorginhoudelijk zijn de bevoegd- en bekwaamheden van niveau 4 en niveau 5 hetzelfde. In praktijk blijkt dat de gemiddelde HBO-ver een hoger werk, kennis en denkniveau heeft wat logisch is.
Het probleem hierbij is, dat er in praktijk slechts een beperkt aantal functies ervoor zorgen dat jij geschaald en beloond wordt voor deze twee neventaken als HBO-ver. Denk hierbij aan Zoco, kwaliteitsfunctionaris e.d.
Met MBO-v kun je namelijk ook PA, MANP, AVP worden.... Het probleem voor HBO-vers is dat er nooit echt een goed duidelijk domein in de zorginstellingen is gemaakt. MBO-vers krijgen vaak dezelfde salarissen en doorstroom mogelijkheden. Hierdoor creeer je verborgen know how en overopgeleide mensen die niet hun volledige competentieniveau in de praktijk benutten. Dit is erg zonde en is deels de schuld van de mensen zelf, maar ook deels de schuld van zorginstellingen en wetgeving.

HBO-v + specialisatie vs BMH. Ik ben persoonlijk niet een tegenstander van de opleiding. Ik vind ook dat er gerichter opgeleid kan worden tot bepaalde spoedeisende taken. Alleen met gerichtere zorginhoudelijke scholingen bereik je geen HBO niveau. Ook is kennis en vaardigheid niet genoeg om dit op een juiste manier te hanteren. Dit kost ervaring en klinische beeldvorming. Ik blijf erbij dat dit een kwestie is van oefening en levens-/ werkervaring. Ik heb de mazzel af te mogen studeren bij een ambulancedienst en ik kan vertellen dat ik juist op deze punten te kort schiet. Het is namelijk verdomde moeilijk af en toe om de ernst van een situatie in te schatten...of zoals ik het zelf altijd mooi zeg: zit er nou rommel op de ruiten, of stof op m'n oog?
Kortom, met een bachelor medische hulpverlening kun je toekomstig AVP's gerichter scholen, mits er rekening wordt gehouden met de andere HBO competenties die de wet heeft vastgelegd. Maar het is geen oplossing van het arbeidstekort. Ook deze BMH's zullen een specialisatie moeten doen en ervaring opbouwen.

Daarnaast gaat de breedte van de HBO-er achteruit. BIJVOORBEELD: Zo ben ik in een verzorgingshuis begonnen, daar was ik een soort lopende waserette. Maar ik heb nog elke dienst op de ambulance profeit hiervan tiltechnieken, gesprekstechnieken, observatietechnieken en empathisch vermogen en nog belangrijker door oefening beheers ik het om deze 4 technieken tegelijkertijd uit te kunnen voeren. Daarnaast ben ik gewend om te gaan met de geriatrische gezondheidsproblematiek die zij hebben en de uitingen hiervan. Vergeet niet dat deze mensen 70% van onze doelgroep zijn.

Een ambulanceverpleegkundige is meer dan een beroep met veel kennis en vaardigheid in de trucjes. Het is een totaalpakket wat zorgt voor kwaliteit van zorg, juiste diagnostisering, behandeling en klanttevredenheid dit ontwikkelen kost tijd, als mens en als beroepsbeoefenaar.

Mijn mening: BMH gaat geen meerwaarde worden qua tijdswinst in de aanloop naar Ambulancewerk, dit heeft nou eenmaal een bepaalde standaard en je tot die standaard te ontwikkelen kost tijd. Hier kun je niet om heen. Dit kan alleen als je bevoegdheden gaat afnemen van de hulpverleners. Wat zich uit in lagere kwaliteit van zorg binnen de ambulancezorg en grotere werkdruk in de ziekenhuizen (SEH, CCU & IC) Wel zou het een goeie motivator kunnen zijn voor gerichtere scholing en domeinbepaling van de HBO-er binnen de zorg.
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


AED

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 19
  • Kaderinstructeur EHBO i.o. / EHBO'er
Reactie #24 Gepost op: 26 maart 2010, 20:04:26
Het staat in de vacature, zie http://www.werkenbijumcutrecht.nl/vacatures/leer-werktrajecten/6632/vacature_leerling-verpleegkundigen-mbo-v-bbl.html
Op dit moment weet ik het zelf ook even niet meer.
Als BMH er wel komt heb ik misschien spijt dat ik niet gewacht heb.
Dan duurt het voor mij veel langer voordat ik op een ambulance zit,
terwijl de BMH'ers dan allang op de ambulance zitten.
Als BMH niet doorgaat, zit ik denk ik wel goed.
Verpleegkunde lijkt mij erg mooi, maar de ambulance heeft toch mijn voorliefde.
Als ik echter toch binnen het UMC word aangenomen, moet ik ook voor de volle 100%
ervoor gaan. De vacature is erg mooi, 3jaar inservice, salaris, opleiding wordt betaald etc.
En toch krijg ik ambulance (BMH) niet uit mijn hoofd.
Terwijl ik me realiseer dat er ook vervelende kanten aan zitten.
Wat betreft BMH, men is bezig met de BIG.
Als er echter niet snel vanuit het ministerie wordt gereageerd, dan start de opleiding
niet dit jaar.

Groet,
AED


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #25 Gepost op: 26 maart 2010, 20:37:11
Heb je mijn tekst gelezen?

begin gewoon met de HBO-v. Allereerst voordat BMH er doorheen is, zijn we een 5 jaar verder. Ten tweede de grote basis die je opbouwt als HBO-ver is nergens mee te vervangen, dit zal er voor zorgen dat jij in een later stadium op de ambulance veel profijt zult hebben van de volledigheid als hulpverlener. Ten derde mensen binnen 4 jaar opleiden tot ambulancepleeg op het niveau die wij binnen Nederland kennen is niet mogelijk, met geen een opleiding. Dus als je niet altijd op je tenen wilt hoeven lopen als AVP zul je een aantal jaar moeten gaan specialiseren en ervaring opdoen, dan is een BMH niet afdoende....tenzij je wilt dat je als dooie pop alleen maar regeltjes en protocollen moet volgen net als in USA, bijna niks mag en niemand je serieus neemt, ja als ligtaxi.

Wil je een serieuze ambulanceverpleegkundige opleiding opzetten, dan moet je mensen gedurende langere tijd gaan scholen en een systeem als bij geneeskunde opzetten oid.
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #26 Gepost op: 28 maart 2010, 08:53:41
Ik adviseer ook de HBO-v te doen
Zeker als je later nog verder wil studeren is HBO de eis! (masters etc.)

Wat Freeze beschrijft is denk ik wel heel kenmerkend voor het onderwijs.
Juist veel moet je in de praktijk leren.


Ba(a)s

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,055
Reactie #27 Gepost op: 28 maart 2010, 12:37:28
En toch krijg ik ambulance (BMH) niet uit mijn hoofd.
Terwijl ik me realiseer dat er ook vervelende kanten aan zitten.
Wat betreft BMH, men is bezig met de BIG.
Als er echter niet snel vanuit het ministerie wordt gereageerd, dan start de opleiding
niet dit jaar.

Je hebt geen idee wat er allemaal bij komt kijken, als je denkt dat met een inschrijving in het BIG-register alles is opgelost. Ook al ben je ingeschreven, je komt nooit aan de bak als ambulanceverpleegkundige omdat je geen verpleegkundige bent! Er zal dus een drastische verandering in het systeem moeten komen, wil je de 'ambulancehulpverleners' van de BMH op de ambulance krijgen. Het ministerie van VWS is echter veel te druk, ze zullen echt niet bezig gaan met iets wat niet noodzakelijk is.

Enkele citaten uit mijn vorige post, ook over dit onderwerp:
  • "De BMH'er kan dan de titel 'ambulancehulpverlener' gaan voeren. Deze hulpverlener heeft geen verpleegkundige opleiding en geen ervaring in het ziekenhuis. Deze is ook niet BIG-geregistreerd, dus kan niet als verpleegkundige aan de slag bij een zorginstelling cq. ziekenhuis als hij of zij geweigerd wordt voor het beroep van ambulancehulpverlener."
    Dat wil dus zeggen dat je niets op terug te vallen hebt, als je geweigerd wordt als ambulancehulpverlener (en dat gebeurt zeker, als je geen ervaring hebt).
  • "Als deze opleiding doorgevoerd wordt, kun je de ambulancehulpverleners die ze voortbrengt mijns inziens enkel op een hulpambulance (B-auto) plaatsen. Voor échte extramurale en prehospitale hulp bij bijv. een ongeval, heb je een té grote verantwoordelijkheid om zonder ervaring de weg op te gaan. Iemand die net van de HBO-V komt wordt niet aangenomen als ambulanceverpleegkundige, waarom zou iemand vers van de BMH dan wel aangenomen worden als ambulancehulpverlener?"
    Je kunt op dit moment (en ik denk niet dat het echt gaat veranderen) helemaal niets als je de BMH gedaan hebt. Je moet dus écht MBO-v hebben, en zoals geadviseerd kun je met HAVO het best HBO-v doen, om aan de bak te komen in de zorg.

Daarom is mijn advies ook: Doe gewoon de HBO-v. Je komt er niet onderuit om eerst een aantal jaren in het ziekenhuis te werken, voordat je de ambulance op kunt. Vergeleken bij de MBO-v kun je veel meer richtingen op, en wat is een jaartje extra leren nou?
You flyin' with me? You better wear your seatbelt..


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #28 Gepost op: 28 maart 2010, 13:33:23
Als je doel is om rondje 25 of al eerder  op een ambu als AVP te werken dan moet ik je teleurstellen.
Ervaring en opleiding kost tijd, dus jaren, jonge onervaren ambulancemederwerkers zijn een gevaar voor de gezondheid van hun patienten en jonge onervaren ambulancewerkers hebben grote kans op burn out en zullen dan ook niet snel worden aangenomen op (te) jonge leeftijd.

BIG registratie is nodig en dat is voor een BMH opleiding niet zo snel geregeld als men (de HBO instellingen met plannnen in die richting) wel dacht .

Verpleegkunde blijft de basis voor de meest deskundige (de AVP) binnen de ambulancezorg. Ondanks alle procolle, technishce snfjes en apparaten etc. gaat het nog steeds om de mens, de patientenzorg. Het blijft gelukkig mensenwerk dat niet altijd in protocollen te vangen is en waarbij gezond verstand, goede opleiding en voldoende ERVARING nodig is. Een paramedic systeem kan redelijk werken maar dan nog ontbreekt de verpleegkundige achtergrond. In tijden van bezuinigingen kan zon functie wellicht zijn intrede doen. Maar snelle trajecten om AVP te worden zijn gedoemd te mislukken (als het goed is) vanwege de broodnodige opleidings en ervaringsjaren. Ik heb ook nog nooit een versnelde opleiding voor SEH arts gezien die maar 4 jaartjes zou duren, denk niet dat patienten gebaat zijn bij kort opgeleide zorgverleners.

Staar je daarnaast niet blind op het uiteindelijke doel, AVP op een ambu werken.  Veel mensen die met die instelling de mbo-v of hbo-v zijn begonnen hebben daarna voor een geheel andere loopbaan gekozen dan te ambulancevak, daar is niets mis mee. En ook geduld is een schone zaak, dat zal je als AVP later goed kunnen gebruiken.
Blijf oog houden voor veranderingen en wees flexibel, aan een tunnelblik met als enige in de verrekijker een baan als AVP kan je wel eens heel snel zijn uitgekeken na een snelle maar smalle route tot AVP. Met bredere en diepere opleiding en ervaring kom je verder, ook als AVP.
By the way, ook voor ambulancechauffeurs is namelijk een verzorgende achtergrond belangrijk, sommige diensten hebben als toelatingseis verzorgende niveu 3 hiervoor, mijns inziens volkomen terecht.

Verder verwoordt Bas de Leeuw het goed in zn posting.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


AED

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 19
  • Kaderinstructeur EHBO i.o. / EHBO'er
Reactie #29 Gepost op: 28 maart 2010, 13:53:04
Op een B-ambulance hoef je toch niets te weten van traumatologie e.d
Daar kan je denk ik een ziekenverzorgende/verpleegkundige (basis) prima
op laten werken. Zolang die maar BLS&AED/EHBO goed beheerst.
Naar mijn mening moeten SEH en Ambulanceverpleegkundige samengesmolten worden
tot verpleegkundige acute zorg. Instroom verpleegkundige -- uitstroom acute zorg
4/5 jaar+1 jaar stage.
In bijv. Suriname bemannen SEH verpleegkundige de ambulance.
Hoe men ook over BMH mag denken, er is al veel geld aan besteed, dus er zal toch
wel draagvlak voor zijn.
De EU wil misschien één prehospitaal systeem?
Ik vind de kanttekening ervaring zeker op zijn plaats.
Toen ik met EHBO pas was begonnen kon ik ook zeker niet alles wat ik nu wel kan.
Heeft iemand verder nog nieuws over BMH?
BMH is trouwens óók voor anesthesie en SEH uitstroom.
De EU wil misschien één prehospitaal systeem?


AED