Is het Nederlands model Ambulancezorg nog wel van deze tijd?

Auteur Topic: Is het Nederlands model Ambulancezorg nog wel van deze tijd?  (gelezen 32529 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

cavia

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,113
Reactie #90 Gepost op: 13 juni 2010, 11:16:05
Goedkeuring is ondertussen al geweest heb ik gehoord...


SayCet

  • Militair Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 99
Reactie #91 Gepost op: 13 juni 2010, 13:25:28
Ik kan me inderdaad indenken dat een overschot aan ambu-hulpverleners slecht is voor bepaalde factoren in het beroep.

Misschien is inderdaad een toelatingseis een goed idee.
IK weet van het EMS systeem dat je een bepaalde leeftijd (19 jaar) moet hebben bereikt en in het bezit moet zijn van EHBO, AED en nog enkele diploma's.
Op zich is dat ook geen slecht idee. Het gaat dan niet om het diploma op zich, maar dat je tijdens het behalen van die diploma's actief bezig bent met het beroep (je laat initiatief zien) en dat je niet totaal onbekend de opleiding instapt. En natuurlijk zal het enige tijd kosten om de diploma's te behalen, dus direct na je HAVO dan de BMH volgen is dan ook lastiger.

Wat betreft de inhoud van de opleiding snap ik niet dat mensen zo negatief kritisch er over zijn.
De mensen die de opleiding opzetten zitten zelf ook niet te wachten op slecht geschoold personeel en zijn zich ongetwijfeld sterk doordrongen van de noodzaak van goed onderwijs.
Het traject dat nu doorlopen wordt door ambu-vpk is natuurlijk goed, maar dat betekend niet dat het niet anders kan!
HBO-v, Medium Care Recovery, AMV (Militair Verpleegkundige)


VpkAgz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 403
Reactie #92 Gepost op: 13 juni 2010, 13:59:54
Opvallend is wel dat veel professionals in de zorg deze opleiding in twijfel trekken (ambulanceverpleegkundigen, SEH verpleegkundigen) en dat vooral jongeren die een ambulancedroom hebben zich helemaal kunnen vinden in deze opleiding.

Gewoon lekker de verpleegkunde opleiding doen en eerst een paar jaar werkervaring opdoen en dan specialiseren.
Het is zo'n geweldig vak en je doet er zoveel ervaringen in op qua kennis, sociale vaardigheden, gesprekstechnieken, klinische blik, verpleegtechnisch, enz enz...
Ervaring die je niet moet willen missen.


Ba(a)s

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,055
Reactie #93 Gepost op: 13 juni 2010, 14:03:24
De traumaheli is mogelijk nog een specialisatie die uitdaagt, maar ik weet niet wat er dan qua leeftijdsgrenzen aan gesteld worden.
Is het probleem dan dat terug aan het bed geen optie is, of is binnen 4 muren werken geen optie?
Het probleem is dat ik met moeite terug zal gaan tussen 4 muren, maar dat terug aan het bed eigenlijk geen optie is. Het is allemaal weer helemaal anders dan het werk als ambulanceverpleegkundige. SEH is nog iets soortgelijks, maar om dat nou weer tot je 67e te doen..
You flyin' with me? You better wear your seatbelt..


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #94 Gepost op: 13 juni 2010, 19:02:49
Een beroepsgroep moet altijd kritisch naar zichzelf blijven kijken, er kunnen altijd zaken beter, ook in het traject tot ambulanceverpleekundige. Nou weet ik dat de verpleegkundige beroepsgroep niet echt bekend staat om zijn progressieve en flexibele mindset (anders stond een HBO-ver geen billen te poetsen anno 2010), maar men probeert keer op keer dezelfde feiten te ontwijken. Om een goed AVP te kunnen worden heb je naast een gedegen opleidingen een aantal jaar klinische ervaring en levenservaring nodig. Dit is zo, hier doe je niks aan. feit. Punt. klaar.

Of de BMH een betere vooropleiding is dan de HBO-v? Geen idee, ik verkies de breedheid van m'n opleiding, om zo later nog te kunnen specialiseren boven een direct redelijk specifieke opleiding. Maar een BMH gaat er niet voor zorgen dat mensen nu 2 keer zo snel ambulanceverpleegkundige kunnen worden. punt.

De BMH gaat naar mijn mening niks veranderen. Ik zou zeggen spits de HBO-v meer toe op kennis en kunde i.p.v. de overige HBO beroepsrollen (innovatie, kwaliteitsbevordering en coordinatie van zorg) die ons een meerwaarde moest geven t.a.v. de MBOer, waar we als HBO-ver toch zelden iets mee doen/ mogen.
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


cavia

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,113
Reactie #95 Gepost op: 13 juni 2010, 20:19:22
Er zullen vast geen 120 studenten per jaar slagen ::) Als ik kijk wat het nu na 3 jaar in mijn vepleegkunde klas heeft overleefd is dat nog geen 20%! We zijn begonnen met 25 in onze klas en t staat er nu in de 3e zo voor dat er nog maar 5studenten direct zullen slagen als ze zo doorgaan... :o

Tevens als het een goede opleiding zal zijn zal iemand vergelijkbaar met de oude ambuverpleegkundige opgeleid moeten zijn en zal het dus een pittige opleiding worden


Ba(a)s

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,055
Reactie #96 Gepost op: 13 juni 2010, 20:21:00
Eigenlijk zou er een HBO-master moeten zijn, die je meteen na de HBO-V kunt volgen. Op die manier heb je de verpleegkundige basis en meteen een master in acute zorg of ambulancezorg.
You flyin' with me? You better wear your seatbelt..


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
@ saycat

Wellicht zou je een misschien een linkje kunnen publiceren ( of citeren) uit je literatuurstudie
in aanvulling op de bestaande discussies alhier?


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Goedemorgen allemaal,

De stelling luidt: "Is een nieuwe (vooral anglosaksich) stelsel wenselijk? Ik vind de titel overigens netjes verwoord, een open vraag zonder iets van te voren te verkondigen. Toch ben ik het niet mee eens. Ik zal straks mijn argumenten weerleggen waarom maar eerst even wat achtergrond informatie:

Ik ben in engeland opgeleid als (SEH) verpleegkundige. Zes jaar studie op HBO niveau. Door omstandigheden in mijn leven ben ik in Nederland verzeild geraakt. Inmiddels ben ik alweer 12 jaar ambulanceverpleegkundige. Sinds 10 jaar organiseer ik een studiereis voor collega's uit de ambulancezorg (er zijn zelfs een aantal forumleden mee geweest) naar de VS. Wij rijden mee in de staten Delaware en Pennsylvania. Kortom, ik meen een redelijke kijk te hebben op dit onderwerp. Afijn, bij deze heb ik mijn kaarten op tafel gelegd.

Waarom is het geen (goede) optie?

Ten eerste, men spreekt in één ademteug over "Amerika". Er is helemaal geen homogeniteit qua paramedic opleiding in de VS. Er is wel een minimum standaard maar dat is niet te vergelijken met een HBO studie van 4 jaar plus een verdere specialisatie. Dat haal je binnen 9 maanden. Dat noemen ze "mill medics" oftewel "draaideur". Deze mensen houden het doorgaans niet lang vol. Binnen een paar jaar zijn ze alweer vertrokken, naar "nursing school" (HBO-V) of "fire school". Er bestaat wel een opleiding op "college" niveau maar dat wordt mondjesmaat gevolgd. Bovendien is er geen standardisatie van de verschillende programma's waardoor er een groot kwaliteitsverschil ontstaat.

Ten tweede, al heb je een "paramedic degree" dan ben je nog lang niet in staat om de bevoegdheden van een Nederlandse ambulanceverpleegkundige aan te kunnen. Simpel weg door een gebrek aan ervaring. Er wordt in de VS, mede door een gebrekkig eerstelijns gezondheidszorg, vreselijk misbruik gemaakt van de ambulancezorg. Ze schreeuwen erom het Nederlandse systeem van therapie ter plaatse/geen vervoer in te voeren. Toch gebeurt het niet. Waarom? Omdat de medische leiders de opleiding en ervaring van een gemiddeld "medic" daar niet toereikend acht.

Ik zie in het nieuwe stelsel een vergelijkbare situatie ontstaan. Een pas afgestudeerde BNH'er acht ik niet in staat om een patiënt met bijv. een complex voorgeschiedenis thuis te laten. Simpelweg omdat ze er geen kaas van gegeten hebben. Mijn collega Luer-Lock heeft het al gezegd: een trauma pt. planken kan iedereen, maar wie kan nou een complex interne pt. goed in kaart brengen? Dat vereist nogmaals ervaring.... Dat betekent concreet dat er veel meer patiënten meegenomen zullen worden. Is dat nou wat we willen? De patiënt is er zeker niet bij gebaat en de maatschappij evenmin niet met de toename van de zorgkosten.

Een ambulanceverpleegkundige is duur, maar we geven wel waard voor ons geld. Ik ben niet tegen vernieuwingen per se, ik vind alleen dat het zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Ik zie ook dat veel verpleegkundig onderwerpen niet of nauwelijks relevant zijn voor de ambulancezorg. Ze zijn echter wel relevant voor je ontwikkeling als all-round beroepsbeoefenaar en, het mag gezegd worden, om je te vormen als mens. Ik ben op mijn 17de begonnen met de verpleegkundig opleiding, toen ik op mijn 22ste klaar was, was ik een heel ander mens geworden. Een ambulanceverpleegkundige heeft niet alleen klinisch ervaring nodig maar ook levenservaring....ja, ik weet dat er uitzonderingen zijn...om je weerbaar te maken voor hetgeen wij doen.

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


VpkAgz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 403
Reactie #99 Gepost op: 14 juni 2010, 11:38:57
Ik zou zeggen spits de HBO-v meer toe op kennis en kunde i.p.v. de overige HBO beroepsrollen (innovatie, kwaliteitsbevordering en coordinatie van zorg) die ons een meerwaarde moest geven t.a.v. de MBOer, waar we als HBO-ver toch zelden iets mee doen/ mogen.

Kijk, hier ben ik het nu helemaal mee eens. De HBO-v is leuk bedacht, maar uiteindelijk doet 80% hetzelfde werk als de mbo-v.
Ik heb godzijdank de dule variant gedaan en dus de laatste 2 jaar van de hbo-v voor 80% in het ziekenhuis gewerkt.
Afgestudeerd kon ik meteen aan de slag in hetzelfde ziekenhuis, met 2 jaar werkervaring a 80% achter de kiezen.
De huidige HBO-v betekent differentie (2x 20 wkn stage, minor, evt buitenlandstage) en that's it. Maar die stages zijn ook 80%.
Dus uiteindelijk een week of 32 werkervaring waarvan de eerste 10 weken inwerken ook eigenlijk een beetje weggestreept kunnen worden.

Of de MBO-v variant met die 20 weken meer stage nu meteen een meer praktijkgerichtere opleiding is? vast wel...
Ze slaan de hele meuk aan rollen (coach, beroepsbeoefenaar en ontwerper) over.

Wel moet ik zeggen dat als je het leuk vind om verder te kijken dan alleen de zorg, de hbo-v zeker een breder veld biedt.
Hele stukken wetgeving, richtlijnen, evidence based nursing, NEN-normen, enz zijn bij mij langsgekomen en ik heb er nu profijt van.
Het geeft wel een extra dimmensie aan het vak. Bijvoorbeeld voor deelname aan de VAR is deze kennis meegenomen.

Maar even ontopic:
Een master om de ambulance op tegaan zou hetzelfde principe zijn als een BMH na de verpleegkunde opleiding.