Is het Nederlands model Ambulancezorg nog wel van deze tijd?

Auteur Topic: Is het Nederlands model Ambulancezorg nog wel van deze tijd?  (gelezen 32436 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

VpkAgz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 403
Reactie #120 Gepost op: 17 juni 2010, 23:08:09
Het acute moet je op de werkvloer leren.
Na de eerste twee jaar van de opleiding zitten de geneeskunde en de verpleegkunde lessen erop.
Dan is het aan de stageplaatsen om de studente de kennis mee te geven.
Op de hbo-v zelf vindt alleen begeleidingsuren plaats...


Chopsticks

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 302
Deze uitleg klopt al helemaal niet...

Het de U.S. en vergelijkbare standaards zijn er minimale standaards.  Het heeft niets de maken met MBO-niveau of HBO-niveau..

EMT-Basic,  Startende EMT met basis opleiding, vergelijkbaar met nederlandse ambulance chauffeur gecombineerd met een brandwachtopleiding, je mag niet afwijken van het protocol, je hebt nog geen zelfstandig bevoegdheden voor ALS handelingen
EMT-Advanced, EMT-basic  met aanvullende training en meer bevoegheden en veel meer praktijk ervaring, meer rescue-ervaring, je hebt nog geen zelfstandig bevoegdheden voor alle ALS handelingen,
EMT-Paramedic, Pas na een paar jaar EMT-Advanced te zijn, mag je op voor de EMT-Paramedic opleiding, je krijgt dan ook training in aanvullende medicatie. Je bent zelfstandig bevoegd voor de meeste ALS handelingen

Alleen Nurses, kunnen versneld, rechtstreeks naar EMT-paramedic, echter moeten eerst een Brandwacht/Rescue achtige opleiding doen...

Daarnaast gelden vaak ook nog andere aanstellings eisen, zoals conditie, fysieke gesteldheid etc..

Dus een EMT-paramedic kan gerust een MBO-er zijn, met vele jaren ervaring, en aanvullende training etc..  

Het EMS systeem, in aglosaksische omgeving, kan goed vergelijken met het (nieuwe) nederlandse systeem als je het van uit (bedrijfs)procesmatig beziet.
Waarbij het Meldkamer processen, in Nederland, nog soms bij particuliere ambulancediensten in handen zijn, is dat vaak in de UK, of US, bijna allemaal in overheidshanden, en over een paar jaar is dat in Nederland ook zo.

Metname vanuit ambulance geinteresseerde, en zo ook in deze discussie, beziet met vaak alleen met opleidingsniveau van de ambulancehulpverleners.. echter dit is maar een klein gedeelte van het EMS systeem..
Deze uitleg klopt ook niet voor heel USA en Canada.

Bij ons is het zo:
EMT-(F)irst Responder
EMT-(T)echnician
EMT-(P)aremedic
Bij geen van allen krijg je reddings/brandweer opleidingen en je mag nooit afwijken van protocol. Doe je dit toch, dan loop je het risico je 'license' te verliezen en kun je dus niet meer je beroep uitoefenen.

Daarnaast is men met het brugprogramma van verpleegkundige naar EMT-P gestopt (voornamelijk omdat ze meer geld willen verdienen). Je zult dus als afgestuurd verpleegkundige die EMT-P wilt worden onderaan moeten beginnen met EMT-F. Dat gaat je dus een kleine 25000 dollar kosten om tot EMT-P te komen. Geen enkele vpk zal dat doen, want je zakt ook flink in salaris. Vpk start 32 dollar tot max 44 dollar per uur terug naar EMT-P begin 22 dollar en max 28 dollar per uur.

Je kunt pas solliciteren voor een functie van EMT-T/P bij een ambulancedienst / brandweer als je deze diploma's al hebt. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de opleidinskosten. Solliciteer je bij een brandweer, dan eisen ze vaak nog aanvullende brandweeropleiding, die je ook vooraf op eigen kosten gedaan moet hebben voor je zult worden aangenomen! Wanneer je solliciteert wordt je o.a. gevraagd om een fysieke/conditie test, die je ook vooraf op eigen kosten moet doen! (Dank aan de privatisering)

De standaarden worden door de verantwoordelijke beroepsverengingen per staat/provincie bepaald adhv de toepasselijke wetgeving.
Wat in een staat/provincie dus standaard is hoeft juist geen standaard te zijn in de volgende.
Je moet het zien als iedere staat/provincie is zijn eigen land met zijn eigen regelgeving en wetten.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Deze uitleg klopt ook niet voor heel USA en Canada.


Bij ons is het zo:

Dat klopt trouwens, er zijn per staat echte afwijkingen..  
In welke staat werk jij/heb jij gewerkt ?


Luer-lock

  • AVP
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 285

... en je mag nooit afwijken van protocol. Doe je dit toch, dan loop je het risico je 'license' te verliezen en kun je dus niet meer je beroep uitoefenen.


Bovenstaand en het feit dat je iedereen moet vervoeren...: ben ik blij dat ik in Nederland werk!
Never underestimate the power of stupid people


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Ik denk dat we in Nederland trots mogen zijn op het stukje kwaliteitszorg wat geleverd wordt door de ambulance diensten.
Persoonlijk hebben jullie in mijn reacties al kunnen lezen dat ik de associatie tussen het leveren van kwaliteitszorg en klinische expertise (ervaring) nauw met elkaar verbindt.
Ik heb het onderzoek van Say cat mogen lezen en ik zie ook zeker dat een verandering in het huidige opleidingstraject veranderd kan worden

maar.... (ik blijf kritisch) ;)
Een nieuwe opleiding als de BMH kan m.i. niet studenten afleveren die direct op de ambulance komen en A1 ritten gaan doen. Een start als low care ambulance (bijv.) zou dan een mooie opstap zijn (een aantal jaren daar op werken en stages met "ervaren"collega's) moeten iemand op kunnen leiden tot ervaren hulpverlener.
Ik ben het er zeker mee eens dat iemand die specialisaties gevolgd heeft op bachelor niveau functioneert, alleen het huidige opleidingssyteem en de de erkenning van die specialisaties laar dit achterwegen.
Say cat kijkt (terecht) zeer kritisch naar de laatste jaren van de huidige HBO-v, daar zou al een functie differentiatie kunnen plaats vinden om het acute zorg gedeelte in mee te nemen. Nu is er de keuze tussen algemeen, psychiatie en wijk. Beroepsrollen  die processen uitdiepen, protocollen leren te ontwerpen etc. zouden terecht in een andere aanvullende opleiding gegeven kunnen worden indien een verpleegkundige als kwaliteitsmedewerker, leidinggevende etc. wil gaan werken. Nu zit dat in de HBO-v opleiding.
Het is zeer goed dat een HBO-v student onderzoek moet doen, maar hier in mee nemende de geluiden van de V&VN dat de theorie niet aan sluit op de praktijk is hier door wel te verklaren.

nog even een kritische nood om over na te denken in vergelijking voor diegene die zo snel mogelijk op een ambulance willen komen ;):
als jij de keuze hebt: je hebt een ontzettend lelijke wond in je gezicht, je kan geholpen worden door een basis arts, net klaar met zijn opleiding of door een plastisch chirurg
door wie zou jij dan geholpen willen worden?
Ik kies voor de plastisch chirurg, die heeft nog eens 6 jaar verder gestudeerd en in de praktijk gewerkt na zijn opleiding tot basisarts ( dus 12 jaar studie) en bezit die klinische expertise die ik mag verwachten van een plastisch chirurg.
Misschien dat je nu kunt begrijpen dat het op verpleegkundig niveau ook zo werkt ;)  ervaring/klinische expertise kun je leren, binnen een juist opleidingstraject zeker maar omdat dat juist nu nog niet helder is, kan ik me voorstellen dat binnen de beroepsgroep grote vragen oplevert in de context van het aanbieden van kwaliteitszorg.

functie differentiatie is zeker mogelijk, maar wel moet duidelijk zijn binnen welke kaders wie waar naar toe gestuurd gaat worden


SayCet

  • Militair Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 99
Hallo!

Fijn dat mensen dit onderwerp serieus nemen en bekijken.

Met name 'SEH zustertje' bedankt dat je de tijd hebt genomen de studie door te nemen.

Waar ik mij vooral aan stoor is, en dat heb je inderdaad goed uit het stuk gehaald, is de opleidingsopzet.
Ik ben mij er zeker van bewust dat ervaring cruciaal is om ook geschikt te zijn voor de A1 (en zelfs wel de A2) ritten.
Maar het probleem ligt er voor mij in dat je heel erg weinig geschoold wordt in vaardigheden die van belang zijn in de acute zorg.
Ik mis de diagnostiek in de opleiding, dat vind ik zeer belangrijk om daar al op tijd mee te beginnen te oefenen om hierin te ontwikkelen.
En, inderdaad, het is niet mogelijk (die overtuiging heb ik door jullie opgedaan) om direct na een bachelor opleiding (of master) op een ambulance A1 te rijden, dat inzicht mis je gewoon. Maar dat betekend niet dat we het huidige opleidingsstelsel niet hoeven te veranderen.
Zoals SEH zustertje zegt is het een gebrek dat de HBO-v zich niet meer toespitst op acute zorg, omdat dit toch een vrij groot werkveld beslaat.
Daarom denk ik dat BMH een goede optie is, mits de accreditatie en BIG-registratie er door komt. Maar dan nog: Zonder ervaring geen ambu A1.
HBO-v, Medium Care Recovery, AMV (Militair Verpleegkundige)


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Ik ben mij er zeker van bewust dat ervaring cruciaal is om ook geschikt te zijn voor de A1 (en zelfs wel de A2) ritten.
Staar je niet dood op de urgentie van een rit. Soms is een A2/B rit veel complexer dan een A1 rit. Dit is dan ook gelijk weer de kritiek die geuit wordt op de B-auto's met B verpleegkundigen.

Citaat
Maar het probleem ligt er voor mij in dat je heel erg weinig geschoold wordt in vaardigheden die van belang zijn in de acute zorg.
Kun je hier eens voorbeelden van noemen?

Citaat
Ik mis de diagnostiek in de opleiding, dat vind ik zeer belangrijk om daar al op tijd mee te beginnen te oefenen om hierin te ontwikkelen.

Als het goed is heb je stage gelopen op verpleegafdelingen en ben je bezig geweest met methodisch verplegen volgens een verpleegkundig proces, hierbij horen vaardigheden als het stellen van verpleegkundige diagnoses en heb je als HBO-ver hier kritisch naar gekeken. Als je het over medische diagnoses hebt, moet je een andere richting uit gaan vrees ik. Ook binnen de ambulancezorg worden alleen "relatief" simpele diagnoses gesteld om vanuit te werken. Voor de rest worden symptomen behandeld die binnen de ABCDE vallen. Dit komt omdat je geen laboratorium, MRI, CT en Rontgen hebt op een ambulance.
Wat ik wel met je eens ben, is dat de HBO's meer moeten doen aan het kennisniveau van de studenten wat betreft anatomie, fysiologie en pathologie, waardoor je een betere klinische blik kunt ontwikkelen binnen de stages. School is slechts een van de bouwstenen van de opleiding. Het toepassen van kennis moet je nog altijd zelf doen m.b.v. de praktijkplaats. Dit vergt een kritische blik, intelligentie en motivatie.
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Training, en Ervaring opbouwen en een klinische blik (wat mij betreft behoeft niet noodzakelijk, uitsluitend en alleen in ziekenhuizen)..

Er zijn genoeg verpleegkundigen met veel ervaring in het ziekenhuis, die in de puinhoop van een verkeersongeval of een ingestort huis, of in de natuur, volkomen de weg kwijt raken.. En nooit geschikt zijn om op een ambulance te werken..
Daarnaast zijn er ook genoeg niet verpleegkundigen die met extra studie, en opbouwen van ervaring buiten de kliniek, ook goede ambulance hulpverleners kunnen zijn..

Ziekenhuis stages zijn enorm van belang.. echter 95% van ambulancewerk, vind buiten de "veilige kliniek" plaats.. en dat vergt toch ook andere vaardigheden..

Er zijn ook genoeg inzetten, in de ambulancezorg, waarbij je nagenoeg altijd vervoert, je een kortstondige relatie met de patient hebt, en waarbij je vaak alleen meer technische handelingen verricht..
De ambupleeg moet meer een duizendpoot zijn, dan de gene die werkt in de kliniek.. en in de kliniek, doe je slechts beperkt ervaring op in al die andere vaardigheden..


ijsselvechter

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 208
En juist die klinische blik leer je in het ziekenhuis waar de meest vreselijke ziektebeelden voorbij komen. Dat leer je dus niet op straat of elders. In de ambulancewereld heb je daar veel profijt van.


Chopsticks

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 302
Dat klopt trouwens, er zijn per staat echte afwijkingen..  
In welke staat werk jij/heb jij gewerkt ?
Ik woon en werk in Canada.

Bovenstaand en het feit dat je iedereen moet vervoeren...: ben ik blij dat ik in Nederland werk!
Zal ik het nog bonter maken? Zit je op je stoel?
Wanneer je als paramedic/EMT-T/whatever achter in je busje zit met een patient en er gebeurd buiten op straat iets waardoor je busje stopt (bijv getuige aanrijding letsel). En je besluit uit te stappen en dus de patient alleen te laten achter in je busje, dan kun je strafrechtelijk en civielrechterlijk aangeklaagd worden voor 'abandoning of patient' (ookal is het maar 5 seconde). Daarnaast zal je beroepsvereniging je ook rauw lusten.