Ambulance met EHBO-ers?

Auteur Topic: Ambulance met EHBO-ers?  (gelezen 52383 keer)

0 gebruikers (en 7 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #140 Gepost op: 6 december 2011, 19:47:25
98uiye 98uiye 98uiye
De temperatuur loopt op.
Laten we het vooral zakelijk houden en niet op de persoon spelen.
Als iemand er voor kiest om niet te antwoorden, geeft hij zij daarmee impliciet ook een antwoord.  ;)
Ik lees ongeveer 10 keer hetzelfde en het is tijd om de conclusie te trekken dat niet alle deelnemers aan de discussie het met elkaar eens zullen worden.


Ambu ALS

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 87
  • Beroepsmatig in de ambulancezorg werkzaam
Reactie #141 Gepost op: 6 december 2011, 20:07:30
Hallo allemaal,

Net als RAdeR wil ik graag oproepen de toon of voice zakelijk en respectvol te houden.

Ik heb zo veel mogelijk gelezen in dit topic en ben zo brutaal om even op de kern terug te komen:
In Nederland hebben we ambulances die rijden voor een RAV. Die RAV heeft een vergunning en laat ambulances (uitgaande van ALS) rijden met een gespecialiseerd (ambulance-)verpleegkundige (AVP) en een gespecialiseerde ambulancechauffeur (ACH).

Beide zijn bekwaam geacht door het volgen van een initiële opleiding aan (bijvoorbeeld) de Ambulance Academie en houden hun protocollen bij. De protocollen en handelingschema's zijn van een bepaald niveau dat wij -met 600 man personeel en bijna 100 ambulances- in ieder geval de eis hebben dat een AVP MBO+/HBO-niveau heeft (logisch, anders is ie ook geen verpleegkundige) en een ACH minimaal MBO.
Uit ervaring weten wij dat met name ACH's kunnen struikelen in de initiële opleiding als hun vooropleiding te laag is.
Voor alle eigenwijze "ik wil ook graag een ambulance op de oprit" types geldt dat ze wellicht even een protocollenboekje moeten bestuderen en zich de vraag moeten stellen of ze het merendeel van wat daar beschreven staat snappen. Dat ze de ziektebeelden herkennen en al dat soort zaken. Dat ze vervolgens de protocollentoets en de praktische toetsen jaarlijks met een voldoende behalen zodat er weer een jaarlijkse bekwaamheidsverklaring wordt verstrekt.

Dus, schoenmaker blijf bij je leest.
Voor mensen die graag een functie ambiëren op een ambulance geldt dat er genoeg mogelijkheden zijn om door opleidingen en affiniteit bij een RAV te komen werken, mits men aan een aantal basis competenties kan voldoen. Voor mensen waar deze basis competenties niet haalbaar zijn is er geen man over boord. Zij kunnen fantastisch werk verrichten als EHBO'er of BHV'er etc.

Maar laten we stoppen met de discussie dat de automonteur gelijk staat aan de ingenieur, de EHBO'er op zaterdag de chirurg waarneemt, de ambulancechauffeur ook een uitstekend heli-vlieger is en de beste stuurman levenslang werkloos aan de wal hangt.
Al mijn berichten zijn louter op persoonlijke titel en kunnen nooit op welke wijze dan ook in verband worden gebracht met de mening van mijn werkgever


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #142 Gepost op: 6 december 2011, 23:50:43
Kan me hierin wel vinden.
Werkzaam zijn als professional in de zorg (in algemeenheid) zegt dus absoluut niets over de vaardigheden als eerstehulpverlener/EHBO-er.
Ik denk zelfs dat velen werkzaam in de zorg "denken" of "overtuigd zijn" wel alles over EHBO te weten en te kunnen.

Je denkt en meent wel heel erg veel, bepaald zeer subjectief en niet gestoeld op feiten, een gemiste kans weer...


Citaat
Het inzetten van verpleegkundigen en artsen bij evenementen uitsluitend op grond van de titel verpleegkundige of arts, is een rare gedachtekronkel.
Uitzondering hierop zijn specifieke groepen als ambulance en seh verpleegkundigen ed., welke specifiek voor eerstehulpverlening zijn geschoold

Wie zegt er dat alleen een titel zaligmakend is? Dat hebben professionals nog nooit beweerd op die gronden.

 
Citaat
  Let wel zij hebben tijdens het uitoefenen van hun vak alle benodigdheden direct buinnen handbereik.
Op straat, dus als passanten eerstehulpverlener, hebben zij totaal geen enkele middelen (meer) ter beschikking dan de EHBO-er en zullen dus op gelijkwaardige wijze moeten hulpverlenen.
Ambulance en seh verpleegkundigen ed. vertegenwoordigen slechts een klein deel van de professionele hulpverlening.
Dus zal het overgrote deel van alle professionele zorgverleners, verpleegkundigen en artsen, met welke titel, functie of opleiding dan ook, niets beter of zelfs minder kwaliteit eerstehulp kunnen verlenen dan de gemidddelde EHBO-er.]   Zelfs minder kwaliteit eerste hulp kunnen verlenen etc....
je debiteert weer een hoop onzin en het wordt steeds gekker Willem D !!

Citaat
Er wordt in diverse reacties geschreven: "bij ons in de "zorginstelling" volgen we (minimaal twee keer per jaar) reanimatiecursussen". Dat is leuk, maar dat dekt niet de zorg die je hulpbehoevenden patienten nodig hebben bij vele malen vaker voorkomende andere stoornissen en letsels.
Eerstehulpverlening is dus veel meer dan alleen BLS.
Alleen met BLS/AED heb je zelfs een achterstand in je ontwikkeling als eerstehulpverlener, zeker als je in de zorg werkt.
Het is ook en vooral een kwestie van motivatie. Dat geldt voor elke verplichte (bedrijfs)cursus.
Ook het nemen van eigen-verantwoordelijkheid telt mee.
Zodra iemand opmerkt een "verplichte" cursus te moeten volgen van de baas is desbetreffende persooon of niet goed voorgelicht over en/of doordrongen van de noodzaak van die cursus, is een notoire dwarsligger of "denkt" alles al te weten.
Een schone taak voor leidinggevenden en management om de nut van verplichte bedrijfscursussen duidelijk te maken.
Vergeet ook niet dat er wel gemotiveerde BHV-ers zijn die wel hun mannetje/vrouwtje kunnen staan waar menig professionele zorg of hulpverlener een puntje aan kan zuigen.

Je verwacht bij de weg wel heel veel van het management van bedrijven, utopische gedachten houdt jij erop na.....

Citaat
Iedereen heeft zijn plaats in de eerstehulp. Wordt er gestart met de medische hulpverlening dan dien je deze ook te accepteren.
Aanbieden van verdere assistentie door de eerstehulperlener aan de professionals zal, indien er op een wederzijdse basis "normaal" wordt gecommuniceerd, meestal wel worden geaccepteerd.
Tenzij er van een of beide partijen egotrippers in het spel zijn.
Juist van een professional wordt verwacht zich netjes en fatsoenlijk te gedragen, dus ook tegen een EHBO-er.
 Die laatste zin zegt mij al genoeg, totaal bevooroordeeld, blijf maar in je eigen BLS-soepje gaar koken, ik pas ervoor om verder in te gaan op de onzin die je in deze postings neerpent.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


cavia

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,113
Reactie #143 Gepost op: 7 december 2011, 00:18:55
Na een tijdje mee gelezen te hebben vindt ik het wel zinvol om me eenmalig ook in deze discussie te mengen.

Naar mijn mening is het ook niet verstandig om op sommige evenementen alleen maar artsen of verpleegkundigen of EHBO-ers in te zetten. het is een blijft een aanvulling op elkaar. Met iedereen zijn eigen deskundigheids punten.
Een verpleegkundige weet vaak bijvoorbeeld niet hoe zij netjes een verbandje moeten aanleggen op een EHBO post in het 'veld' maar heeft wel weer meer verstand van andere aspecten om andere problemen op te lossen zoals bijvoorbeeld bewustzijnsverlies, flauwtes enz.
Een arts mag en kan weer hele andere dingen. Die kan bijvoorbeeld terplekke hechten e.d.  Dit zou ik geen verpleegkundige of ehbo-er zomaar laten doen ;)

En mijn mening is dus ook dat wanneer er een ambulance ingezet wordt men ook aan de verwachtingen moet kunnen voldoen. Maar niet meteen iedereen hoeft alles te kunnen en mogen! Als de rest maar direct achter de hand is. Een ambulance kan prima als pleisterwagen gebruikt worden. Maar als deze er daadwerkelijk als een ambulance uit ziet moet het bedrijf dat hem inzet ook garanderen dat zij op een of andere manier die hulp kunnen verlenen(als is het door het snel ter plaatse kunnen krijgen van bijvoorbeeld een (reguliere) ambulanceverpleegkundige.

Het is zelfs zo dat de GGD het, als ik naar sommige verhalen hier kijk, het compleet fout doet!!
Er rijden namelijk low-care/zorgambulances/B-ambulances rond in den lande waar alleen een verzorgende en een chauffeur in zit. In deze auto is geen medicatie/monitoring e.d. aanwezig en zij kunnen dus ook niet het 'plaatje' waar maken van wat men zou verwachten bij een ambulance als deze ter plaatse komt bij een ongeval.

Beetje kosten inefficient als je als bedrijf 2 auto's moet gaan voorzien van bijna dezelfde materialen als je er steeds maar één tegelijk gebruikt en de ander ongebruikt in de garage blijft staan. Dus als deze voornamelijk gebruikt wordt als ALS-ambulance(maar even zo omschreven als een ambulance met gekwalificeerd regulier ambulance personeel of vergelijkbaar) vindt ik dat deze ook voor EHBO inzetten gebruikt mag worden.

Dus als samenvatting van mijn mening:
- Mocht de ambulance voornamelijk gebruikt worden als ALS-ambulance mag hij er van mij ook zo uit zien. Maar in sommige gevallen mag hij ook als bijvoorbeeld pleisterplaats dienen voor een EHBO-er MITS deze er wel zorg voor kan dragen dat er snel en adequate zorg gegeven kan worden als dit vereist is. Maar dit hoeft hij/zij zelf niet te geven.


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #144 Gepost op: 7 december 2011, 07:13:16
Na een tijdje mee gelezen te hebben vindt ik het wel zinvol om me eenmalig ook in deze discussie te mengen.

...

Dus als samenvatting van mijn mening:
- Mocht de ambulance voornamelijk gebruikt worden als ALS-ambulance mag hij er van mij ook zo uit zien. Maar in sommige gevallen mag hij ook als bijvoorbeeld pleisterplaats dienen voor een EHBO-er MITS deze er wel zorg voor kan dragen dat er snel en adequate zorg gegeven kan worden als dit vereist is. Maar dit hoeft hij/zij zelf niet te geven.


Dan zijn wij het duidelijk niet met elkaar eens. ;-)

Een ambupleeg op de achtergrond aanwezig? Hoe zie je dat voor je? Daarmee los je het probleem niet op.


Willem D.

  • Kritisch forumlid
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 764
  • EHV-er / BHV-er
Reactie #145 Gepost op: 7 december 2011, 10:00:32
In menig ander (omliggend) Europees land zijn er geen gespecialiseerde verpleegkundigen op de ambulance maar specifiek opgeleide leken eerstehulpverleners en zijn er duidelijke structuren dat in voorkomende gevallen een aanvullend medisch team of noodarts ter beschikking staat.
Denk ook eens aan diverse EMT level systemen waarin je ook vanaf de bodem gaat beginnen, van first responder, basic, intermediate tot paramedic.

Maakt dat de eerstehulpverlening door de ambulancezorg in die landen dan slechter, of zijn wij in Nederland "in gedachte" de beste omdat wij gespecialiseerde verpleegkundigen op de ambulance hebben zitten?
Ik heb een eigen mening, geen groepsmening. Elke toevallige overeenkomst is mooi meegenomen. Loopt mijn mening parallel met die van jouw, dan zijn we


Pleegje_

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,160
Reactie #146 Gepost op: 7 december 2011, 10:08:24
De hele discussie hierboven doet dus afbreuk aan het hele verhaal en de topic waarover het gaat. Het gaat niet om competenties of opleidingsniveau's (indirect wel) maar gewoon om het onderstaande plaatje (gekopieerd uit topic http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=15424.280;topicseen)
En uit eigen ervaring weet ik dat de ambulances (met blauwe OGS) van ETN, op evenementen, bijna altijd bezet zijn met EHBO'ers. Tevens wordt er zeer veel prive mee gereden.



Willem D.

  • Kritisch forumlid
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 764
  • EHV-er / BHV-er
Reactie #147 Gepost op: 7 december 2011, 10:28:22
Geen BZK striping.
Mat geel gespoten.
Witte lichtbalk.
Ambulance is v.m. geen beschermde naamgeving.

Alleen het logo met esculaap.  998765

 :-\
Ik heb een eigen mening, geen groepsmening. Elke toevallige overeenkomst is mooi meegenomen. Loopt mijn mening parallel met die van jouw, dan zijn we


AMK

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 695
  • VPK io
Reactie #148 Gepost op: 7 december 2011, 10:54:51
Welk opleidingsniveau hebben die gasten die tijdens evenementen op die auto's zitten?
Ik ken vanuit de evenementenhulpverlening namelijk verschillende opleidingsniveau's, van evenementenhulpverlener(EHBO basis) tot first responder intermediate(LPEV+spinal care+oxygen etc.)


Azijnzeikerd

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 327
Reactie #149 Gepost op: 7 december 2011, 10:58:19
En dat is nu net iets waar jij de professionals graag mee om de oren slaat, toch?  ::)

Ooit kwam ik op dit forum terecht en kreeg al heel snel jeuk van het politiek correct geleuter op dit forum. Ook de term "professionals" is daar een voorbeeld van. Er zijn mensen die in loondienst zijn van organisaties die iets in de hulpverlening doen, maar de term "professional" beslist niet verdienen en zo zijn er ook mensen die "erbij", als hobby, op vrijwillige basis of tegen geringe vergoeding iets in de hulpverlening doen naast hun reguliere baan en zeer professioneel zijn.

Op dit forum wordt door velen iemand die toevallig in loondienst werkzaam is per definitie "professional" gevonden en iemand die iets "erbij" doet per definitie in de hoek gezet als ************.

Maar maak je niet druk hoor. Als er wat te zeiken is doe ik dat, ongeachte of het om een "professional" gaat of een "leek"   098uo  .